Koronaviruksen pelätään ajavan asunnottomat entistä kestämättömämpään tilanteeseen, Helsinki lupaa apua

Helsinki pitää hätämajoitukset auki, mutta järjestössä pelätään yöpaikkojen loppuvan kesken.

Väsynyt mies yökahvila Kalkersissa vuonna 2013.

17.3.2020 12:40 | Päivitetty 18.3.2020 15:39

Vailla vakinaista asuntoa ry (VVA) on huolissaan siitä, onko asunnottomat huomioitu koronavirustilanteessa.

Järjestö kysyy esimerkiksi, missä koditon voi viettää aikaansa poikkeusoloissa ja kuinka hänen tarvitsemansa hoito ja toipuminen tartunnan jälkeen toteutetaan.

Helsingissä ei olla sulkemassa kaupungin hätämajoitusta Hietalahdessa tai Helsingin diakonissalaitoksen hätämajoitusta Alppikadulla. Kaupunki on suunnitellut muitakin toimia ja on VVA:n mukaan esimerkiksi linjannut, että karanteeniin joutuvalle voitaisiin järjestää kriisiasunto nopeasti.

Järjestössä ollaan kuitenkin huolissaan, sillä monia asunnottomien palveluja joudutaan nyt sulkemaan nopeasti. Yöpaikat eivät ehkä riitä, on myös pulaa paikoista joissa saisi olla päivällä ja joista saisi syötävää sekä elintärkeää tietoa koronaviruksesta.

Järjestöjen Helsingissä ylläpitämistä paikoista Ehyt ry:n Elokolo ja Sininauhasäätiön Illuusia ovat jo kiinni koronavirukselta suojautumisen vuoksi annettujen määräysten vuoksi.

VVA:n päiväkeskus Vepa toimii tämän viikon normaalisti, mutta on sitten muuton vuoksi kiinni ensi maanantaista pääsiäiseen asti. Kävijämääriä Vepassa rajoitetaan ja keskus keskittyy erityisesti asunnottomiin kävijöihin.

VVA:n yökahvila Kalkers on toiminnassa. Sekin on Vepan tavoin muuttamassa ja siksi kiinni 30.3.–2.4.

Nuorille tarkoitettu Sininauhasäätiön ja VVA:n yhteinen Nuoli joutuu myös sulkemaan ovensa.

Hätämajoituspaikat, Kalkers ja Nuoli ovat olleet jatkuvasti täynnä tänä talvena.

VVA:n kannanotossa muistutetaan myös, että asunnottomat ovat epidemioiden suhteen erityisen haavoittuvassa asemassa. Monella on kroonisia sairauksia, monella myös päihde-ongelma. Hygieniasta on vaikea pitää huolta.

Jos asunnoton ei tiedä, miten toimia, hän voi ottaa yhteyttä sosiaalineuvontaan, palvelunumero 09 3104 4400 vastaa arkena kello 12–15. Yhteyttä voi ottaa myös chatin avulla verkossa osoitteessa http://www.hel.fi/sosiaalineuvonta.

Sosiaali- ja terveyasioista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) lupaa twitterissä, että kaupungin paikat pysyvät auki ja kriisiasuminen järjestyy tarvittaessa.

Myös kaikki järjestöt tekevät kiivaasti töitä, että ne voisivat suunnitella korvaavia turvallisia palveluita asunnottomille.

Ruokajonoihin koronavirus vaikuttaa myös.

Hurstin ruokajako toimii ainakin vielä keskiviikkona kello 9.30–14. Jonottajia pyydetään pitämään toisiinsa etäisyyttä.

Sen sijaan Myllypuron ruokajako on kiinni. Sen ja yhteisöruokailujen sijaan seurakunnat jakavat valmiiksi pakattuja ruokakasseja pienemmissä jakelupisteissä eri puolilla Helsinkiä. Tarkoista paikoista ja ajoista löytyy tietoja sivun helsinginseurakunnat.fi kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat