Lumiennätys rikki Helsingin Kaisaniemessä – Kalliossa havaittu jopa hiihtäjä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Takatalvi

Lumiennätys rikki Helsingin Kaisaniemessä – Kalliossa havaittu jopa hiihtäjä

Kaisaniemen säähavaintoaseman tämän talven lumiennätyksen lisäksi talvista on ollut torstaina muuallakin Helsingin seudulla.

Torstai alkoi lumisissa merkeissä pääkaupunkiseudulla. Kuva on Helsingin Mellunmäestä.

Julkaistu: 16.4. 10:57, Päivitetty 16.4. 13:46

Kuluneen talven lumiennätys kirjattiin tilastoihin Kaisaniemen säähavaintoasemalla Helsingissä torstaina 16. huhtikuuta. Lukema ei päätä huimaa: kolme senttimetriä.

Kyse on siis paksuimmasta ”nietoksesta”, joka Kaisaniemessä on havaittu talven 2019–2020 aikana. Ennen torstaiaamua tämän talven ennätyslukema oli siellä kaksi senttiä.

Lumensyvyyden mittaus suoritettiin Ilmatieteen laitoksen virallisen protokollan mukaisesti aamuyhdeksältä.

”Se on nyt sitten suurin lumensyvyys”, vahvisti päivystävä meteorologi Helena Laakso pian mittaustuloksen varmistumisen jälkeen.

Lunta on sadellut ajoittain vielä yhdeksän jälkeenkin, joten on mahdollista, että Kaisaniemen lumivaippa paksuuntuu entisestään ennen sulamistaan.

Ei ole ihan tavanomaista, että lumiennätyksiä lyödään Kaisaniemessäkään tällaisilla tuloksilla tähän aikaan vuodesta. Sen sijaan siinä ei ole mitään erikoista, että lunta satelee lähellä vappua.

”Tämä voi näyttää erikoisen talven jäljiltä erikoiselta”, Laakso sanoo.

Ilmatieteen laitoksen tilastoista ilmenee, että mittaushistorian aikana on ollut useita talvia, joina Kaisaniemessäkin on ollut tähän aikaan vuodesta vielä pysyvä lumipeite. Myöhäisin lumipeitteen häviäminen tapahtui tilastojen mukaan vuonna 1941, jolloin lumi suli vasta 5. toukokuuta.

Lumitalvi jatkui reilusti yli vapun vuonna 1941. Näin vauhdikasta ja talvista menoa oli Laakson kentällä kyseisen vuoden helmikuussa. Kuva: Eino Nevalainen / Helsingin kaupunginmuseo

Jos vaikka etätyöpäivän happihyppelyn yhteydessä haluaa käydä katsomassa Kaisaniemen ennätyshankea, on syytä toimia nopeasti. Lumet näyttäisivät sulavan sieltä yhtä nopeasti kuin ne aamuyön aikana ilmestyivätkin.

”Tämä oli tällainen pieni matalapaine, joka antoi reilusti lunta. Iltapäivällä tämä on jo ohi, ja jotakin vesikuuroja voi jäljessä tulla. Lämpötilan pitäisi nousta 6–7 asteeseen”, Laakso kertoo.

”Kallion ensilumilatu avattiin tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään”, kertoo Helsingin Sanomien kaupunkitoimitukselle valokuvan lähettänyt Juhani Styrman. Kuva: Juhani Styrman

Sääennuste näyttää pääkaupunkiseudulle poutaista perjantaiaamua, mutta päivän edetessä voi Laakson mukaan tulla jälleen vesi- ja lumikuuroja. Sadekuurot ovat vähentymässä viikonloppuna. Lämpötila pysyy päivisin joitakin asteita plussan puolella.

”Öisin voi tietysti olla vähän pakkasta ajoittain. Se kannattaa ottaa huomioon.”

Myös poliisi varoitti varhain torstaiaamuna lumen liukastamista teistä Etelä-Suomessa.

”Yöllinen lumisade ja kesärenkaat on yksi lisäsyy pysyä kotona ja pitää etäpäivä”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen jakamassa liikennepoliisin twiitissä kehotettiin.

Sinivuokkoja takatalven luonnossa Helsingin Jollaksessa torstaiaamuna. Kuva: Ahti Kannisto

Entäpä sitten perinteisen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran ensilumikisan kohtalo? Kilpailu, jossa veikataan ensilumen satamispäivää Helsingissä, oli pysynyt päivämäärän osalta ratkaisemattomana torstaihin asti.

Tuliko tähän muutos lumisateiden myötä, kaupunkitekniikan ylläpito -yksikön johtaja Ville Alatyppö?

”Ensilumihan sataa meidän näkökulmastamme Helsinkiin silloin, kun meidän kuudesta hoitopiiristämme kolme lähtevät auraamaan. Ja näinhän ei ole taaskaan tänä aamuna tapahtunut”, Alatyppö kertoi torstaina.

Lunta on satanut sen verran säyseästi lauhassa lämpötilassa, että Staran lumenpoistotoimenpiteeksi on riittänyt lähinnä pyöräteiden harjaaminen.

Näin ollen oikeiden arvausten joukosta arpomalla valittavaa suksipaketin voittajaa ei löytynyt vielä huhtikuun 16. päiväkään. Palkinto ei ole kuitenkaan jäänyt jakamatta, sillä Stara arpoi ensilumikisan voittajan jo maaliskuun lopussa kaikkien osallistujien kesken.

”Ajatellaanko jo, että tämä on kesän ensimmäinen lumisade? Lunta sataa jopa ennen juhannusta. Yleensähän juhannusaattona sitä lunta sataa”, Alatyppö sanailee.

Oikaisu 16.4.2020 klo 13.45: Staran ensilumikisan palkinto ei ole jäänyt jakamatta, vaan se arvottiin kaikkien veikkaajien kesken maaliskuun lopussa.

Sää|36 kuvaa talvesta, joka jäi tulematta – Edes Helsingin ensilumikisa ei ratkennut, koska ensilunta ei satanut

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat