Lisätietoa naistenpäivän konsertin koronavirus­tartunnoista: paikalla todennäköisesti useita tartuttajia, vieraita yhteensä 1 400

Naistenpäivän juhlakonsertissa Musiikkitalossa olleilta on todettu ainakin seitsemän koronavirustartuntaa.

Musiikkitalon naistenpäivän konsertti järjestettiin suuressa konserttisalissa.

24.3.2020 14:25

Helsingin Musiikkitalossa naistenpäivänä pidetyssä konsertissa oli todennäköisesti useita ihmisiä, jotka kantoivat koronavirusta. HS kertoi perjantaina, että konsertissa olleilta henkilöiltä on todettu jälkikäteen ainakin seitsemän koronavirustartuntaa.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen viestintäpäällikkö Jaana Juutilainen-Saari sanoo, etteivät kaikkien tartunnat ole tulleet yhdeltä konsertissa olleelta sairastuneelta.

Helsingin kaupunki arvelee sairastuneiden kantaneen virusta tietämättään.

Yksi konsertissa paikalla olleista on presidentti Martti Ahtisaaren puoliso Eeva Ahtisaari. Eeva Ahtisaarella on todettu konsertin jälkeen koronavirustartunta.

Tiistaina tulleen tiedon mukaan myös presidentti Martti Ahtisaari on sairastunut koronavirukseen. Mukana 8. maaliskuuta järjestetyssä konsertissa oli myös presidentti Tarja Halonen.

Kaupungin asiantuntijat ovat selvittäneet varmistetuista seitsemästä virustapauksesta tartunnan saaneiden lähikontakteja ja arvioineet tämän perusteella virukselle mahdollisesti altistuneita.

Konsertissa oli yhteensä noin 1 400 katsojaa. He kaikki ovat voineet altistua virukselle. Helsinki kehottikin tiedotteessaan viime viikolla kaikkia konserttiin osallistuneita tarkkailemaan oloaan.

Kaupungin selvitysten mukaan ne seitsemän osallistujaa, joilla tartunta on todettu, eivät istuneet toistensa lähellä.

Juutilainen-Saari ei kerro, missä päin salia sairastuneet istuivat. Hän ei halua avata tapahtumaketjua nyt kerrottua enempää.

Konsertista on kulunut aikaa hieman yli kaksi viikkoa. Koronaviruksen oireet alkavat pääasiassa kahden viikon kuluessa mahdollisesta tartunnasta. Keskimäärin oireet alkavat kuitenkin noin viiden päivän päästä tartunnasta.

Itse taudin kesto ja oireet vaihtelevat. Koronaviruksen voi sairastaa oireettomana, lieväoireisena tai voimakasoireisena. Maailman terveysjärjestön WHO:n tähänastisen tiedon mukaan valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireilevat ihmiset. Tosin myös oireettomien on todettu voivan levittää tautia.

Neuroscience News -lehden tuoreen artikkelin mukaan yli kymmenessä prosentissa Kiinan todetuista koronavirustartunnoista tartunta on saatu potilaalta, jolla oli virus mutta ei vielä oireita.

Lue lisää: Tutkimus: Koronavirus saattaa tarttua jo ennen oireiden ilmenemistä – suomalaisasiantuntijat pitävät tietoa luotettavana

Koronaviruksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengitysvaikeudet, lihaskivut, väsymys ja päänsärky.

Oikaisu tiistaina 24.maaliskuuta kello 17:24: Poistettiin maininta, että konsertissa olisi ollut paikalla Tellervo Koivisto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat