Oletko linnoittautunut kotiisi? Katso täältä, miten kotiin saa ruokaa ja ravintola-annoksia käymättä ulkona - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Ohjeita

Oletko linnoittautunut kotiisi? Katso täältä, miten kotiin saa ruokaa ja ravintola-annoksia käymättä ulkona

Ruuan verkkokauppa- ja kuljetuspalvelut toimivat normaalisti myös koronaepidemian aikana, mutta palvelut ovat ruuhkautuneet pääkaupunkiseudulla.

Ruuan kotiinkuljetuspalvelut ovat nyt ruuhkautuneet. Kuva: JUKKA GRÖNDAHL / HS

Julkaistu: 23.3. 11:11, Päivitetty 26.3. 9:39

Ruuan verkkokauppa- ja kuljetuspalvelut toimivat normaalisti myös koronaepidemian aikana, mutta palvelut ovat ruuhkautuneet pääkaupunkiseudulla. Yksittäisiä tavarapuutteita saattaa esiintyä, joten asiakkaita pyydetään myös tilaamaan maltillisia määriä tuotteita. Ostokset voi useimmissa palveluissa hakea lähimmästä noutopisteestä tai tilata kotiin. Ostokset kannattaa maksaa jo tilaushetkellä, jotta vältetään ovella tapahtuva kontakti. Kuljettaja voi jättää etukäteen maksetun tilauksen sovitusti myös oven taakse, jolloin kuljettaja ottaa yhteyttä toimituksen tarkemmasta ajankohdasta.

S-ryhmän kauppojen, eli Prisman, S-marketin ja Alepan, ruuan verkkokauppa löytyy osoitteesta: www.foodie.fi. Kotiinkuljetuksen hinnat alkaen 5,90–8,90 e, noutopisteestä haettuna 3,90–6,90 e.

K-ryhmän kauppojen ruokatavaroiden verkkokaupan osoite on www.k-ruoka.fi. Kotiinkuljetuksen hinnat alkaen 9,90–12,90 e, noutopisteestä haettuna 4.90–6.90 e.

Kauppahalli24.fi toimittaa ruokaa kotiin pääkaupunkiseudulla. Kotiinkuljetus maksaa 3,99–9,99 e riippuen ostoskorin loppusummasta.

Ruoka.net toimittaa yksityisasiakkaille ja yritysasiakkaille päivittäistavaroita pääkaupunkiseudulla. Kotiinkuljetuksen perusmaksu on 9,90 e, mutta alle 55 euron tilauksista peritään lisämaksu.

Kauppakassi.com toimittaa ruokatilauksia Helsingin ja Espoon keskustasta noin 10 kilometrin säteelle. Erikseen sovittaessa toimitus onnistuu myös alueen ulkopuolelle. Kotiinkuljetuksen hinta on 8,90 e, erikoistoimitukset sopimuksen mukaan.

Matsmart osoitteessa www.matsmart.fi myy ruokaa, joka olisi muuten päätynyt hävikkiin. Matsmart toimittaa ostoksia ympäri Suomea joko kotiin tai Postin noutopisteeseen.

Food Market Herkun verkkoruokakauppa toimii osoitteessa kauppa.foodmarketherkku.fi. Verkkokauppa toimii pääkaupunkiseudulla, ja sitä ylläpitää Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta.

Fiksuruoka.fi toimittaa ostoksia koko Suomeen. Tuotevalikoima koostuu pääosin elintarvikkeiden poistoeristä, jotka olisivat muuten vaarassa tulla poisheitetyiksi. Fiksuruoka lähettää toimitukset Postin kotiinkuljetuksena tai Matkahuollon Jako-pakettina. Toimitus kotiovelle alkaen 7,90 e. Ilmainen kotiinkuljetus koko Suomeen yli 70 e tilauksiin.

Feelia-ruokakauppa (www.feeliaruokakauppa.fi) myy esivalmistettua kotiruokaa. Ruokakauppa toimittaa kylmässä säilytettäviä valmiita, kypsennystä vaille olevia ruokia koko maahan postin välityksellä. Toimitus kotiovelle maksaa 8,90 e.

Valmiiksi suunniteltuja ruokakasseja resepteineen toimittavat kotiin pääkaupunkiseudulla muun muassa sannanruokakassi.fi, antonanton.fi, komerofood.fi ja ruokaboksi.fi. Hinnat vaihtelevat tilauksen mukaan.

Ravintoloista tilattavia ruoka-annoksia kotiin kuljettavat muun muassa Wolt (wolt.com), Foodora (foodora.fi), Pizza taxim (pizzataxim.fi) ja Kotipizza (kotipizza.fi). Vegaaniruokaa tarjoava villd.fi toimittaa ruokaa Helsingin kantakaupungin alueella.

Pankkiasiat

Useiden pankkien toimipisteet ovat auki rajoitetusti, samoin kassapalvelut. Pankkiasiat kannattaa hoitaa nyt verkossa tai käyttäen pankkien mobiilisovellutuksia. Kiireellisissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin puhelimitse. Käteisellä maksamisen sijasta tulee suosia mobiilimaksamista tai etämaksua.

Useimmat pankit myöntävät lyhennysvapaita kuukausia lainoille. jos vuokranmaksukyky on alentunut epidemian vuoksi, niin kannattaa olla yhteydessä vuokranantajaan, jonka kanssa voi sopia maksuaikataulusta. Vuokranmaksuun voi hakea asumistukea tai toimeentulotukea.

Lääkkeet ja apteekit

Koronaviruspandemian aikana apteekki voi erityisistä syistä poiketa Kelan ohjeiden mukaisista lääkkeiden toimitusväleistä ja joustoajoista. Menettelyllä on tarkoitus vähentää ylimääräisiä apteekkikäyntejä koronaviruksen leviämisen vähentämiseksi. Tässä vaiheessa poikkeusmenettelyä voi käyttää lääkeostoihin, joissa asiakkaan aiemmin ostamat lääke-erät loppuvat ennen 1.6.2020.

Flunssaisena tai oireisena ei saa mennä apteekkiin, vaan kannattaa pyytää toista hoitamaan asiointi. Yli 70-vuotiaiden tulee välttää apteekissa käymistä. Toisen puolesta asioidessa on otettava mukaan potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä. Sähköisen valtuutuksen voi tehdä Suomi.fi-palvelussa. Lääkkeiden tilaamisen ja apteekkiasioinnin voi hoitaa myös verkossa.

Kotona on hyvä olla aina varmuuden vuoksi särkylääkettä, joita voi käyttää kuumeen ja kivun hoitoon. Lisäksi kotona kannattaa pitää haavanhoito- ja sidetarvikkeita.

Viranomaistiedotteet

Koronaviruksesta on koottu kattavasti tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuille: thl.fi. Valtioneuvoston verkkosivustolle valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta on koottu ministeriöiden tuottamaa sisältöä koronaviruksen vaikutuksista eri hallinnonaloilla sekä kaikkien ministeriöiden koronavirusaiheiset ajankohtaisaineistot.

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535 tarjoaa yleisneuvontaa arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinpalvelun lisäksi neuvontaa saa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Yleistä tietoa koronaviruksesta tarjoaa myös chat-palvelu Valtioneuvoston verkkosivulla. Chat-ikkuna on käytössä silloin, kun asiakaspalvelijat ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Ohjeita|Oletko yksin? Katso täältä, miten palvelevat puhelimet ja chatit auttavat koteihinsa eristäytyneitä

Ohjeita|Jos epäilet saaneesi korona­virus­tartunnan, pysy kotona: Katso täältä, miten Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pitää toimia

Seuraa uutisia tästä aiheesta