Rap-mummo Eila, 84, kehottaa ihmisiä pysymään kotona, pitämään yllä huumoria ja uteliaisuutta sekä keksimään omia räppejä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poikkeusolot

Rap-mummo Eila, 84, kehottaa ihmisiä pysymään kotona, pitämään yllä huumoria ja uteliaisuutta sekä keksimään omia räppejä

Rap-mummona tunnetulla Eila Nevanrannalla on tekeillä uusi Punavuori-räppi, mutta sen valmisteleminen on tauolla poikkeustilan vuoksi.

Rap-mummo Eila eli Eila Nevanranta lähetti terveisiä väliaikaisen kotinsa ikkunasta Oulunkylästä. Nevanranta kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään ja hänen täytyy välttää lähikontakteja.

Rap-mummo Eila eli Eila Nevanranta lähetti terveisiä väliaikaisen kotinsa ikkunasta Oulunkylästä. Nevanranta kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään ja hänen täytyy välttää lähikontakteja. Kuva: Kimmo Penttinen

Julkaistu: 22.3. 2:00, Päivitetty 22.3. 8:20

Koronaviruksen takia hallitus on linjannut, että yli 70-vuotiaiden on pysyttävä nyt kotona ja elettävä kuin he olisivat karanteenissa.

Näin tekee myös rap-mummo Eilana tunnettu Eila Nevanranta, 84. Nevanranta kertoo puhelimessa suhtautuvansa koronavirustilanteeseen suurella vakavuudella, mutta yrittävänsä pitää silti huumorin läsnä elämässä.

Hän kertoo perineensä huumorin ylläpitämisen taidon omalta äidiltään, joka pystyi nauramaan vaikeuksille myös sota-aikana.

”Korona itsessään ei tietysti naurata, mutta itselleen voi aina nauraa, se on parasta”, Nevanranta sanoo.

Nevanranta kertoo ottaneensa määräyksen kotona pysymisestä tosissaan, vaikka hänen oma peruskuntonsa onkin aika hyvä.

”Tietysti vähän pitkästyttää olla vain kotona, olen yrittänyt kierrellä vähän hiljaisia kortteleita.”

Nevanranta kertoo ihmetelleensä, kun oli nähnyt niin monen yli 70-vuotiaan liikenteessä. Hän muistuttaa, että kaikki vanhukset eivät kuitenkaan välttämättä muista, mistä on kysymys.

Lue lisää: Yli 70-vuotiaat määrättiin eristyksiin, mutta yllättävän moni ei tottele – ”Mikään ei ole tarttunut”, Helsingin keskustassa kahvitteleva töölöläispariskunta perustelee

Nevanrannalla päivät ovat kuitenkin täyttyneet lukemisesta ja viihdeohjelmien seuraamisesta sekä musiikin kuuntelusta. Nyt hän lukee kirjaa, jossa käsitellään krishnoja ja jumalaista laulua.

Haastattelun jälkeen Nevanranta soittaa kuitenkin vielä perään haluten tarkentaa, ettei kuulu krishnoihin vaan on vain utelias luonne.

”Utelias pitää olla! Sitten, kun lakkaamme olemasta uteliaita, olemme vanhoja ja aivot happanevat.”

Nevanranta tarkentaa, että uteliaisuudella hän tarkoittaa mielenkiintoa erilaisia asioita, ei esimerkiksi julkisuuden henkilöitä kohtaan.

Seuraavaksi lukulistalla onkin Islamin käsikirja.

”Minusta on erittäin mielenkiintoista lukea, miten eri uskonnoissa ajatellaan asioista.”

Eila Nevanranta poseeraa väliaikaisen kotinsa ikkunasta Oulunkylässä.

Eila Nevanranta poseeraa väliaikaisen kotinsa ikkunasta Oulunkylässä. Kuva: Kimmo Penttinen

Rööperin mummoksi itseään kutsuva Nevanranta on remontin takia muuttanut puoleksi vuodeksi Oulunkylään, mikä itsessään on jo hänelle poikkeustila. Nevanranta kertoo kaipaavansa jo takaisin Punavuoreen, mutta koti-ikävään auttaa tekeillä oleva uusi Punavuoriräppi.

”Tää on meidän village, meidän Red Hill Village”, Nevanranta tapailee puhelimessa.

Nyt myös kappaleen tekeminen on kuitenkin tauolla, koronaviruksesta aiheutuneen poikkeustilan vuoksi.

On tärkeää uskoa, mitä viranomaiset sanovat ja noudattaa heidän antamiaan ohjeita, Nevanranta sanoo.

”Ehkä se on minunkin aika vähän rauhoittua. Kaikille löytyy apua, joku tuo oven taakse ruokakassin, kun vain kysyy.”

Keikoille Nevanranta silti kaipaa edelleen.

”Räppään niin kauan, kun vain pystyn lavalla olemaan. Vaikka minut pitäisi ensin kantaa sinne.”

Nuorisoa Nevanranta neuvoo keksimään nyt omia räppejään ja kuuntelemaan omia äänityksiään. Jokaisen täytyy hillitä itseään ja pysyä mahdollisimman paljon kotona.

”Tähän tilanteeseen sopii hyvin mummoräp. Netin kautta voi chattailla tai ottaa videopuhelun heille. Muista mummoas tänään tai vaikka joka päivä!”

Poikkeustila|Yli 70-vuotiaat määrättiin eristyksiin, mutta yllättävän moni ei tottele – ”Mikään ei ole tarttunut”, Helsingin keskustassa kahvitteleva töölöläispariskunta perustelee

Ohjeita|Oletko yksin? Katso täältä, miten palvelevat puhelimet ja chatit auttavat koteihinsa eristäytyneitä

Naapuriapu|Mazlum Elekin pizzeriasta alkaa viiden kilometrin säde, jonka sisällä hän kurvailee auttamassa eristyksissä olevia vanhuksia

Seuraa uutisia tästä aiheesta