Voivatko lapset tavata kavereitaan poikkeustilan aikana? Hiekkalaatikkoleikkejä ei voi suositella, sanoo asiantuntija - Kaupunki | HS.fi

Voivatko lapset tavata kavereitaan poikkeustilan aikana? Hiekkalaatikkoleikkejä ei voi suositella, sanoo asiantuntija

Oleskelua yleisillä paikoilla pitäisi nyt välttää.

18.3.2020 13:31

Kun koulua käydään etänä ja harrastukset ovat tauolla, voi lapsilla olla kasvava tarve ulkoleikeille ja kavereiden tapaamiselle. Oleskelu sisätiloissa käy pitemmän päälle väsyttäväksi.

Valtio on suositellut välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla, sillä koronavirus tarttuu kontaktissa. HS kertoi aiemmin, että arviolta yksi tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin kaksi ja puoli muuta ihmistä.

Se voiko taloyhtiön hiekkalaatikolle kokoontua leikkimään, on herättänyt keskustelua osassa pääkaupunkiseudun kaupunginosien Facebook-ryhmissä. Keskusteluryhmissä on muun muassa pyydetty perheitä pysymään poissa yhteisiltä pihoilta ja oltu huolissaan ulkoa kantautuvista yskähdyksistä ja leikinäänistä.

Miten vanhempien pitäisi suhtautua lapsen toiveeseen tavata ystäviään? HS selvitti asiaa.

Yksiselitteistä vastausta asiaan ei ole. Sosiaali- ja terveysministeriö tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole tehnyt lasten ja nuorten vapaa-ajan vietosta tarkkoja linjauksia.

Hyvä uutinen on se, että ulkoilla saa. Mitä pienemmässä porukassa ulkoillaan, sitä parempi.

Jos ulkoilee, leikkii ja pelaa vain pienellä joukolla, jää taudin leviämisriski pienemmäksi.

”Mitä vähemmän sakkia, sitä parempi”, linjaa Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Kysymys yhteisistä hiekkalaatikkoleikeistä on vaikeampi. Niitä on vaikea kokonaan kieltää, mutta ei niitä voi Metson mukaan suositellakaan. Tartuntariski koskee myös lapsia, Metso huomauttaa.

Lapset eivät välttämättä kykene säilyttämään sosiaalista etäisyyttä leikin syövereissä.

”Se on minusta aivan mahdoton ajatus, että esimerkiksi omat lastenlapseni osaisivat ja muistaisivat pitkään noudattaa ohjeita pysyä kaukana toisistaan. Vaikka siitä kuinka olisi puhuttu, niin ei se vaan käytännössä toteudu.”

Pääsääntöisesti kaikki leikit, joissa voi vahingossa ajautua lähelle muita ihmisiä, ovat taudin leviämisen kannalta riskitekijöitä, Metso sanoo.

”Nyt yhä harvemmin tiedetään kenellä se virus on ja siksi on yhä suurempi mahdollisuus saada tartunta”, Metso sanoo.

”On aikuisten vastuulla arvioida se kuinka laajasti sosiaalisia kontakteja vältellään.”

Ulkona leikkiminen on toki taudin leviämisen kannalta turvallisempaa kuin yhdessä sisällä oleminen, Metso myöntää.

Näin arvelee myös yleisen virologian professori Kalle Saksela Helsingin yliopistosta. Koronavirus näyttäisi nykytiedon mukaan tarttuvan etenkin pisaratartuntana. Tämä tarkoittaisi, että se ei tartu pelkästään yhteisen hengitysilman mukana, Saksela sanoo.

”Pelkästään se, että oleskelee samassa huoneessa ei vielä välttämättä levitä virusta tai siltä nyt näyttää. Se tarttuu esimerkiksi yskiessä siten, että toisen naamaan vaikkapa tulee pisaroita.”

Mikäli siis nuoret ja lapset osaisivat säilyttää turvallisen metrin tai kahden metrin välimatkan, voisi tapaaminen olla turvallista tai ainakin turvallisempaa.

”Ehkä kuitenkin voisi yleisen elämänkokemuksen perusteella sanoa, että se ei yleensä toteudu. Idea koulujen sulkemisessa oli juuri se, että vältetään kontakteja, muutenhan tästä toimesta ei ole hyötyä.”

Ehkä voisi ajatella, että esimerkiksi kävelyretket tai muut sellaiset toimet, joissa on suuret välimatkat muihin ihmisiin, ovat tartunnan saamisen kannalta turvallisempi vaihtoehto kuin samalla hiekkalaatikolla oleminen?

”Kyllä tartuntavaara on olemassa ulkonakin. Aivastus on aerosoli, se leviää helposti ja myötätuuleen erityisen hyvin”, Metso sanoo.

Siis: mitä pidempi matka, sitä parempi.

”Tällaista ei ole ollut kertaakaan sotien jälkeen. Kun nyt yritämme loiventaa tautihuippua niin kyllä siinä tarvitaan ihan kaikkien asukkaiden ponnisteluja.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat