Koulut sulkeutuvat Helsingissä keskiviikkona, kaupunki avaa kouluasioihin liittyvän neuvontapuhelimen

Helsingin kaupunki avaa kouluasioihin keskittyvän neuvontapuhelimen tiistaina kello 12 mennessä. Koulut suljetaan keskiviikkona koronaviruksen hillitsemiseksi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa tarkemmin hallituksen linjauksesta muun muassa sulkea koulut.

| Päivitetty

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Helsinki noudattaa hallituksen määräyksiä ja sulkee koulut keskiviikkona koronaviruksen hillitsemiseksi.

Päätös koskee perusopetusta, lukioita sekä ammatillista koulutusta. Opetus järjestetään verkko-opetuksena ja kotiopiskeluna. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan tällä viikolla normaalisti.

Perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus järjestetään niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Kaupunki odottaa vielä hallituksen linjausta siitä, mitkä alat katsotaan kriittisiksi.

Kaupunki avaa kouluasioihin keskittyvän neuvontapuhelimen tiistaina kello 12 mennessä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen uskoo, että etäopetus pystytään järjestämään verkossa monipuolisesti oppilaiden oppimista tukien.

Pohjolainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että opiskelijoiden etäopetus järjestetään erilaisten verkko-opetusten avulla, joita oppilaat työstävät yhdessä ja yksin. Verkko-opetus voi tapahtua mobiililaitteella ja tietokoneella.

”Tiistaina kouluun tulevat opiskelijat ottavat mukaansa kirjat ja ohjeet etäopiskeluun. Poissaolevat opiskelijat saavat ohjeet Wilman kautta.”

Pormestari Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään sen sijaan toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.

Valtioneuvosto linjasi, että kaikki ne vanhemmat ja huoltajat, jotka pystyvät järjestämään lapsen hoidon kotona, tekevät niin.

Pohjolaisen mukaan varhaiskasvatuksen toiminnan pitäminen auki on yhteiskunnan kannalta tärkeä perustoiminto. Helsinki noudattaa hallituksen päätöksiä eikä voi esimerkiksi itse päättää, että sulkisi kaupungin päiväkodit.

Toimet ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 saakka.

Vapaa-ajan palvelut suljetaan hallituksen linjauksen mukaan keskiviikosta 18. maaliskuuta. alkaen. Kaupunki kertoo, että kulttuurin- ja vapaa-ajan toimiala hakee vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluja sekä tehdä nuorisotyötä.

Vapaavuoren mukaan kaupungin koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran heti tiistaina aamulla keskustelemaan hallituksen uusista ohjeistuksista ja tiedottaa heti, kun heillä on uutta kerrottavaa.

Hallitus päätti maanantaina poikkeuksellisista, käytännössä kaikkien kansalaisten arkeen vaikuttavista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Lue lisää: Tässä ovat kaikki hallituksen poikkeukselliset toimet koronaviruksen hillitsemiseksi – vaikuttavat lähes jokaisen kansalaisen arkeen

Vantaan kaupunki kertoo tiedotteessa noudattavansa viranomaisten ohjeistuksia ja laittavansa käytäntöön hallituksen uudet linjaukset muun muassa koulujen sulkemisesta ja opetuksen siirtymisestä verkkoon.

Myös Espoon kaupunki kertoi Facebookissa, että pääosa koulujen oppilaista siirtyy opiskelemaan kotiin 18.3. alkaen. Oppilas ja huoltaja saavat tarkemmat ohjeet koulusta, Facebookissa kerrotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat