Helsinkiläinen ruokakauppias näki nokkelan konstin tartuntojen vähentämiseksi ja päätti toimia: ”Asiakkailta on tullut pelkästään positiivista palautetta” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Koronavirus

Helsinkiläinen ruokakauppias näki nokkelan konstin tartuntojen vähentämiseksi ja päätti toimia: ”Asiakkailta on tullut pelkästään positiivista palautetta”

Grönberg on kummastellut sitä, että vallalla on sellainen käsitys, että pikkukaupoissa olisi isoja kauppoja turvattomampaa vierailla virusepidemian aikana.

Kauppias Niko Grönberg palvelee asiakasta pleksin takaa Ruoholahdessa.

Kauppias Niko Grönberg palvelee asiakasta pleksin takaa Ruoholahdessa. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 23.3. 15:38, Päivitetty 23.3. 17:16

Ruoholahden metroaseman K-marketin kauppias Niko Grönberg ratkaisi viime viikon torstaina häntä pohdituttaneen ongelman.

Grönbergin kassahenkilökunta oli joutunut selvästi korostuneen koronavirusuhan alle työtehtävissään, kun he palvelivat satoja asiakkaita lähietäisyydeltä ilman suojaa.

”Olin katsellut ja miettinyt ratkaisua. Sitten näin, että joku kauppa oli virittänyt kassalle suojapleksit”, Grönberg kertoo.

Grönberg kysyi pleksiajatuksesta kahvihuoneessa kahdelta työntekijältä ja nämä näyttivät peukkua idealle. Grönberg ryhtyi toimiin.

”Menin K-rautaan, ostin kaksi pleksiä ja ruuvit. Pora oli kaupalla”, hän kertoo.

Asennuksen hän suoritti itse.

”Alle tunnissa päätöksestä pleksit olivat paikallaan.”

Grönberg kertoo havainneensa, että myös kymmenet muut kaupat ovat toimineet samalla tavalla suojapleksien kanssa.

”En halunnut lähteä hengitysmaskeihin, joten tämä oli hyvä ratkaisu. Tosin maskiakin saa käyttää, jos haluaa. Onhan se vieläkin varmempi.”

Maanantaina Lidl tiedotti asentavansa kaikkien myymälöidensä kassoille pisaratartunnoilta suojaavat pleksilasit työntekijöiden ja asiakkaiden suojaksi. Pleksit asennetaan kaikkien 186 myymälän kassoille.

Grönbergin mukaan pleksi on siitä hyvä, että se suojaa henkilökunnan lisäksi myös asiakkaita. Hyöty on molemminpuolinen.

Lisäksi pleksi saattaa olla yllättävä turvallisuustekijä: on mahdollista, että se estää rahasieppauksia ja ryöstöjä, kun roistot eivät pääse kurottamaan suoraan kassaan.

”Voi olla, että jonkinlaiset pleksit ovat täällä myös jatkossa. Nämä ovat kuitenkin väliaikaiset”, Grönberg sanoo.

Kauppias kertoo, että Ruoholahdessa tartuntavaara on lisäksi huomioitu korostetulla hygienialla, kumihanskoilla ja käsideseillä. Hanskoja ja käsihuuhdetta on saatavilla myös asiakkaille.

”Asiakkailta on tullut pelkästään positiivista palautetta.”

Grönberg on kummastellut viime päivinä sitä, että vallalla on sellainen käsitys, että pikkukaupoissa olisi turvattomampaa vierailla kuin isoissa kaupoissa virusepidemian aikana.

”Isoissa kaupoissa on moninkertainen määrä porukkaa. Näkisin, että pienissä kaupoissa on vähemmän riskejä saada tartunta.”

Isoista kaupoista on myös loppunut tuotteet pikkukauppoja nopeammin, Grönberg sanoo.

Poikkeustila|Tässä ovat Suomen sankarit: Neljä kriittisen tärkeää työtä tekevää ihmistä kertoo elämästä koronaviruksen aikaan

Päivittyvä seuranta|Boris Johnson kirjoitti kansalaisille kirjeen: ”Tiedämme tilanteen pahenevan ennen kuin se alkaa parantua” – Alle vuoden ikäinen lapsi kuoli Yhdysvalloissa

Tartuntatilanne maanantaina|Suomessa raportoitiin tänään 74 uutta koronavirustartuntaa, valtaosa niistä Uudellamaalla – HS kerää yhteen reaaliaikaiset tiedot taudin etenemisestä