Kauppakeskus Hertsin avajaiset Helsingissä aiheuttivat tungoksen koronaviruksesta huolimatta – apulaispormestari soitti vakavan puhelun kauppakeskusjohtajalle

”Viranomaisten komentojen sijaan jokaisen pitäisi nyt käyttää omaa järkeään, kun kyse on isoista ihmisjoukoista”, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Ihmisiä Hertsin edustalla torstaina.

| Päivitetty

Kauppakeskus Hertsi avasi ovensa pitkän odotuksen päätteeksi torstaiaamuna kello kymmenen Helsingissä. Suomalaiseen tapaan nähtiin yleisöryntäys.

Koronaviruksen vuoksi ryntäystä voi kuitenkin pitää negatiivisena asiana.

Yleisöryntäykset eivät ole tällä hetkellä toivottavia, sillä ympäri Euroopan yritetään vähentää ihmisten lähikontakteja koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Ihmisten kohtaamisia on rajattu monella tapaa, mutta kauppakeskukset saavat toistaiseksi olla Suomessa auki.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) kertoo soittaneensa Hertsin kauppakeskuspäällikölle vakavan puhelun aiheesta.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

”Keskustelin hänen kanssaan vakavasti, että ovatko he siellä tilanteen tasalla. Itse ajattelen, että jokaisen tahon täytyy nyt ymmärtää, että vastuuta tarvitaan kaikilta”, Vesikansa sanoo.

Kauppakeskuspäällikkö Hanna Feodorov vakuutti Vesikansalle, ettei paikalla ollut paljon ihmisiä ja että heillä oli varasuunnitelmat tehtynä, jos näin tapahtuisi tai suuria jonoja alkaisi muodostumaan.

Feodorov kertoi myös HS:lle aamupäivällä, että hänen arvionsa mukaan kauppakeskuksessa oli vieraillut torstaina kello 11 mennessä ”muutama tuhat ihmistä”. Hänen mukaansa kauppakeskuksessa sisällä on väljää ja ainoa isompi ihmisjoukkio nähtiin ulko-ovella sen avautuessa.

”En uskonut koskaan sanovani tätä, mutta olen tyytyväinen, ettei tullut tämän enempää asiakkaita.”

Ihmisiä Hertsiin houkutteli eritoten avajaistarjoukset. Feodorov kertoo, että asiakkaiden houkuttelua pohdittiin etukäteen, kun koronatilanne paheni. Alennuksia ei silti päätetty perua.

”Mainoslehtiset oli jo painettu ja lähetetty. Emme halunneet ihmisten pettyvän.”

Muita toimenpiteitä koronatilanteen vuoksi Hertsi on sen sijaan tehnyt. Lukuisat avajaisesiintymiset ja lasten leikkimaailma peruttiin.

Mitään henkilömäärärajaa Hertsi ei ole asettanut avajaispäivilleen.

STT:n haastattelussa Feodorov pahoittelee tapahtunutta mutta korostaa, että ruuhkaa syntyi vain hetkeksi yhden sisäänkäynnin kohdalle.

”Vähän haastava hetki koettiin juuri ennen ovien avaamista, kun monilla asiakkailla oli tieto, että Tokmanni jakaa yllätysämpäreitä tietyltä ovelta. Ämpärien jako oli peruutettu ja siitä oli ilmoitettu hyvissä ajoin, mutta tieto ei tietenkään ollut tavoittanut kaikkia asiakkaita. Juuri ennen ovien avaamista ihmiset olivat siinä vähän pakkautuneet yhteen. Muuten sain asiakaspalautteitakin siitä, että ihmiset olivat pitäneet etäisyyttä ja pysyneet rauhallisina”, Feodorov kertoi STT:lle.

Vesikansa haluaa korostaa, että syyttelyn sijaan jokainen pyrkisi nyt löytämään ratkaisuja.

”Tämä on tärkeä keskustelu, koska viranomaisten komentojen sijaan jokaisen pitäisi nyt käyttää omaa järkeään, kun kyse on isoista ihmisjoukoista.”

Esimerkiksi kaupungin ruoka-avut ovat joutuneet muuttamaan tapojaan, koska on katsottu, että isot jonot eivät ole nyt hyvä asia, Vesikansa muistuttaa.

”Tämä tietysti koskee myös kaikkia yksityisiä tekijöitä, eli nyt järki käteen.”

Kauppakeskuksen avajaisia mainostettiin myös Helsingin Sanomien etusivulla.

”Koko maan yhteinen tavoite on tällä hetkellä varmasti koronaviruksen hillitseminen. Skarppausta tarvitaan nyt joka taholta.”

Prisma avattiin suunnitellusti torstaina.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) on vedonnut ihmisiin, että he itse pyrkisivät minimoimaan ihmiskontaktejaan. Marinin mukaan liikkumisrajoituksia voidaan kiristää, jos näin ei tapahdu.

Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner seurasi ohi kulkiessaan aamulla Hertsin ovien avautumista Helsingin Herttoniemessä.

Mannerin mukaan ihmiset olivat ensin hajautuneet ympäriinsä, mutta ovien avauduttua ihmiset pakkautuivat sisään uutukaiseen Prismaan. Poliisipartio seurasi toimintaa etäämmältä.

Manner kertoo, että kauppakeskuksella oli kaikenlaisia ihmisiä. Paikalla oli jonkin verran lapsiperheitä mutta myös vanhoja ihmisiä.

Yli 70-vuotiaita suomalaisia on kehotettu pysyttelemään nyt kotona koronaviruspandemian vuoksi, sillä he kuuluvat riskiryhmään.

Prismaa pyörittävän HOK-Elannon mukaan yhtiö ottaa koronaviruksen vakavasti ja avatun kaupan on tarkoitus tuoda lisäkapasiteettia ruokahuoltoon.

Torstaina päivällä Hertissä oli kohtalaisesti ihmisiä ja kaikki liikkeet Veikkauksen Pelaamoa vaille auki.

Kauppakeskus Hertsi rakentuu verkkosivujensa mukaan uuden Prisman ja muiden päivittäispalveluiden ympärille. Verkkosivuillaan Hertsi toivottaa ihmiset tervetulleeksi avajaisiin 19.–22. maaliskuuta.

Hertsin oman tiedotteen mukaan asiakkaita kehotetaan kiinnittämään huomiota käsienpesuun ja pysymään kotona, jos on flunssan oireita. Kauppakeskuksessa on käsidesiä saatavilla. Siivoustason kerrotaan olevan korkea.

Kauppakeskuksen mukaan sen ideana on tarjota sellaisia palveluita, joita alueen asukkaat käyttävät päivittäin. Ruokakauppojen ja ravintoloiden lisäksi Hertsiin avataan kaupunginkirjasto, nuorisotila, päiväkoti sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluita.

Hertsi haluaa olla voimakkaasti kehittyvän Herttoniemen uusi keskusta: asiointi- ja kohtaamispaikka julkisen liikenteen keskipisteessä.

Kauppakeskuksen avaamista on arvosteltu sosiaalisessa mediassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat