Yksistään Helsingissä on 100 000 vieraskielistä – miten he ja Vantaan ja Espoon muunkieliset saavat tarvittavan tiedon koronatoimista? - Kaupunki | HS.fi

Yksistään Helsingissä on 100 000 vieraskielistä – miten he ja Vantaan ja Espoon muunkieliset saavat tarvittavan tiedon koronatoimista?

Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa koululaisten ja päiväkotilasten vieraskieliset huoltajat saavat tietoa pääasiassa Wilman kautta ja reppupostina.

Pääkaupunkiseudulla on yli 100 000 vieraskielistä asukasta.

17.3.2020 14:03 | Päivitetty 18.3.2020 20:27

Pääkaupunkiseudun asukasluvultaan kolme suurta Helsinki, Vantaa ja Espoo tiedottavat koronavirukseen liittyvistä ajankohtaisista uusista tiedoista ja ohjeista asukkailleen ahkerasti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Esimerkiksi Helsingissä asui viime vuoden 2019 alussa rekisteröity 101 825 ihmistä, joiden äidinkieli oli muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Monet heistä osaavat käytettyjä pääkieliä heikosti tai eivät lainkaan.

Kysymys kuuluu: kuinka Helsinki ja sen naapurit varmistavat vaikkapa päiväkotilapsia ja koululaisia koskevat, koronavirukseen liittyvien kulloinkin ajankohtaisten tietojen ja ohjeiden perille menon perheille, huoltajille ja lapsille itselleen?

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna-Kaisa Talvensaari kertoo, että Helsinki tiedottaa ensiksi suomeksi ja ruotsiksi yhtäaikaisesti, ja sen jälkeen englanniksi mahdollisimman pian.

”Varsinkin tässä tilanteessa [koronavirus]. Meidän omat opettajat ovat kääntäneet viestejä”, Talvensaari kertoo.

Lisäksi Helsinki kääntää viestejä arabiaksi, somaliaksi ja venäjäksi. Kanavia ovat Helsingin internetsivut ja toistaiseksi vielä koulujen Wilma-viestintäkanava, josta Helsinki on tosin tulevaisuudessa luopumassa.

”Tietysti kääntämiseen tulee viivettä, kun tilanteet muuttuvat nopeasti, tulee uutta tietoa, ja jos ei alkuperäinenkään viestiversio ole vielä valmistunut”, Hanna-Kaisa Talvensaari sanoo.

Viestinnän paineet ovat kovat. Etenkin viikonloput tuottavat hankaluuksia tuottaa ja saada viesti perille koteihin. Esimerkiksi Itä-Helsingissä on kouluja, joissa melkein puolet oppilaista on maahanmuuttajataustaisia.

Entä päiväkodit? Kuinka heidän koteihinsa viestitään?

”Viestimme päiväkotien johtajille, jotka asettavat ne ilmoitustauluille, lähettävät sähköpostilla eteenpäin, tai sitten reppupostina lapsen mukana . . . Tarvittaessa eri kielillä.”

Myös Vantaalla kaupungin ja koululaisten kotien välinen viestinnän pääasiallinen väline on Wilma, kaupungin viestintäjohtaja Päivi Rainio kertoo.

”Käännämme ja tulkkaamme tietoa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä viidelle Vantaalla yleisimmin käytetylle muulle kielelle: viroksi, venäjäksi, somaliksi, albaniaksi ja arabiaksi”, Rainio kertoo.

Vantaalla perusopetuksen oppilaista noin 5 000 on taustaltaan maahanmuuttajia. Heidän osuutensa kaikista oppilaista on 24 prosenttia.

Helsingin tapaan Vantaa käyttää tulkkauksen tukena omaan henkilöstöönsä lukeutuvia vieraan kielen opettajiaan. Lisäksi Vantaa käyttää yhdessä Helsingin, Espoon ja Keravan kaupunkien sekä Hus-kuntayhtymän omistaman A-Tulkkaus oy:n palveluja. Tulkkaukset tehdään pääosin etänä puhelin- tai videoyhteyden välityksellä.

Espoossa koulut ovat viestineet opettajille sekä suoraan oppilaiden huoltajille useilla eri kielillä, kertoo kaupungin viestintäjohtaja Satu Tyry-Salo.

”Heidän käytettävissään on kulttuuritulkkien verkosto, joka kääntää useille kielille, myös harvinaisemmille”, Tyry-Salo kertoo.

Espoolla on myös oma erityisasiantuntija, joka pitää säännöllisesti yhteyttä kaupungin eri maahanmuuttajaryhmiin ja yhdistyksiin ja viestii kaupungin koronaohjeistukset.

Helsingin ja Vantaan tapaan Espoo päivittää internetsivuilleen tietoa koronaviruksesta ajantasaisesti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Lisäksi olemme sopineet, että esimerkiksi Omnia [Espoon seudun koulutuskuntayhtymä] ja Espoon työväenopisto viestivät oman viestintänsä yhteydessä kaupungin yleisohjeita. Myös Hello Espoo -verkostomme välittää tietoa.”

Oikaisu 18. 3. kello 20.25: Hanna-Kaisa Talvensaaren nimi on korjattu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat