Mielenterveys- ja päihdeongelmaisille tärkeät päiväkeskukset suljettiin, Helsinki pyrkii pitämään muun tukitoiminnan käynnissä - Kaupunki | HS.fi

Mielenterveys- ja päihdeongelmaisille tärkeät päiväkeskukset suljettiin, Helsinki pyrkii pitämään muun tukitoiminnan käynnissä

Monelle päihdeongelmaiselle tärkeiden päiväkeskusten ja maksuttomien ryhmien toiminta on toistaiseksi keskeytetty koronaviruksen hillitsemiseksi.

Moni Symppis-päivätoimintakeskuksen asiakkaista on asunnoton, joten sieltä haetaan myös turvallista ja lämmintä paikkaa lepäämiseen. Kuva Itäkeskuksen Symppis-päivätoimintakeskuksesta joulukuulta.­

19.3.2020 10:46

Koronaviruksen hillitsemiseksi hallitus kielsi yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset. Sen myötä esimerkiksi monelle päihdekäyttäjälle tärkeiden päiväkeskusten ja maksuttomien ryhmien toimintaa ei toistaiseksi järjestetä.

Esimerkiksi Itä-Helsingin Symppiksissä päivätoiminta on poikkeustilanteen vuoksi lakkautettu. Symppikset ovat matalan kynnyksen päiväkeskuksia, jotka tukevat mielenterveys- ja päihdeongelmaisten arkista selviytymistä. Symppiksen tilat ovat Itäkeskuksessa ja Kontulassa, joissa tarjotaan ihmisille vertaistukea ja erilaista toimintaa.

HS vieraili Itäkeskuksen Symppis-päivätoimintakeskuksessa joulukuussa.

Lue lisää: Tätä on arki huumehelvetin lietsomisesta syytetyssä keskuksessa Helsingissä

Kaupungin päihdepalvelujen päällikkö Mari Aallon mukaan päihdepalvelut pyrkivät toimimaan muuten mahdollisimman normaaliin tapaan.

”Kaikki akuuttivastaanotot ovat tarjolla ja vieroitushoidot toimivat normaalisti, niin avohoito kuin osastonhoito.”

Työntekijät käyvät hoitokeskusteluja etänä verkossa tai puhelimitse, asiakkaiden toiveiden mukaan.

”Osa ihmisistä on peloissaan, eivätkä he halua käydä hoitopaikoissa, mutta haluavat silti tukea muilla keinoin. Meidänkin asiakkaista useat kuuluvat riskiryhmään.”

Päiväkeskustoiminta on monelle tärkeää ja esimerkiksi Kontulan Symppiksissä käy Aallon mukaan normaalisti useampi sata ihmistä päivässä. Siellä tarjotaan pientä syötävää, puuroa, leipää ja kahvia sekä järjestetään erilaista ohjelmaa. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus käyttää tilojen tietokoneita ja saada neuvontaa ja ohjausta.

Päivätoiminnan sijaan asiakkaat voivat yhä asioida Symppiksen terveys- ja sosiaalineuvonnassa yksitellen. Aallon mukaan siellä vaihdetaan puhtaat välineet pistämällä huumeita käyttäville ja annetaan neuvoa ja tukea vaikkapa toimeentulotuen hakemisessa.

”Tämä on nyt tällaista, että eletään päivä kerrallaan ja mietitään työntekijäresurssien mukaan, mitä toimintoja pystytään pitämään yllä. Ja tietysti edetään valtakunnallisten linjausten mukaan.”

Tarvittaessa henkilöstöä voidaan kohdentaa kaikkein kriittisimpiin paikkoihin.

”Toistaiseksi on ainakin ollut periaate, että pyritään pitämään palvelut niin normaalina, kuin voidaan ja varmistetaan, ettei tukea viedä kokonaan.”

Symppisten lisäksi myös moni muu taho joutui toistaiseksi lopettamaan päihdetukitoimintansa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Esimerkiksi Kalliolan setlementtitalossa ja Espoon keskuksessa toimiva matalankynnyksen kohtaamispaikka Askel ja Sörnäisten Osis ovat sulkeneet ovensa.

Monet päihdetukipaikat kehottavat kuitenkin verkkosivuillaan asiakkaitaan olemaan työntekijöihin yhteydessä puhelimitse tai verkossa.

Vantaalla Martinlaakson päihdepoliklinikka on suljettu toistaiseksi. Sulkemisen aikana Tikkurilan päihdepoliklinikan päivystysvastaanottoa vahvistetaan ja asiakkaille tarjotaan puhelinvastaanottoaikoja.

Myös monia asunnottomien palveluja joudutaan nyt sulkemaan nopeasti eivätkä yöpaikat ehkä riitä. Pulaa on myös paikoista joissa saisi olla päivällä ja joista saisi syötävää sekä elintärkeää tietoa koronaviruksesta.

Lue lisää: Koronaviruksen pelätään ajavan asunnottomat entistä kestämättömämpään tilanteeseen, Helsinki lupaa apua

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat