Tällaista oli Helsingin ravintoloissa sen jälkeen, kun pääministeri kehotti pistämään tarjoilun poikki – kaikki eivät totelleet heti - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rajoitukset

Tällaista oli Helsingin ravintoloissa sen jälkeen, kun pääministeri kehotti pistämään tarjoilun poikki – kaikki eivät totelleet heti

Osa ravintoloista tarjoaa viikonlopusta lähtien vain noutoruokaa, mutta take away -tilauksen tekemistä etukäteen suositellaan, jotta hakutilanteen ihmisten väliset kontaktit voidaan minimoida.

Morrison's Pizzeria & Spagetterian ravintolapäälikkö Tiia Korkalainen palveli asiakkaita salissa vielä torstaina. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 26.3. 21:37, Päivitetty 26.3. 21:46

Pääministeri Sanna Marin vetosi keskiviikkona ravintoloiden, kahviloiden ja baarien pitäjiin, että istuminen paikoissa loppuisi, vaikka siihen pakottava laki ei vielä olekaan voimassa.

HS selvitti Helsingin keskustassa, miten ravintoloissa noudatettiin torstaina pääministerin vahvaa suositusta. HS:n kuvaaja Rio Gandara kiersi katsomassa Helsingin keskustan ravintoloita.

Ateneuminkujalla muun muassa hampurilaisistaan tunnettu Morrison’s oli torstaina vielä auki ja ruokaa tarjoiltiin pöytiin. Samaan ketjuun kuuluvat myös Aleksanterinkadulla sijaitsevat Pizzeria ja Spagetteria Morrison’s ja Santa Fé.

Pizzeria ja Spagetteria Morrison’sin ravintolapäällikkö Tiia Korkalainen kertoi torstaina, että näiden kolmen ravintolan saman omistajan keittiöt yhdistetään lauantaina, ja sen jälkeen niistä saa vain noutoruokaa joko kuljetuspalveluiden kautta tai itse hakemalla.

”Pyrimme järjestämään ruokien noutoja siten, että useampia hakijoita ei olisi samaan aikaan niitä noutamassa, on sitten kyse Woltin, Foodoran tai itse haetusta tilauksesta.”

Ravintola toivoo, ettei sinne tultaisi ilman yhteydenottoa suoraan ruokaa noutamaan ruokaa, vaan että tilaus tehtäisiin ensin, jotta noutoja voidaan aikatauluttaa ja ihmisten väliset kontaktit vähentää minimiin.

Monet Helsingin keskustan tavallisesti suositut lounaspaikat olivat kiinni. Joissakin oli torstaina vielä mahdollisuus ravintolaruokailuun, joissain paikoissa myytiin noutoannoksia.

Eerikinkadun Parrilla Españolassa uusi aika näkyi sekä keittiön että salin puolella.

Keittiömestari Anders Martin valmistelemassa noutoannosta Parrilla Españolassa. Kuva: Rio Gandara / HS

Sami Kölhi ja hänen poikansa Miko Kölhi kävivät hakemassa ruokaa Parrilla Española -ravintolasta. Ravintolan omistaja Mika Kavekari palveli. Kuva: Rio Gandara / HS

Töölönlahdella suljettuina olivat esimerkiksi Jufu ja Woolshed. Lumi-ravintola oli yhdentoista aikaan auki ja paikalla oli vain muutama asiakas.

Samoihin aukoihin Rautatieasemalla Namaskaar piti ovensa auki, mutta paikalla ei ollut ketään syömässä eikä hakemassa noutoannoksia.

Annankadulla suosittu New Bamboo Center -ravintola kertoi ravintolan sulkemisesta ulko-oveen kiinnitetyssä lapussa.

Lappu suljetun New Bamboo Centerin ovella. Kuva: Rio Gandara / HS

Saman kadun Bar Loose ja Pupu olivat niin ikäänn kiinni mutta ilmaisivat asian toisella tavalla.

Annankadun Bar Loose ja sen vieressä toimiva Pupu-ravintola oli suljettu torstaista alkaen toistaiseksi. Kuva: Rio Gandara / HS

Kampin kauppakeskuksessa alatason eli E-tason monet ravintolat ravintolat olivat kiinni. Avoinna olivat Namaskaar ja Fafa’s.

Kampin alakerran ravintolamaailmassa oli hiljaista. Kuva: Rio Gandara / HS

Ylhäällä Kampin ravintolamaailmassa oli jonkin verran avoinna olevia ravintoloita.

Ainakaan päiväsaikaan suurempaa ruuhkautumista ja ei take away -ruokien hakuun liittyen syntynyt. Filippiiniläisen Pobren ruokaa odottanut Johanna Lindberg kertoi pitävänsä lounastaukoa etätyöstä.

”Nyt on tullut tehtyä ruokaa kotonakin, opetellaan uusia reseptejä. Mutta tänään päätimme hakea ruokaa ravintolasta, kun se on nopeampaa. Haluavamme myös tukea pienyrittäjiä.”

Johanna Lindberg ja Samuli Lindberg odottamassa noutoannosta Kampissa ravintola Pobren edustalla. Kuva: Rio Gandara / HS

Hoku-ravintolan omistaja ja kokki Ryan Shibuya valmisti annoksia sekä paikan päällä syötäväksi että mukaan otettavaksi. Shibuya aikoo sulkea ravontolansa kokonaan perjantain jälkeen, ehkä toukokuun loppuun asti. Tosin hän toivoo tilanteen sallivan avaamisen ennen sitä.

Tarjoilija Ida Kojo haki Ryan Shibuyan valmistaman lohi teriyaki -annoksen keittiön luukulta ravintola Hokussa. Kuva: Rio Gandara / HS