Katso täältä, miten Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pitää toimia, jos epäilet koronatartuntaa - Kaupunki | HS.fi

Katso täältä, miten Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pitää toimia, jos epäilet koronatartuntaa

Puhelinpalveluiden ohella koronakysymyksiin vastaavat myös monet verkkosivut ja botit.

Puhelinpalvelut ovat nyt hyvin ruuhkaisia. Lisätietoa saa myös monilta verkkosivuilta.­

19.3.2020 2:00 | Päivitetty 24.3.2020 8:56

Koronaviruksen hoidossa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin saa Valtioneuvoston sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta sekä terveysasemien omilta verkkosivuilta. Sivuilta löytyy myös nettipalveluita erilaisten tautien oireiden selvittämiseen.

Lievissä tapauksissa taudin oireita hoidetaan pysymällä kotona ja minimoimalla kontaktit muihin ihmisiin. Kotona tulee pysyä niin kauan, että on ollut oireeton vähintään vuorokauden. Varmistettua koronavirustautia sairastavan tulee pysytellä kotona vähintään viikon ajan aina siihen asti, kun oireettomuus on kestänyt vähintään vuorokauden. Kotona ollessa tietoa saa monilta verkkosivuilta ja kiireellisissä tapauksissa puhelimitse.

Koronavirustestausta pyritään nyt lisäämään ja ottamaan näytteitä henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Oireettomia henkilöitä ei kuitenkaan testata. Jos itsellään epäilee koronavirusta, lääkäriin saa hakeutua. Siellä tutkitaan ja määritellään tauti sekä arvioidaan tarve koronaviruksen testaamiselle.

Koronaviruksen sairastaminen tai epäily

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan tai influenssan, pysyttele kotona vähintään viikon ajan oireiden alkamisesta. Kotona tulee olla niin kauan, kun oireet kestävät. Oireiden loputtua kotiin tulee jäädä vielä yhden oireettoman päivän ajaksi.

Lieviä oireita voivat olla kuume, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Myös on maku- ja hajuaistin häiriöitä on havaittu taudin yhteydessä. Vakavia oireita ovat hengenahdistus tai yleistilan heikkeneminen. Riskiryhmään kuuluvilla vakavia oireita ovat myös äkillinen kuume (38 astetta tai yli), kurkkukipu ja yskä. Lisätietoa oireista löytyy mm. THL:n ohjesivulta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määritelmän mukaan riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt, pitkäaikaissairauksista kärsivät aikuiset sekä lapset, joilla on vaikea perussairaus tai puolustuskykyä lamaava lääkitys.

Kotihoito

Lievissä tapauksissa taudin oireita hoidetaan pysymällä kotona ja minimoimalla kontaktit muihin ihmisiin. Lieviä oireita ovat mm. nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Ohjeita kotihoitoon ja paljon muuta koronatietoa löytyy Terveyskylä-verkkopalvelusta. Tietoa voi etsiä sivulta esimerkiksi kirjoittamalla etusivulla hakukenttään sanan ”korona”.

Oireiden itsearviointi verkossa

Omia oireitaan voi arvioida Husin ja THL:n verkkopalveluissa. Verkkosivuilta löytyy ohjelmia, jotka arvioivat tartunnan todennäköisyyttä ja laboratorionäytteen tarvetta lomakkeelle annettujen vastausten perusteella.

Terveyskylä-sivuston Koronabotti

Omaolo-sivuston oirearviokysely

Päivystävät puhelimet

Monet puhelinpalvelut voivat olla edelleen ruuhkautuneita. Jos oireesi ovat lievät, niin lepää ja sairasta kotona. Soita oman kuntasi terveyskeskukseen tai päivystysapuun, jos sinulle tulee vakavia oireita tai kuulut riskiryhmiin.

Päivystysapu: 116 117

Numero on avoinna ympäri vuorokauden. Numerosta saa ohjeita oikeaan toimimiseen, jos ei voi odottaa terveysaseman aukeamista. Numerosta ohjataan oikeaan hoitopaikkaan ja annetaan ohjeita itsehoitoon.

Helsingin koronavirusneuvonta: 09 310 10024

Numero on avoinna arkisin klo 7–20.

Numerosta saa helsinkiläisille tarkoitettua neuvontaa koskien omaa tai omaisen mahdollista altistumista koronavirukselle sekä tietoa koronaviruksen oireista. Numeroon tulee soittaa vain vakavien oireiden takia.

Espoon koronapuhelin: 09 816 34600.

Numero on avoinna arkisin klo 7–18.

Vantaan koronaneuvonta: 09 8395 0070

Numerossa kerrotaan koronaviruksen vaikutuksesta arkeen sekä neuvotaan vantaalaisia, jotka uskovat altistuneensa virukselle tai saaneensa tartunnan. Puhelin on avoinna arkisin klo 8–16 sekä la–su klo 9–15. Sähköpostiin korona@vantaa.fi voi laittaa kysymyksen, jos soittaminen ei jostain syystä onnistu. Vantaa-infot palvelevat myös poikkeustilanteessa sekä Tikkurilassa että Myyrmäessä.

Valtakunnallinen neuvontanumero: 0295 535 535

Puhelin on avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Se on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Palvelua saa mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Tekstiviestineuvonta on numerossa 050 902 0163. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi käyttää puhelinta esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia.

Terveysasemat

Jos oireet ovat lieviä ja kotihoito riittää, pysy ensisijaisesti kotona. Älä mene terveysasemalle, jos epäilet koronavirustartuntaa. Terveyskeskukseen voi soittaa, jos vakavia oireita ilmenee. Lievissä tapauksissa vältä soittamista ruuhkautuneisiin palveluihin.

Vakavia oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus tai yleistilan heikkeneminen. Riskiryhmään kuuluvilla vakavia oireita ovat myös äkillinen kuume (38 astetta tai yli), kurkkukipu ja yskä.

THL määrittelee riskiryhmiin kuuluviksi yli 70-vuotiaat henkilöt, pitkäaikaissairauksista kärsivät aikuiset sekä lapset, joilla on vaikea perussairaus tai puolustuskykyä lamaava lääkitys.

Koronasairaalat

Koronaan keskittyneitä terveysasemia on perustettu pääkaupunkiseudulle neljä: kaksi Helsinkiin, yksi Vantaalle ja yksi Espooseen. Helsinkiläisiä ylähengitystieoirepotilaita hoidetaan Laakson ja Malmin terveysasemien tiloissa. Vantaan koronavirusoireista kärsiviä potilaita hoitaa Martinlaakson terveysasema. Espoossa koronatapauksia hoidetaan Samarian terveysasemalla. Kirurginen sairaala on muutettu koronaviruspotilaita hoitavaksi sairaalaksi.

Koronaterveysasemille ei voi mennä suoraan vaan ensin tulee soittaa koronavirusneuvontaan (Helsingissä p. 09 310 10024, Vantaalla p. 09 8395 0000, Espoossa p. 09 8163 4600). Toimintaohjeet annetaan puhelimitse.

Kiireellinen sairaanhoito

Äkillisissä ja kiireellisissä, henkeä uhkaavissa tilanteissa voi soittaa hätänumeroon 112. Henkeä uhkaavia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet ja äkillinen kouristelu.

Oikaisu 23. maaliskuuta kello 13.45: Pääkaupunkiseudun koronasairaalalistasta puuttui Espoon koronatapauksiin keskittynyt Samarian terveysasema Oikaisu 20.4. kello 11.25: Koronasairaala kohdasta poistettu lause ”Asiakkaita palvellaan kiireellisyysjärjestyksessä, eikä asemalle ei ole ajanvarausta”, sillä ensin tulee aina soittaa koronavirusneuvontaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat