Espoon pitää liittyä Apotti-järjestelmään, linjasi lautakunta – lopullinen päätös valtuustossa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Sote

Espoon pitää liittyä Apotti-järjestelmään, linjasi lautakunta – lopullinen päätös valtuustossa

Valtuusto päättää asiasta myöhemmin, mutta sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli asiaa keskiviikkona.

Espoon sairaala Jorvin vieressä. Kuva: Pinja Saarela/ HS

Julkaistu: 26.3. 13:40, Päivitetty 26.3. 13:40

Espoossa suunnitellaan liittymistä sittenkin mukaan jättimäiseen tietojärjestelmä Apottiin.

Keskiviikkoiltana kokoontunut sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että se kannattaa Apottiin liittymistä. Asiasta päättää myöhemmin valtuusto.

Espoolla kuten muillakin Apotista aiemmin ulos jättäytyneillä Uudenmaan kunnilla on huhtikuun 20. päivään asti aikaa muuttaa mieltään niin, että ne pääsevät vielä mukaan alkuperäisen kilpailutuksen ehdoilla.

Virkamiehet pitävät nyt Apottia parempana vaihtoehtona kuin Una-hanketta tai Espoossa nykyisin käytössä olevan Lifecare-järjestelmän kehittämistä.

Apotin valitsemista virkamiehet perustelevat esityksessään sillä, että sen kautta olisi paremmat mahdollisuudet tehdä yhteistyötä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) että lähikuntien kanssa, varsinkin jos sote-uudistuksen erilliratkaisu Uudenmaan osalta toteutuu.

Lisäksi esityksessä ollaan innoissaan Apotin kaupunkilaisille tarjoamista sähköisistä palveluista eli Maisasta sekä arvioidaan, että Apotti parantaa potilasturvallisuutta.

Apotin käyttöönoton arvioidaan poliitikoille tehdyssä selvityksessä maksavan Espoolle noin 65–75 miljoonaa euroa. Toisaalta muiden järjestelmien hintalappu ei merkittävästi eroa tästä.

Lautakunta edellyttää, että Apotti-asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotossa tulee huomioida sen vaikutus työaikaan käyttöönoton alkuvaiheessa. Myös riittävää perehdytystä ja käyttäjätukea pitää olla.

Päättäjät totesivat myös, että ”kiireisen aikataulun vuoksi ja annetun esittelyn perusteella lautakunnalla ei ole riittäviä edellytyksiä ottaa kantaa Apotti-hankintaan liittymisen taloudellisiin vaikutuksiin ja riskeihin.”

Apotti on otettu käyttöön Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä osassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloita, joukossa on Espoossa sijaitseva Jorvi.

Koronaviruksen vuoksi Hus lykkäsi kuitenkin juuri seuraavaa esimerkiksi Meilahden sairaala-aluetta koskenutta käyttöönottoaan toukokuulta lokakuuhun, Helsingin kaupungin käyttöönotto siirtyy vuoteen 2021.

Espoon esityksessä arvioidaan, että Espoossa Apotin käyttöönotto voisi toteutua vuonna 2023. Unan toteutumisen virkamiehet arvioivat venyvän pahimmassa tapauksessa jopa 2030-luvulle.

Hoito|Hus lykkää Apotin käyttöönottoa Meilahdessa koronaviruksen vuoksi

Tietojärjestelmät|Espoo päättää lähiviikkoina, hyppääkö kaupunki sittenkin mukaan Apottiin

Potilas kuoli Helsingissä, kun uuden Apotti-järjestelmän sekavuus haittasi hoitoa – Lääkärit kertovat HS:lle vakavista huolista Husin mullistuksen aattona