”Menee ehkä puoli vuotta, ehkä vuosi. Sitten me nostamme viileät sahti- tai olutmaljat, kippistetään, katsotaan toisiamme silmiin ja mietitään, että kyllä tästä selvittiin”, ravintoloitsija Henri Alén sanoo.
Myös huippukokkina tunnetuksi tullut Alén pyörittää yhtiökumppaniensa kanssa kuutta ravintolaa Helsingissä. Niissä kaikissa, kuten yrityksissä ympäri Suomen, on käynnissä ennennäkemättömien haasteiden aika.
Koronaviruksen leviämisen vastainen taistelu on ajanut maan poikkeustilaan. Kriisi kolahtaa kovalla voimalla muun muassa ravintola-alaan, sillä suuri osa potentiaalisista asiakkaista pysyy tällä hetkellä joko karanteenin vuoksi tai omasta tahdostaan kotona.
Pöytävarauskalenterit alkoivat tyhjentyä Alénin ravintoloissa viime viikon lopussa.
”Esimerkiksi ravintola Ultimaan meillä oli yhtäkkiä 15 varausta koko viikoksi”, Alén kertoo.
Kokenut ravintoloitsija muistelee tulleensa vielä viime torstain aamupalaveriin ”hyvillä fiiliksillä”. Pian alkoi kuitenkin tapahtua, ja syöksy oli jyrkkä.
”Katsoimme, mitä vauhtia meidän kassa juoksee tyhjäksi. Siinä vaiheessa aloimme yksinkertaisesti toimia ja tehdä skenaarioita.”
”Kun kassavirtaa katsoo, niin totuus on se, että osa omista ravintoloistani on konkurssin partaalla”, Alén kertoo.
””Pitää yrittää välttää katkeroitumista.”
Alén ei ole kuitenkaan sukeltanut epätoivoon. Sellaista hän ei suosittele muillekaan yrittäjille, jotka mielivät luovia läpi vaikeiden aikojen.
”Pitää yrittää välttää katkeroitumista. Kriisiin ei ollut kukaan varautunut, eikä se ollut kenenkään vika. Nyt pitää vain toimia nopeasti ja tehdä oikeita korjaustoimia.”
Alénin ravintolaryppäässä korjaustoimet näkyvät muun muassa Etelärannassa toimivan ravintola Ultiman poikkeustilamenussa. Asiakkaita otetaan enimmillään 25 kerrallaan, ja pöytien välinen etäisyys on kaksi metriä.
Toinen reagointi on se, että ruoka-annosten kotiinkuljetukset yleistyvät myös fine dining -ravintoloiden saralla. Esimerkiksi Helsinginkadulla sijaitseva ravintola Villd sulki salinsa mutta aloitti annoskuljetukset jo tiistaina. Alénin ravintoloissa kotiinkuljetukset ovat käynnistymässä.
Mielikuvitustaan ja heittäytymiskykyään Alén väläyttelee siinä, että kotiinkuljetusten ensimmäisenä päivänä torstaina ravintoloitsija kuljettaa itse ruokaa Pohjois-Helsingissä autourheilija Emma Kimiläisen kanssa. Alén on apukuskina, ja Kimiläinen ajaa Porsche Cayman -autoa.
Suuremmassa mittakaavassa kotiinkuljetukset alkavat Alénin mukaan kuitenkin vasta ensi viikolla. Silloin Ultima ja Finnjävel alkavat tarjota erikoismenuja ensin mainitun ravintolan tiloissa.
”Sinne tulee neljäksi viikoksi poikkeustilaravintola: iltaisin 25 ihmistä syömään, aamuisin ja iltaisin take awaytä ja kuljetuksia”, Alén kertoo.
Samalla käynnissä on yt-neuvottelut, eikä kaikkia työntekijöitä pystytä Alénin mukaan pitämään poikkeustilan aikana töissä. Ravintoloitsija kuitenkin vakuuttaa, ettei henkilöstöä unohdeta, vaan kaikille esimerkiksi tarjotaan päivittäin ruokailu.
”Tätä hommaa pitää katsoa viikkoa pidemmälle. Vielä tulee nousukausi, ja hyvistä tekijöistä kannattaa pitää kiinni.”
Henri Alén on työskennellyt ravintola-alalla 23 vuotta. ”Taloudellisesti tämä on isoin haaste, mutta ei se ruoanlaittooni tai johtamistyyliini mitenkään vaikuta. Eikä minuun ihmisenä – en anna sen vaikuttaa.”
Asiakkaille ravintolat puolestaan tarjoavat paitsi kulinaristisia kokemuksia myös levähdyspaikan vaikeiden ja jopa ahdistavien aikojen keskellä, Alén sanoo.
”En ole koskaan aiemmin soittanut reggaemusiikkia, mutta nyt meillä on Ultimassa reggae soittolistalla. Olen nähnyt aikoinaan lehtijutun, jossa kerrottiin koiria rauhoittavan eniten klassinen musiikki ja reggae.”
Ajatuksena on, että ehkä sama toimii ihmisillekin.
Alén kannustaa suomalaisia tukemaan lähikulmiensa yrittäjiä ja ostamaan yhä palveluita sekä tuotteita tavalla tai toisella. Vain sillä tavoin voi varmistaa, että palveluita ja elämyksiä on tarjolla myös sen jälkeen, kun kriisi joskus päättyy.
”Voi ostaa vaikka lahjakortin ja käyttää sen, kun kriisi on ohi. Yrittää tukea sitä kautta yrittäjiä.”
Valtion avun varaan Alén ei sen sijaan laske.
”Minä en luota siihen penniäkään. Jos sen kortin varaan jäisi yrittäjä roikkumaan, niin saisi kyllä roikkua aika pitkään.”
Valtioon tukeutumisen sijasta Alén kannustaa yrittäjiä näyttämään toiminnassaan varmoja otteita, rauhallisuutta, ystävällisyyttä ja huumoria.
Vielä koittaa sahtimaljojen aika.
”Sellaisen ajatuksen pidän omassa päässäni. Jossain vaiheessa se hetki tulee”, Alén sanoo.