Koronavirus leviää Helsingin somaliyhteisössä: valtuutettu arvelee syyksi ahtaita asuntoja ja tyypillisiä ammatteja - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Terveys

Koronavirus leviää Helsingin somaliyhteisössä: valtuutettu arvelee syyksi ahtaita asuntoja ja tyypillisiä ammatteja

Tartuntoja on todettu jo lähes 200 ja kuolemiakin kaksi.

Ihmisiä kävelyllä kauppakeskus Itiksessä ennen koronavirusepidemian puhkeamista.

Julkaistu: 14.4. 15:31, Päivitetty 14.4. 17:35

Somalinkielisillä helsinkiläisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 koronavirustartuntaa ja kuolemantapauksiakin on ollut kaksi.

Tämä tarkoittaa, että tartunta on varmistunut 1,8 prosentilla somalinkielisistä helsinkiläisistä.

Vastaava luku kaikilla helsinkiläisillä on 0,2 prosenttia.

Sekä Helsingin kaupunki että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ovat ilmiöstä huolissaan.

Helsingissä tilannetta on seurattu myös tutkimalla tartuntojen leviämistä eri kielivähemmistöissä, koska Tukholmassa havaittiin aiemmin tällaista tartuntojen kasautumista yhdelle väestönosalle. Helsingissä ilmiö on kuitenkin uusi ja näkyy vasta tuoreimmissa tartuntatilastoissa.

”Kyse on tartunnoista yksittäisillä ihmisillä, ei tietyissä yhteisöissä”, sanoi pormestari Jan Vapaavuori (kok) tiedotustilaisuudessaan tiistaina. Hän kertoi kuitenkin kaupungin lisäävän toimia, joilla tartuntojen leviämistä nimenomaan somalinkielisten keskuudessa ehkäistään.

”Teemme kaikkemme, että jokainen helsinkiläinen voisi elää turvassa ja terveenä.”

Kaupunki on aiemminkin pyrkinyt jakamaan kriisistä ja toimintatavoista ohjeita eri kielillä. Tietoa on jaettu myös esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja jalkautuvan nuorisotyön kautta.

Tartuntoja jäljittämässä on myös kielivähemmistöihin itse kuuluvia lääkäreitä ja hoitajia, jotta voitaisiin paremmin ymmärtää tartuntojen leviämisen syitä.

Nämä keinot eivät näyttäisi riittävän. Pormestari kertoo pitävänsä tilannetta hyvin huolestuttavana.

”Tilanne vaatii eri toimijoiden yhteistyötä, monikielisten palvelujen kehittämistä edelleen ja tehokasta kohdennettua viestintää. Keskustelemme parhaillaan muun muassa Somaliliiton kanssa myös uusista toimista tilanteen parantamiseksi. Tässä tarvitaan myös pääkaupunkiseudun yhteistyötä, koska tilanne tuskin rajautuu Helsinkiin”, Vapaavuori kirjoittaa tiedotteessa.

”On ensiarvoisen tärkeää, että viestintää ja neuvoja on tarjolla Suomessa kaikille ja niillä keinoilla, jotka tavoittavat heidät parhaiten”, sanoo myös Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa myös esimerkiksi, että moskeijat ovat jo aiemmin tiedottaneet asiasta ja sulkeneet oviaan yleisötilaisuuksilta osin jo ennen kuin näin määrättiin tekemään. Esimerkiksi ramadanin aikaisia kokoontumisia iltaisin on neuvottu välttämään, eikä Eid-juhlaa toukokuussa juhlita suurella joukolla.

Kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas) kertoi maaliskuun lopulla olevansa huolissaan tartuntojen leviämisestä somaliyhteisössä. Huhtikuun alussa hän kertoi myös omien lievien oireidensa vahvistuneen koronavirustartunnaksi.

Nyt valtuutettu sanoo, että omankielinen viestintä on tässä tilanteessa elinehto. Varoitusten täytyy tavoittaa aivan kaikki, ja tähän tarvitaan sekä kaupungin että yhteisöjen toimia. Monet ovat tosin tehneetkin vapaaehtoisesti paljon töitä levittääkseen tietoa.

”Kyse on myös yhteiskunnan rakenteista. Moni somalinkielinen työskentelee palveluammateissa, joissa etätöitä ei voi tehdä. Siis esimerkiksi siivoojina, hoitoalalla, bussikuskeina, vartijoina”, Said Ahmed sanoo.

Lisäksi somaliperheet ovat usein suuria, monta sukupolvea voi asua yhdessä ahtaasti. Etäisyyden pitäminen tai edes eristäytyminen voi olla vaikeaa järjestää.

”Tilanne voi tästä kärjistyä helposti lisää. Olen erityisen huolissani iäkkäistä”, Said Ahmed sanoo.

Helsingissä on kaiken kaikkiaan todettu 1 207 koronavirustartuntaa, mikä on yli kolmannes koko maan tartunnoista.

Yhteensä 36 helsinkiläistä on kuollut koronaviruksen vuoksi, heistä 28 on hoivakodeissa asuneita vanhuksia.

Rajoitukset|Tukholmassa koronavirus on tappanut useita somalitaustaisia – helsinkiläisvaltuutettu huolestui Puhoksen ostarin kokoontumisista

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki