Korona-aika on saanut ihmiset puuhastelemaan käsillään – 10 kuvaa kertoo, mitä eristyksissä voi syntyä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Puhdetyöt

Korona-aika on saanut ihmiset puuhastelemaan käsillään – 10 kuvaa kertoo, mitä eristyksissä voi syntyä

HS pyysi kuvia ihmisten korona-aikana tekemistä puhdetöistä. Kävi ilmi, että luovuus kukkii poikkeusoloissa.

Kuva: Mikaela Metelinen, Liisa Hakala, Marjukka Mäkelä, Jorma Mustonen

Julkaistu: 6.4. 2:00, Päivitetty 6.4. 6:42

Mitä sosiaalisia kontakteja välttelevät ihmiset tekevät tänä poikkeuksellisena aikana?

Tätä pohti tekstissään Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Stina Nykänen ja pyysi ihmisiä lähettämään kuvia koronataistelun aikana tekemistään puhdetöistä.

Vastauksia tuli kymmeniä.

Mikaela Metelinen kertoo, että on kohta kolmivuotiaan kanssa rakentanut paloautoa ruokakaupan kotiinkuljetuslaatikoista.

Kuva: Mikaela Metelinen

”Hommaa riittää mukavasti monelle päivälle, kun vähän kerrallaan tuunailee ja lisää yksityiskohtia. Eristyksen aikana lienee aikaa tehdä koko sarjan hälytysajoneuvoja...”, Metelinen kirjoitti kuvan mukana lähettämässään viestissä.

Auton parissa on puuhastellut myös helsinkiläinen Matti Kainulainen.

Kuva: Matti Kainulainen

Hän on karanteenissa rakentanut 1950-luvun Chevrolet Pickup -auton pienoismallista.

”Muovisen rakennussarjan skaala on 1:25. Auton maalaus ja patinointi on toteutettu sivellintekniikalla”, Kainulainen kertoi.

Monet lähettivät kuvia tekemistään käsitöistä.

Kuva: Etta Parviainen

Etta Parviainen lähetti kuvan koronapipoista. ”Kolme valmiina ja neljäs tulossa. Onneksi langat eivät lopu vaikka tämä kestäisi monta kuukautta. Tsemppiä kaikille!”

Liisa Hakala kertoi, että oli vuosia sitten aiemmassa elämän kriisitilanteessa aloittanut Voima-peiton ompelemisen.

”Halusin väriä, lämpöä, turvaa ympärilleni. Peitto ei silloin valmistunut. Löysin voimaa jollakin muulla tavalla, en muista enää miten. Nyt, koronaviruksen vuoksi kaventuneessa elämässäni, otin keskeneräisen peiton uudelleen esille. Se valmistui hetkessä!”

Kuva: Liisa Hakala

”Tässä kriisissä peittoni värit, erilaiset kangasmuistot, moninaiset kuvioiden sommitelmat ja aikaisemmista kriiseistä selviytymiset tuovat lohtua, iloa ja turvaa arkeeni.”

Riitta Pulkkinen Kuopiosta kertoo aloittaneensa uusimman puhdetyön jo hyvissä ajoin ennen koronaepidemiaa, kun sattumalta huomasi Kerry Lordin ”Veikeät virkatut koirat” kirjakaupassa.

Kuva: Riitta Pulkkinen

”Vähitellen koiria on kertynyt kuoro, joka sai johtajakseen mekkokankaastani ommellun koiran.”

Hanna Maidell kirjoittaa, että on puhdetyönä rakentanut Velho-koiran kanssa korona-aitaa.

Kuva: Hanna Maidell

”Ei se ehkä koronavirusta pysäytä, mutta koiran kuitenkin. Ennen kaikkea sen avulla saa ajatukset siirrettyä muuhun. Huomaathan pienet kruunut.”

Leipomiseen ja ruuanlaittoon on moni käyttänyt tavallista enemmän aikaa.

Marjukka Mäkelä lähetti kuvan fenkolia ja porkkanaa sisältävästä kalapadasta. Ja vielä teko-ohjeenkin, jos haluat testata.

Kuva: Marjukka Mäkelä

”Nyt on aikaa askarrella ruokaa. Kuvassa koronaversio fenkolikalalaatikosta. Siihen viipaloidaan 800 g perunaa, pari sipulia, iso fenkoli ja 2–3 porkkanaa. Proteiininlähde on 300–400 g kalaa. Ainekset levitetään kerroksittain ja päälle munamaito: 2 munaa, 3 dl maitoa, suolaa, tilliä ja timjamia. Tässä luppoajan versiossa kudoin porkkanat ristikoksi päälle – piti hyvin mehukkuuden! Korppujauhoja ja voita pikku nokareina vielä, uuniin 200 asteeseen noin 50 minuutiksi. Nam.”

Myös puiset puhdetyöt ovat nyt ihmisten suosiossa.

Kuva: Veli-Pekka Karvinen

Veli-Pekka Karvinen kertoi, että ”heposia valmistuu pikku hiljaa”.

Jorma Mustonen Pertunmaalta puolestaan esitteli kahvakuulan ”mallia covid-19”.

Kuva: Jorma Mustonen

Kaija Saarelma lähetti kuvan kekseliäästä puhdetyöstään, josta käytti nimeä tahmatassu tai tahmakäpälä. Tahmatassu syntyi muovisesta liukuesteverkosta, jonka reunat on virkattu.

”Sen voi antaa samppanjapullon oheislahjana ystävälle, kun epidemian loppuessa juhlitaan ja pullon tiukka korkki on saatava pikimmiten auki.”

”Tahmatassu” syntyi liukuesteverkosta. Kuva: Kaija Saarelma

Yksin kotona|Koronataistelussa on nyt asemasotavaihe

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat