Uutta tietoa epäillystä potilaan tappamisesta Helsingissä: Kuolema tapahtui kodissa, Husin hoitaja mielentilatutkimukseen - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikosepäilyt

Uutta tietoa epäillystä potilaan tappamisesta Helsingissä: Kuolema tapahtui kodissa, Husin hoitaja mielentilatutkimukseen

Henkirikoksesta epäilty nainen oli osa Husin hoitotiimiä, jonka potilas kuoli 1.–2. tammikuuta. Henkirikoksesta epäilty hoitaja oli kyseisenä yönä yksin hoitamassa potilasta tämän kotona.

Henkirikoksesta epäilty nainen työskenteli tapahtuma-aikaan Husissa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 19.3. 14:14

Potilaan tappamisesta epäilty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) työntekijä on määrätty kesken esitutkinnan mielentilatutkimukseen.

57-vuotias naishoitaja vangittiin 5. tammikuuta. Poliisi epäilee hänen tappaneen potilaan tammikuun ensimmäisen ja toisen päivän välisenä aikana.

Asian rikosoikeudellinen selvittely on tällä hetkellä pitkälti pysähdyksissä, koska epäilty on rikostarkastaja Petri Rainialan mukaan passitettu mielentilatutkimukseen.

Mielentilatutkimusta esitti jo esitutkintavaiheessa syyttäjä, ja määräyksen siitä teki käräjäoikeus. Mielentilatutkimuksen tekeminen kestää joitakin kuukausia.

Esitutkinta itsessään alkaa jo olla tutkinnanjohtaja Rainialan mukaan loppusuoralla.

Rainiala kertoo, että taposta epäilty Husin hoitaja oli osa hoitotiimiä, jonka vastuulla oli henkensä kesken hoidon menettäneen potilaan hoitaminen.

”Hän ei ollut sairaalassa eikä missään laitoksessa, vaan se [epäillyn rikoksen tapahtumapaikka] on ollut potilaan yksityisasunnossa”, Rainiala sanoo.

Kuolema tapahtui, kun epäilty oli yksin yöaikaan hoitovastuussa potilaasta. Rainiala ei avaa muun muassa potilaan terveystietoihin vedoten tarkemmin, miten kuoleman epäillään tapahtuneen. Myrkytyksestä ei kuitenkaan hänen mukaansa ole kyse.

”Siinä on monta yksittäistä asiaa, mitä siellä on sen yön aikana tapahtunutkaan.”

Rainiala toteaa, että rikoksen voi tehdä teolla tai laiminlyönnillä.

”Kaiken kaikkiaan hoito ei ole mennyt toivotulla tavalla, koska potilas on kuollut.”

Suomessa ja ulkomailla on vuosien saatossa tullut ilmi tapauksia, joissa terveydenhuollon työntekijä on osoittautunut sarjamurhaajaksi. Esitutkinnan aikana ei ole Rainialan mukaan tullut esiin viitteitä siitä, että tähän tapaukseen liittyisi mahdollisia muita epäiltyjä henkirikoksia.

”Vaikuttaa siltä, että tämä on yksittäistapaus. Toki Valvira omalla tahollaan ja me pyrimme selvittämään, liittyykö tähän jotakin muuta.”

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran eterveydenhuollon valvontaosaston ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen kommentoi aiemmin HS:lle, että tapaus on viraston tiedossa ja sitä tutkitaan parhaillaan.

”Tämä on hyvin poikkeuksellista. Onneksi tällaisia uutisia ei ole usein. Tämä pysäyttää, jos niin voi sanoa”, Liukkonen sanoi.

Kun poliisi saa esitutkinnan valmiiksi, asia siirtyy syyteharkintaan ja todennäköisesti käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Mikäli mielentilatutkimuksessa selviää, että hoitaja oli epäillyn henkirikoksen aikaan syyntakeeton, voi seurauksena olla tahdosta riippumaton hoito psykiatrisessa sairaalassa.

Tahdosta riippumattomaan hoitoon määrätyt henkilöt siis jätetään rangaistukseen tuomitsematta.

Potilaan taposta Helsingissä epäilty hoitaja työskentelee Husilla – Työnantaja hälytti poliisin

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat