Hakaniemenranta mullistuu täysin lähivuosina – Helsingin valtuusto hyväksyi myös Puotilan ostarin purkamisen ja Kampin kappelin laajentamisen - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rakentaminen

Hakaniemenranta mullistuu täysin lähivuosina – Helsingin valtuusto hyväksyi myös Puotilan ostarin purkamisen ja Kampin kappelin laajentamisen

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona Hakaniemenrannan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen, Kampin hiljentymiskappelin ja Puotilan ostarin asemakaavojen muutokset.

Näkymä Hakaniemenrannasta uuden Hakaniemensillan ja Merihaan suuntaan. Kuva: Helsingin kaupunki

Julkaistu: 8.4. 22:01, Päivitetty 9.4. 8:57

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona Hakaniemenrannan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen.

Lisäksi kaupunginvaltuusto hyväksyi Kampin hiljentymiskappelin ja Puotilan ostarin asemakaavojen muutokset.

Hakaniemenrannan asemakaavan muutos koskee alueita Hakaniemenrannassa ja Siltavuorenrannassa, katu-, puisto- ja vesialueita Sörnäisten, Kallion ja Kruununhaan kaupunginosissa sekä Opetushallituksen korttelia Hakaniemessä.

Uusi kaava mahdollistaa Kruunusillat-pikaraitiotieyhteyden Kalasatamasta Hakaniemen kautta kohti keskustaa sekä Hakaniemensillan uuden linjauksen. Lisäksi alueelle on tulossa muun muassa uutta julkista rantapuistoa, kaksi venesatamaa ja täydennysrakentamista. Asukasmäärä alueella kasvaa noin 1 250 asukkaalla.

Kaupunginvaltuuston tiedotteen mukaan suunnittelun tavoitteena on luoda Hakaniemen ympäristöön uutta laadukasta ja monipuolista julkista tilaa meren äärelle.

Kampin hiljentymiskappelin asemakaavan muuttaminen mahdollistaa kappelin asiakastilojen laajentamisen. Kaavamuutos koskee jalustaosan laajennusta, niin että uutta kerrosalaa tulee 70 kerrosneliötä. Puinen kappelirakennus pysyy ennallaan.

Vuonna 2012 valmistunut kappeli on tärkeä osa kirkon sosiaalityötä Helsingin keskustassa. Kappelin kehittäminen lisää keskustan elinvoimaisuutta ja ehkäisee segregaation kehittymistä, tiedotteessa sanotaan.

Puotilan ostarin nykyiset rakennukset korvataan uudella liikekeskuksella, jonka yhteyteen rakennetaan asuntoja.

Nykyinen, kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokiteltu yksikerroksinen ostarirakennus korvataan 6–8-kerroksisella uudisrakentamisella.

Kaava mahdollistaa myös viereisen kaksikerroksisen pysäköintilaitoksen laajentamisen. Kaavaratkaisun yhteydessä laadittu liikennesuunnitelma kohentaa pyöräilyn ja jalankulun järjestelyitä.

Tavoitteena on säilyttää ostarin tontti lähiympäristönsä kaupallisena keskuksena ja kaupunkikuvallisena keskipisteenä nykyisten rakennusten purkamisen jälkeenkin, kaupunginvaltuusto tiedottaa.

Kaupunginvaltuuston kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa etäkokouksena. Noin 50 valtuutettua osallistui kokoukseen etäyhteyksien kautta.

Puotilan ostoskeskus Itä-Helsingissä helmikuussa 2019. Kuva: Sami Kero / HS

Puotilan 60-luvun ostoskeskus aiotaan purkaa ja rakentaa tilalle korkea talo

Hakaniemenrantaan kerrostaloja yli tuhannelle asukkaalle

Rakennukset|Kampin kappeli laajenee neljänneksellä

HS Helsinki|Tämä pala katoavaa Suomea jyrätään todennäköisesti pian – Puotilan vuoden 1961 ostari korvataan jopa 8-kerroksisilla taloilla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat