Idea korona-ajan drive-in-elokuvateatterista kompastui viranomaisiin Vantaalla

”Hallitus on pyytänyt yrittäjiä keksimään uusia innovaatioita, jotka tuovat iloa ihmisille. Eikö tämä olisi juuri sellainen”, ihmettelee vantaalainen lentopysäköintiyrittäjä Jarno Kangas.

Lentopysäköintiyrittäjä Jarno Kankaan bisnes suli alta, kun koronavirus pysäytti matkailun.

| Päivitetty

Poikkeusolot ovat ajaneet yrittäjiä ahdinkoon. Monen liiketoiminta on hiljentynyt, mutta vantaalaisen lentopysäköintiyrittäjä Jarno Kankaan liiketoiminta on tyrehtynyt kokonaan.

”Meillä on neljä hehtaaria aidattua pysäköintitilaa lentokentän vieressä. Ensi viikon alussa täällä ei todennäköisesti ole enää yhtään autoa. Kuluja ei voi kuitenkaan laittaa tauolle.”

Vaikea tilanne sai Kankaan pohtimaan kuumeisesti liiketoiminnan mukauttamista olosuhteisiin. Alkuviikosta hän sai idean suomalaista elokuvaa esittävästä drive-in-elokuvateatterista, ja otti puhelun muutamalle elokuva-alan toimijalle.

”Soitin Tuukka Temoselle, Markus Selinille ja Vantaan kaupungin kulttuuritoimeen. Kaikki pitivät ideaani loistavana.”

Yrittäjä kääri hihat toiminnan käynnistämiseksi heti. Vantaan kaupunki lupasi olla mukana ja ottaa ison osan kuluista kantaakseen, jotta drive-in-näytökset voitaisiin tarjota kaupunkilaisille ilmaiseksi.

Torstai-iltana kaikki oli valmista, mutta Kangas päätti vielä kysyä ohjausapua käytännön järjestelyihin Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta. Vastauksena tuli tyrmäys idealle.

”Avin ylitarkastaja ilmoitti ykskantaan, että kaikki yli 10 hengen yleisötapahtumat on kielletty.”

Kangas ihmettelee, miksi drive-in-näytös kielletään, jos pysäköinti parkkipaikoilla on edelleen sallittua.

”Tänne kukaan ei tulisi jalkaisin. Sijainti neljä kilometriä kehäkolmoselta, suurten ajoväylien katveessa takaa sen. Parkkipaikalle pääsee sisään vain ajopuomista. En ymmärrä, mikä olisi se riski. Ihmiskontakteja ei synny sen enempää kuin autossa normaalistikaan.”

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei näe asiassa tulkinnanvaraa. Kun se kerran on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, kielto pätee myös drive-in-näytöksiin.

”Pääsääntönä voi pitää, että yli 10 hengen tilaisuuksia, joihin osallistujat tulisivat paikalle omasta aloitteestaan, ei saa järjestää riippumatta siitä, edellyttäisikö osallistuminen lippua tai muuta järjestäjän hyväksymistä. Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, näytöksiä, kilpailuja ja muita niihin rinnastuvia tilaisuuksia. Myös erilaiset messut, kilpailut ja urheilunäytökset kuuluvat kiellon piiriin”, sanoo Avin ylitarkastaja Oona Mölsä.

Yrittäjä Jarno Kankaan ymmärrys ei riitä Avin tulkintaan.

”Hallitus on vedonnut yrittäjiin, että keksisimme uusia innovaatioita, jotka tuovat iloa ihmisille. Mitä muuta tämä olisi ollut jos ei sitä?”, Kangas ihmettelee.

Avin Oona Mölsän mukaan drive-in-elokuvanäytökset kuuluvat yleisötilaisuuden määritelmän piiriin.

”Vaikka tapahtumakonseptissa on pyritty ottamaan huomioon tartuntataudin leviämisen estäminen, on siinä kyse sellaisesta yleisötilaisuudesta, jota aluehallintoviraston päätös koskee.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat