Tarttuuko koronavirus liukumäen tai leuanvetotangon pinnalta? Helsinki poisti jo irtolelut leikkipuistoista - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Varotoimet

Tarttuuko koronavirus liukumäen tai leuanvetotangon pinnalta? Helsinki poisti jo irtolelut leikkipuistoista

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapaalahti muistuttaa, että ulkona pintoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan desinfioida ja huolehtia leikki- tai treenihetken jälkeen heti huolellisesta käsihygieniasta.

Helsingin kaupungin leikkipuistoihin on lisätty ohjeistuksia, joissa kehotetaan perheitä leikkimään pienissä porukoissa ja ottamaan toiset paikallaolijat huomioon vuorottelemalla leikkivälineissä. Kuva: Heikki Saukkomaa

Julkaistu: 30.3. 16:37

Moni miettii nyt leikkipuistojen ja ulkokuntosalien turvallisuutta. Onko riski, että virus tarttuu esimerkiksi liukumäen, keinujen tai leuanvetotankojen pinnoilta?

”Tähän ei ole selkeää kyllä tai ei vastausta. Ihminen pystyy vaikuttamaan tähän teoillaan ja käyttämällä järkeään”, kertoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Vapalahti tarkoittaa, että esimerkiksi ulkokuntosaleilla pintoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan desinfioida ja muistaa huolehtia treenin jälkeen huolellisesta käsihygieniasta. Tärkeää on myös, ettei vie käsiä kasvojen limakalvoille silmien, nenän tai suun alueelle.

”Riskin sille, että virus päätyy pinnasta omaan nenään voi katkaista itse pesemällä käsiään.”

Lapsilla se ei kuitenkaan ole aina niin yksinkertaista, kun sormet saattavat ajautua nenään tai suuhun kehotuksista huolimatta.

”Paikkoja, jossa on paljon ihmisiä ja asioita, mitä ihmiset paljon koskettelevat, kannattaa pyrkiä nyt yksinkertaisesti välttämään.”

Helsingin kaupungin leikkipuisto- ja iltapäivätoiminnan päällikkö Hanna Linna kertoo, että kaupungin leikkipuistoista on kerätty ja laitettu lukkojen taakse kaikki irtolelut poikkeustilan ajaksi.

Myöhemmin lelut puhdistetaan ja nostetaan takaisin kaikkien saataville.

Kiinteille leikkivälineille, kuten keinuille, liukumäille tai kiipeilytelineille ei sen sijaan ole toistaiseksi tehty mitään.

”Seuraamme epidemia-ammattilaisten yleistä ohjeistusta. Toistaiseksi ulkoleikkivälineille ei sellaista vielä ole.”

Leikkipuistoihin on kuitenkin lisätty ohjeistuksia, joissa kehotetaan perheitä leikkimään pienissä porukoissa ja vuorotellen, toisiaan huomioiden.

Linna kehottaa pitämään leikkiseurueet niin pieninä, kuin mahdollista.

”Mielellään kaksittain, jotta tulee kontakteja niin vähän kuin mahdollista. Jos ihan vain oman perheen kanssa jaksaa liikkua, niin hyvä.”

Valtio on suositellut välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla, sillä koronavirus tarttuu kontaktissa.

Poikkeustilasta huolimatta kaikille suositellaan ulkoilua. Mitä pienemmässä porukassa ulkoillaan, sitä parempi.

Koronavirus tarttuu kuitenkin etenkin pisaratartuntana muistutti yleisen virologian professori Kalle Saksela Helsingin yliopistosta aikaisemmin. Vaikka ulkona leikkiminen on Sakselan mukaan turvallisempaa kuin sisällä, tartuntavaara on olemassa sielläkin.

Lue lisää: Voivatko lapset tavata kavereitaan poikkeustilan aikana? Hiekkalaatikkoleikkejä ei voi suositella, sanoo asiantuntija

Saksela muistuttaa, että idea koulujen sulkemisessa oli juuri kontaktien välttäminen eivätkä nuoret ja lapset yleensä muista säilyttää kahden metrin välimatkaa toisistaan.

Tartuntavaara on myös kävelyretkillä, joissa pidetään välimatkat muihin ihmisiin.

”Kyllä tartuntavaara on olemassa ulkonakin. Aivastus on aerosoli, se leviää helposti ja myötätuuleen erityisen hyvin”, sanoi Espoon perusturvajohtaja Juha Metso aikaisemmin.

Pääsääntöisesti kaikki leikit, joissa voi vahingossa ajautua lähelle muita ihmisiä, ovat taudin leviämisen kannalta riskitekijöitä. Jos lapsi valittaa vähänkään kipeää oloa, yhtäkään ystävää ei kannata silloin tavata.

Ohjeet|Voivatko lapset tavata kavereitaan poikkeustilan aikana? Hiekkalaatikkoleikkejä ei voi suositella, sanoo asiantuntija

Poikkeusolot|Kotona olevien lasten perheet saavat hyvitystä päivähoitomaksuista Helsingissä Vantaalla ja Espoossa

Ohjeita|Miten Helsingissä tulee toimia koronaepidemian aikana? Katso täältä kattava listaus ohjeista ja palveluista

Lapset|Aikuisten koronapelko ei vielä näy päiväkodeissa: Tuore tutkimus osoittaa, että pienimmät lapset ovat tyyniä ja leikkivät kuten ennenkin

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat