Epävarmuus kesätöistä huolestuttaa nuoria: ”Kaksi työpaikkaa lupasi ottaa yhteyttä, mutta en koskaan kuullut mitään” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Koronavirus

Epävarmuus kesätöistä huolestuttaa nuoria: ”Kaksi työpaikkaa lupasi ottaa yhteyttä, mutta en koskaan kuullut mitään”

Rekrytointiprosessit ovat jäissä koronaepidemian tuomien rajoitteiden ja epävakaan taloustilanteen vuoksi. Nuorelle kesätyö merkitsee toimeentuloa, itsenäistymistä ja arvokasta työkokemusta.

Milja Vertola odottaa innolla kesätöiden alkua: ”Työ vaikuttaa kivalta ja olen todella onnellinen, kun sain paikan!” Kuva: Iida Reina

Julkaistu: 26.4. 2:00, Päivitetty 26.4. 6:48

Kirjoittajat kuuluvat Helsingin kaupungin Nuorten ääni -toimitukseen, joka tuo esille nuorten näkökulmia mediassa.

Kemian opiskelija Jenni Ilmarisen, 20, kesäsuunnitelmat näyttivät selkeiltä. Festariliput oli hankittu, ja Ilmarinen oli hyvissä ajoin sopinut viimevuotisen työnantajansa kanssa jatkavansa samassa työpaikassa. Koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi tilanne muuttui äkisti. “Rekrytointiin palataan rajoitusten selkiydyttyä, joten työpaikan saaminen työntyy niin pitkälle kuin tilanne vaatii, vaikka paikka oli jo aika varma”, Ilmarinen kertoo. Työ olisi ollut laivaliikenteen alalla, jossa rajojen sulkeuduttua työntekijöille ei enää ole samanlaista tarvetta.

Pääkaupunkiseudulla asuvan Ilmarisen yksi suurimmista menoista on vuokra. Lukuvuoden aikana vuokranmaksua helpottaa opintotuki, mutta kesän aikana tukea ei myönnetä.

”Ilman kesätöitä tuntuu kuin vuokra kallistuisi”, Ilmarinen sanoo. Myös ”arjen luksuksesta” pitää luopua, ja ostoksia joutuu miettimään uudella tavalla.

“Ei ole mitään takeita siitä, että tulee pärjäämään”, Ilmarinen huokaa.

15-vuotias Milja Vertola haki töitä useasta paikasta ja joutui jännittämään kesätöiden toteutumista kuukausien ajan. Lopulta hän onnistui saamaan paikan J. Knuuti Oy:n jäätelökioskilta. Arvokkaan työkokemuksen lisäksi taloudellinen riippumattomuus vanhemmista on Vertolalle tärkeää.

”Olen muuttamassa Tampereelle, jos saan opiskelupaikan, niin olisi kiva, jos minulla olisi jotain pohjakassaa.”

Vertolalle kesätyöt merkitsevät itsenäistymistä. Hän haluaa oppia rahan hallintaa ja ostaa hyödykkeet itse.

Koronaviruksen myötä tulleet rajoitukset ja taloudellinen epävarmuus ovat saaneet monet työnantajat pohtimaan, onko kesätyöntekijöiden palkkaaminen mahdollista. Yksi suurista kesätyönantajista on Helsingin kaupunki, joka normaalisti työllistää vuosittain noin neljä tuhatta kesätyöntekijää, joista neljännes on 16–17-vuotiaita.

Myös Helsinki on joutunut viruksen vuoksi siirtämään kesätyöntekijöiden haastatteluja ja valintoja. Kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Grosin mukaan tehtävät pyritään kuitenkin täyttämään mahdollisimman nopeasti.

”Huhtikuun loppupuolella arvioimme tilannetta seuraavan kerran ja katsomme, miltä palvelutoiminta kesän osalta näyttää”, Gros kertoo.

Jenni Ilmarinen tapaa Tallinnassa asuvaa perhettään videopuheluilla. Jos Ilmarisen taloudellinen tilanne huononee, hän arvelee yhteydenpidon jatkuvan näin vielä pitkään rajojen avauduttua. Kuva: Jenni Ilmarinen

Grosin mukaan työnhakuprosessin pitkittyminen johtuu siitä, ettei vielä tiedetä, mitkä palvelut ovat kesällä auki. Helsingin kaupungin tarjoamista kesätyöpaikoista erityisen epävarmoja ovat kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut, joiden avaamista rajoittavat voimassaolevat kokoontumisrajoitukset.

Gros painottaa, että Helsingin kaupunki on viestinyt työnhakijoille aktiivisesti hakuprosessin viivästymisestä ja pyrkii pitämään hakijat ajan tasalla tilanteen päivittymisestä. ”Tilanne kuitenkin elää koko ajan, joten tarkkoja vastauksia tässä vaiheessa on hyvin vaikea antaa”, Gros selittää.

Monet nuoret ovat kokeneet, että työnantajien viestintä rekrytoinnin etenemisestä on ollut riittämätöntä.

”Kaksi työpaikkaa lupasi ottaa minuun yhteyttä, mutta en koskaan kuullut heistä mitään”, Vertola kertoo.

Helsingin kaupunki kannustaa yrityksiä palkkaamaan nuoria kesäsetelin avulla.

”On tärkeää pyrkiä tarjoamaan nuorille työkokemusta ja jotakin vaihtoehtoista työtä myös tässä haastavassa tilanteessa”, Gros painottaa. Kesäsetelillä tuetaan yrityksiä rahallisesti, jolloin kynnys palkata kesätyöntekijä madaltuu.

Monet yritykset ovat taloudellisissa vaikeuksissa koronaviruksen takia, eivätkä tämän vuoksi voi palkata nuoria.

”Vielä vähän aikaa sitten nuorten työllistyminen näytti hyvinkin lupaavalta, mutta nyt ei voi sanoa enää mitään”, Gros sanoo. ”Lopputulos jää nyt nähtäväksi.”

Myös Milja Vertolan lähipiirissä on useita, joilla on ollut vaikeuksia käyttää saamaansa kesäseteliä.

”Se tuntuu pahalta ja aika epäreilulta”, Vertola harmittelee. ”Kesätyö on monelle tosi tärkeä, koska koko ajan työelämässä painotetaan kokemusta.”

Ennen tietoa työpaikan saamisesta Vertola ehti miettiä vaihtoehtoisia tulonlähteitä Tampereelle muuttoa varten. Työnhaun lisäksi hän ajatteli hakea Kelasta yleistä asumistukea vuokranmaksuun. Ilman kesätöitä Vertola olisi joutunut tukeutumaan vanhempiinsa, koska hän ei alle 17-vuotiaana saa vielä opintolainaa.

Jenni Ilmarinenkin on joutunut miettimään, miten oman talouden pyörittäminen onnistuu jatkossa. “Ensisijaisesti yritän hakea muita töitä, mutta jos se ei onnistu, joudun pyytämään apua vanhemmiltani”, Ilmarinen toteaa. Lisäksi omat säästöt auttavat häntä pärjäämään jonkin aikaa. “Olen säästänyt nimenomaan sitä varten, että tulen niitä rahoja tarvitsemaan. Eli juurikin tällaisia tilanteita varten”, Ilmarinen kertoo.

”Yleensä en stressaa tai murehdi asioita liikaa”, Ilmarinen vakuuttaa, mutta lisää: ”Siinä vaiheessa, kun katson pankkitiliä ja se on nollassa, kyllä huolestun. Mietin sitä aika paljon, ja kyllähän se stressaa.”

Taloudellisten ongelmien lisäksi Ilmarinen nostaa esiin perhetilanteensa. Hänen vanhempansa asuvat Tallinnassa, ja normaalitilanteessa Ilmarinen matkustaa heidän luokseen joka toinen viikko. Epidemian aikana matkustaminen ei ole onnistunut ollenkaan, mutta myös tulevaisuudessa Tallinnaan pääsy on epävarmaa. Taloudellisen tilanteen huonontuessa matkat perheen luokse ovat ensimmäisiä asioita, joista Ilmarinen joutuu luopumaan.

Henkilöstöjohtaja Nina Grosin mukaan Helsingin kaupunki pyrkii edelleen työllistämään kesäaikana mahdollisimman paljon nuoria. “Yritämme löytää vaihtoehtoisia työtehtäviä varsinkin niille kesätyöntekijöille, joille on jo luvattu työpaikka”, Gros kertoo.

Työjakson siirtyminen on myös mahdollista. Menetetyt työpaikat voitaisiin korvata esimerkiksi tarjoamalla loppuvuodesta lisää osa-aikaisia työpaikkoja tai laajentamalla kesäsetelin ikähaarukkaa ensi kesänä. “Vielä ei kuitenkaan olla tehty päätöksiä asian suhteen, hoidetaan yksi asia kerrallaan”, Gros toteaa.

Ilmarinen pelkää, että epävarmuus kesätöistä jatkuu, jos liikkumisrajoituksia ei kunnioiteta. Hän kertoo tuntevansa nuoria, jotka ovat ulkomailta palattuaan kutsuneet ihmisiä kylään ja viettäneet aikaa kaveriporukalla.

”Tällainen käyttäytyminen vain pidentää epidemiaa”, Ilmarinen arvelee. ”Se myös hankaloittaa töiden saamista, kun ei voida tietää, pätevätkö nykyiset rajoitukset kesällä. Jos kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen, tämä olisi nopeammin ohi.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat