Lämmin sää hullaannutti helsinkiläisiä unohtamaan turvavälit – Sote-johtaja huolissaan vapusta: ”Nyt ei kannattaisi hukata liikkumavaraa”

Aurinkoinen ja lämmin kevätsää on saanut ulkoilijat liikkeelle rannoille, metsiin ja puistoihin.

Kaivopuiston jäätelökioski keräsi jonoa tiistai-iltana.

Aurinkoiseksi ja houkuttelevan lämpimäksi muuttunut sää on saanut ulkoilijat rynnistämään sankoin joukoin pääkaupunkiseudun luontokohteisiin. HS sai havaintoja etenkin Helsingin suosituilta rannoilta: Ullanlinnasta, Seurasaaresta, Munkkiniemestä, Lauttasaaresta ja Arabianrannasta.

Kaivopuistossa oli eilen jäätelökioskin kohdalla ruuhkaa jonoksi asti. Kapealla kadulla oli vaikea noudattaa turvavälejä.

Etenkin Helsingin rannoilla oli turvavälien noudattaminen vaikeaa, sillä ihmisiä oli runsaasti liikkeellä ja kulkureitit ovat paikoin kapeita.

Osa lukijoista kertoi myös havainneensa satunnaisia seurueita eväsretkellä tai yhdessä ulkoilemaan tulleita ryhmiä. Mustikkamaalla nähtiin jopa uima-asuisia auringonpalvojia – Vanhan kirkon puistossa eli Ruttopuistossa seurueita nauttimassa retkieväitä. Munkkiniemen uimarannalla oli eilen illalla ihmisiä jo uimassa.

Kallion leikkipuistossa oli havaintojen mukaan lähemmäs toistasataa ihmistä ja Kallion puistoissa lukuisia seurueita nauttimassa yhdessä auringosta.

Samanlaisia havaintoja on myös Espoosta. Eilen oli erittäin paljon ulkoilijoita iltapäivällä ainakin rantaraitilla ja illalla Luukin ulkoilualueella.

Turvavälien säilyttäminen on erityisen haastavaa kapeikoissa ja rajatuilla alueilla kuten vaikkapa suosituilla jumppapaikoilla tai silloilla tai kävelyteillä.

Turvavälien noudattaminen olisi kuitenkin erittäin tärkeää, sillä nykytutkimuksen valossa koronaviruksen epäillään tarttuvan etenkin pisaratartuntana.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) toivoo kaupunkilaisten jatkavan sinnikkäästi fyysisen etäisyyden säilyttämistä myös jatkossa, kesäisestä säästä huolimatta.

”Meidän on nyt nautittava tästä kevätkaudesta siten, että pidämme edelleen fyysistä etäisyyttä muihin”, Vesikansa sanoo.

Hän toteaa, että epidemian kasvun laantuminen on tapahtunut juuri rajoitustoimien vuoksi.

”Nyt ei kannattaisi hukata sitä liikkumavaraa, jonka tällä tavoin olemme saavuttaneet. Tämä [fyysisen etäisyyden säilyttäminen] on yksi niistä kaikkein keskeisimmistä rajoitustoimista, joilla tämä epidemia pidetään kurissa.”

Vesikansa toteaa, että helsinkiläisten on syytä muistaa kaupungin olevan epidemian keskus. Hän sanoo olevansa huolestunut ensi viikolla siintävästä vapusta. Jos sitä vietetään lämpimässä säässä voi turvaetäisyydet unohtua.

”Myös vappua on nyt vietettävä etäällä muista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat