Salme Moilanen, 87, löysi juttuseuraa Theo Levlinistä, 28 – ”Olkapäitä pitäisi olla maailmassa edes yksi enemmän kuin kyynärpäitä”

HS:n Suomi auttaa -kampanja on saanut jo lähes tuhat avun tarjoajaa ottamaan yhteyttä.

Salme Moilanen ja Theo Levlin.

26.3.2020 2:00 | Päivitetty 26.3.2020 6:15

87-vuotias Salme Moilanen ja 28-vuotias Theo Levlin ovat molemmat karanteenin kaltaisissa oloissa kodeissaan Helsingin Laajasalossa. He ovat kuitenkin juuri tavanneet toisensa ja alkaneet vaihtaa ajatuksia.

Moilanen sanoo kaipaavansa juttukaveria. Levlin taas tahtoisi tehdä jotain konkreettista jonkun muun hyväksi, mutta esimerkiksi kaupassa käynti toisen puolesta ei vielä ole mahdollista.

Siksi he ovat juuri alkaneet vaihtaa ajatuksia sähköpostitse.

Keskiviikkoaamuun mennessä HS:n Suomi auttaa -kampanjaan oli ilmoittautunut 972 avun tarjoajaa, apua kaipaavia on löytynyt vasta 53. Mukaan saa yhä tulla. Ensimmäiset parit ovat saaneet toistensa sähköpostiosoitteet ja ottaneet yhteyttä.

Soitimme siksi Moilaselle ja Levlinille ja kysyimme molemmilta, miltä alku vaikuttaa. Lupaavalta, he sanovat.

Salme Moilasen juuret ovat Kainuussa, ja hän on asunut pitkiä aikoja myös Kotkassa. Helsinkiläinen hänestä tuli vuonna 2001.

”Niihin aikoihin minusta tuli mummi ja omaishoitaja.”

Moilanen hoiti mielellään lapsenlapsiaan ja laitteli kuntoon tyttärensä puutarhaa. Puolison vei muutama vuosi sitten Alzheimerin tauti. Huolenpito oli sellainen urakka, että Moilanen ei Helsingissä juuri ole ehtinyt tutustua uusiin ihmisiin muutamaa tuttavaa lukuun ottamatta.

”Minä olen ruumiillisesti edelleen hyvässä kunnossa, ja minulla on paljon tekemistä. En myöskään ole siinä mielessä yksin, että minulla on lapset ja lapsenlapset.”

Moilanen ompelee paljon. Hän on myös koonnut kirjan sukunsa ja puolisonsa suvun historiasta aina 1500-luvulle saakka. Hän etsii tekemistä verkosta ja pitää perheeseen yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Hän sanoo myös tekevänsä ”kuolinsiivousta”, mutta tämä ei ole mitään tartuntatauteihin liittyvää synkistelyä. Hän haluaa vain selvittää ja käydä läpi kaikki elämän aikana kertyneet paperit ja valokuvat – oman historiansa siltä osin, kun se ei vielä ole kansien välissä.

Juttukaverille on silti tarvetta.

”Ajattelin, että haluan kokeilla, mitä tästä seuraa. On kiinnostavaa vaihtaa ajatuksia jonkun uuden ihmisen kanssa.”

Theo Levlin vastaa puhelimeen itsekin karanteenista, tosin itse aloittamastaan sellaisesta. Hänen läheisellään saattaa olla koronatartunta. Hän itse voi hyvin, mutta pientä köhää on.

Niinpä Levlin ja hänen kaksi kämppäkaveriaan eivät hetkeen tapaa muita ihmisiä kasvokkain.

Tekemistä on muutenkin vähemmän kuin tavallisesti. Kielitieteen opinnot yliopistossa ovat takanapäin, ja Levlin on elättänyt itsensä erilaisilla keikkatöillä.

Nyt ne on peruttu. Levlin kampanjoi myös aktiivisesti ilmastoliike Climate Movessa. Hän on muutenkin kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Silläkin saralla tavalliset projektit ovat jäissä.

”Täällä me siis mökkihöperöidymme vähitellen”, Levlin sanoo.

Kämppäkavereista on toki seuraa. Mutta hänellä on myös tarve auttaa. Jos ei tarvitsisi varoa oman köhän tartuttamista muihin, hän voisi vaikka käydä kaupassa. Nyt hän halusi löytää nopeasti jotain, mihin voi tarttua kotisohvallakin.

”Yhteisöllisyyden rakentaminen kiinnostaa. Haluan kuroa sukupolvien välistä kuilua umpeen ja luoda enemmän dialogia.”

Vaikka yhdellä tavalla hän sanoo vähän hyötyneensä Salme Moilasen kanssa keskusteluista jo ensimmäisten viestien kohdalla.

Moilanen nimittäin neuvoi Levliniä vähän puutarha-asioissa, ja kämppäkaverien kanssa ollaan jo suunnittelemassa ja idättämässä sopivia kasveja pihalle ensi kesäksi. Papuja ja tomaatteja esimerkiksi.

Salme Moilanen sanoo, että hänellä on koronaviruksen vuoksi hämmentynyt olo. Hän miettii, paljonko hänen lastensa ja lastenlastensa maailma muuttuu. Ja sitä, moniko kuolee.

”Itse haluaisin katsoa tämän näytelmän loppuun. Mutta eihän sitä tiedä”, hän sanoo. On siksikin hyvä jutella jonkun kanssa.

Moilasen tapaan tarkastella nykytilannetta vaikuttavat myös hänen juurensa ja kiinnostuksensa historiaan vielä omaa elinikää paljon kauemmas.

Kainuussa elettiin hyvin köyhästi paljon pidempään kuin Helsingissä. Se vaikuttaa siihen, kenen ajatellaan olevan vastuussa naapurin auttamisesta.

”Meillä päin katsotaan, onko naapurissa valot. Täällä moni ajattelee, että yhteiskunnan kuuluu auttaa.”

Toisaalta Moilanen kertoo myös monta hyvää esimerkkiä välittämisestä. Hän on varannut kotiinsa ruokaa, mutta oman perheen lisäksi täydennystä hakemaan on ilmoittautunut jo kaksikin naapuria samasta kerrostalosta. Tällaista samaa hyvää Moilasesta kaupungissa kannattaakin levittää.

”Niin kuin Tommy Tabermann kirjoitti, olkapäitä pitäisi olla maailmassa edes yksi enemmän kuin kyynärpäitä.”

Helsingin Sanomien Suomi auttaa -kampanja on saanut ihmiset ottamaan yhteyttä. Lukuisat ihmiset ovat kertoneet vinkkejä arjen helpottamiseen ja tarjonneet keskusteluseuraa sitä kaipaaville.

Auttajat ja apua tarvitsevat voivat ilmoittautua mukaan täyttämällä lomakkeen. Kun palvelu on löytänyt läheltäsi sopivan ihmisen, saat sähköpostiisi hänen sähköpostiosoitteensa. Voitte tämän jälkeen sopia yhteydenpidosta.

Pääset täyttämään lomakkeen tässä jutussa.

Lukijoita pyydettiin myös kertomaan keinoista, joilla etenkin riskiryhmien tai muuten hankalassa asemassa olevien ihmisten arkea voisi helpottaa. Ehdotuksia otetaan edelleen vastaan osoitteeseen suomiauttaa@hs.fi.

Valitettavasti toimitus ei ehdi vastata kaikkiin ehdotuksiin, mutta moni niistä on jo antanut aihetta lehtijuttuun.

Theo Levlin, 28, halusi löytää keinon auttaa karanteenista käsin.

Helsingin Laajasalossa asuva Salme Moilanen, 87, sanoo kaipaavansa juttukaveria.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat