Helsinkiläinen miespari sai ensimmäisenä vauvan uuden avioliittolain ansiosta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Perheet

Helsinkiläinen miespari sai ensimmäisenä vauvan uuden avioliittolain ansiosta

Avioliittolain uudistus, joka mahdollistaa avioliiton ja samalla perheen ulkoisen adoption samaa sukupuolta oleville pareille, astui voimaan 1.3.2017.

Kansalaistorilla osoitettiin mieltä avioliittolain muuttamisen puolesta vuonna 2014.

Julkaistu: 20.4. 8:47, Päivitetty 20.4. 8:48

Ensimmäiset adoptiot samaa sukupuolta olevien parien perheisiin on nyt vahvistettu tuomioistuimissa.

Tähän mennessä adoptioita on vahvistettu ainakin kaksi, Sateenkaariperheet ry tiedottaa.

Molemmat tiedossa olevat toteutuneet adoptiot ovat kotimaisia adoptioita ja molemmissa tapauksissa kyse on vauvaikäisen lapsen adoptiosta Helsingissä. Ensimmäinen adoptio vahvistettiin miesparin perheeseen, toinen naisparin perheeseen.

Miesparin mukaan viranomaiset suhtautuivat sateenkaariperheen adoptioon erittäin myönteisesti ja kannustavasti, Sateenkaariperheet ry kertoo.

Helsingin kaupungin mukaan adoptioneuvonnassa ja neuvontaan pääsyä odottamassa on useita samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Pariskunnat toivovat lasta sekä kotimaisen että kansainvälisen adoption kautta.

Avioliittolain uudistus astui voimaan 1.3.2017. Se mahdollistaa avioliiton ja samalla perheen ulkoisen adoption samaa sukupuolta oleville pareille.

Adoptioprosessiin kuuluu adoptioneuvonta, jossa kartoitetaan hakijoiden valmiuksia adoptioon. Sateenkaariperheet ry:n mukaan ensimmäiset adoptiot eivät olleet odotettavissa paljoakaan tätä aikaisemmin.

”Kotimaisissa adoptioissa päätös siitä, mihin perheeseen lapsi sijoitetaan, tehdään adoptiotyöryhmässä”, kertoo Helsingin kaupungin adoptioryhmän johtava sosiaalityöntekijä Aulikki Haimi-Kaikkonen tiedotteessa.

”Jokaisen lapsen kohdalla mietitään huolellisesti, mikä perhe vastaa parhaiten lapsen tarpeita. Päätöksessä huomioidaan myös mahdollisuuksien mukaan biologisten vanhempien toiveet siitä, millaiseen perheeseen lapsi sijoitetaan. Tällä voi olla vaikutusta hakijoiden odotusaikaan.”

Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo, että adoptio on miesparien kannalta tärkeä mahdollisuus vanhemmuuteen.

”Adoptio ei todennäköisesti tule olemaan miesparien yleisin tapa lapsiperheellistyä. Se on kuitenkin yksi tärkeä lisämahdollisuus miehille, joiden mahdollisuudet muodostaa lapsiperhe ovat kokonaisuudessaan olleet hyvin rajatut.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?