Ihmiset jäävät koteihinsa – HS:n reaaliaikainen grafiikka näyttää väen vähyyden liikenteessä ja kaupungilla

Joukkoliikenteen matkustajamäärä puolittui jo alkuviikosta.

18.3.2020 15:36 | Päivitetty 19.3.2020 11:04

Aamuruuhka on muisto vain Helsingissä. HS:n keräämien liikennetietojen valossa näyttää siltä, että ihmiset ovat ottaneet todesta suositukset etätöihin siirtymisestä. Esimerkiksi keskiviikkona aamukahdeksan ja -yhdeksän välissä sisääntuloväylillä liikennettä oli HS:n tietojen mukaan 45 prosenttia tavanomaista vähemmän.

”Kuulostaa todenmukaiselta”, liikennepäivystäjä Jarno Nyholm Helsingin tieliikennekeskuksesta vahvistaa.

Nyholmin mukaan liikenne lähti hienoiseen laskuun jo viime viikolla. Koko Uudellamaalla liikennettä oli perjantaina kymmenen prosenttia vähemmän kuin normaalisti, maanantaina vähennystä oli jo kaksikymmentä prosenttia. Tiistain ja keskiviikon luvuista Nyholmilla ei ole vielä tietoa. Myöskään sitä ei vielä tiedetä, koskeeko vähentyminen ainoastaan henkilöautoja vai myös tavaraliikennettä.

Helsingin Sanomien koostama reaaliaikaisesti päivittyvä grafiikka näyttää, kuinka paljon ajoneuvoja on liikkeellä Helsingin sisääntuloväylillä tällä hetkellä:

Kaupungilla on tänään ollut liikkeellä huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin tavallisesti, selviää Google Maps -karttapalvelun tiedoista. Google Maps ei kerro liikkeellä olevien ihmisten kokonaismääriä, vaan palvelu ilmoittaa kohteille sen hetkisen prosentuaalisen kävijäarvon. Arvo perustuu siihen, kuinka paljon ihmisiä kohteessa käy normaalisti samaan aikaan ja kaiken kaikkiaan viikon aikana.

Myös joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat tällä viikolla romahtaneet. Maanantaina matkustajia oli vain puolet tavallisesta, kertoo viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho Helsingin Seudun Liikenteestä (HSL). Eilen tiistaina metroliikenteessä pudotusta oli jo 56 prosenttia.

Metrot siirtyivät tänään kesäaikatauluun ja raitiovanut lauantaiaikatauluihin. HSL:n mukaan syynä on sairauspoissaolojen aiheuttama kuljettajapula. Johtuvatko sairauspoissaolot koronaviruksesta?

”Suurin syy on se, että meillä kuten muuallakin neuvotaan, että jos on yhtään flunssaoireita, pitää olla pois töistä. Ja jos miettii tätä vuodenaikaa, siihen liittyy valtavasti erilaisia hengitystiesairauksia”, Ruoho sanoo.

Koska koronavirusta ei testata enää kuin tarkasti määritellyiltä ryhmiltä, tarkkaa tietoa sairauspoissaolojen aiheuttajista HSL:llä ei ole.

Myös lentoliikenne on hiljentynyt koronaviruspandemian myötä. Alla olevasta grafiikasta näkyy, kuinka lentojen määrä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on romahtanut. Esimerkiksi eilen aikataulun mukaan lentoasemalta olisi lähtenyt 250 lentoa, mutta vain 111 niistä toteutui.

Ihmisten liikkuminen kaupungilla vähentyi merkittävästi jo eilen. Alla kooste eri kohteiden kävijätiedoista Google Mapsin mukaan eilen tiistaina aamuyhdeksän aikoihin:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat