Vanhainkotien asukkailla todettu koronavirustartuntoja Helsingissä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Epidemian leviäminen

Vanhainkotien asukkailla todettu koronavirustartuntoja Helsingissä

Koronavirus on tehnyt tuhojaan vanhainkodeissa ympäri maailmaa, ja esimerkiksi Espanjassa pahimmillaan jopa kymmeniä vanhuksia on kuollut tartunnan seurauksena samassa yksikössä. Helsingissä yritetään kaikin keinoin estää vastaavanlainen kehitys, kertoo palvelualuejohtaja Arja Peiponen.

Helsinki ei kerro mistä vanhainkodeista on kyse.

Julkaistu: 3.4. 14:24, Päivitetty 3.4. 15:35

Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa on paljastunut asukkailla havaittuja koronavirustartuntoja.

Palvelualuejohtaja Arja Peiponen vahvisti asian HS:lle perjantaina.

”On sekä muutamia sairastuneita asiakkaita että henkilökuntaa”, Peiponen kertoo.

Helsingin kaupunki tiedotti sosiaali- ja terveystoimen työntekijöillä todetuista koronavirustartunnoista torstaina. Tuolloin kerrottiin, että työntekijöiden tartuntoja on ollut kolmessa seniorikeskuksessa, kotihoidossa, yhdessä sairaalassa sekä kotisairaalassa.

Myös vanhuspalveluiden asiakkaiden keskuudessa on todennettuja tartuntoja ja altistumisia, Peiponen kertoo.

”Osa henkilökunnasta määrätty karanteeniin, ja asiakkaita on eristetty omiin huoneisiinsa.”

Missä seniorikeskuksissa tartuntoja tai altistumisia on havaittu?

”Me kyllä viestitämme asianomaisten yksiköiden ja kotihoitotiimien hoidossa oleville asiakkaille ja omaisille, mutta julkisuuteen emme sitä tietoa halua kertoa”, Peiponen sanoo.

”Asukkaita, kotihoidon asiakkaita sekä meidän henkilökuntaamme testataan koko ajan. Tiedot vaihtelevat päivän mittaankin. Vielä ei kuitenkaan puhuta mistään massiivisista määristä onneksi.”

Altistumista koronavirukselle on Peiposen mukaan tapahtunut ”rajatusti yksiköiden sisällä”. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi yhden osaston tai kerroksen altistumista.

”Ei koko taloa missään päin kaupunkia.”

Henkilökuntaa määrätään karanteeniin Peiposen mukaan ikään kuin varmuuden vuoksikin. Toimenpiteen kääntöpuolena on töissä olevan henkilöstön riittävyys.

”Muutamissa yksiköissä on haasteita järjestellä henkilökuntaa.”

Koronavirus on tehnyt tuhojaan vanhainkodeissa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Espanjan Madridissa sijaitsevassa vanhainkodissa yli 20 asukasta kuoli viruksen aiheuttamaan tautiin.

Saksan Würtzburgissa oli puolestaan kuollut vanhainkodissa kaksitoista asukasta koronavirukseen, kertoi yleisradioyhtiö Bayerische Rundfunk (BR) viime lauantaina.

Yhdysvalloissa oli jo viime viikon loppupuolella liittovaltion viranomaisten mukaan vähintään 140 hoitokotia, joissa on vähintään yksi koronavirustartunnan saanut asukas, kertoi The Washington Post. Valvontaviranomaisen mukaan luku koskee kuitenkin vain yleisempiä hoitokoteja, ei niitä jotka ovat nimenomaan erikoistuneet vanhustenhoitoon

Washingtonin osavaltion Kirklandissa hoitokoti Life Care Centerissä oli kuollut jo yli viikko sitten 35 asiakasta.

Peiponen on seurannut ulkomaiden tapahtumia tiiviisti.

”Kun peilaa siihen, mitä Etelä-Euroopassa on tapahtunut, niin yritämme varjella kaikin keinoin, ettei tilanne pääse leviämään.”

Koronavirus|Vanhainkodeissa kytee katastrofi: Koronaviruksen torjunta epäonnistunut monissa maissa juuri siellä, missä riskiryhmät ovat haavoittuvimpia

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat