Hus jatkaa asteittain koronavirusepidemian vuoksi lakkautettuja lapsettomuushoitoja - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Lapsettomuus

Hus jatkaa asteittain koronavirusepidemian vuoksi lakkautettuja lapsettomuushoitoja

Lapsettomuushoitopotilaat voivat ilmoittautua hoitoihin kuukautisten alkaessa 4. toukokuuta alkaen.

Tällä hetkellä epidemiatilanne on Husin alueella vakaa, joten osa lapsettomuushoitoon kuuluvista toimenpiteistä voidaan aloittaa uudestaan.

Julkaistu: 4.5. 9:52

Hus lopetti maaliskuussa lapsettomuushoidot väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi.

Tällä hetkellä epidemiatilanne on Husin alueella kuitenkin vakaa, joten osa lapsettomuushoitoon kuuluvista toimenpiteistä voidaan aloittaa uudestaan, Hus tiedottaa.

Lapsettomuushoitopotilaat voivat ilmoittautua hoitoihin kuukautisten alkaessa 4. toukokuuta alkaen.

Ensin aloitetaan ovulaatioinduktio- ja inseminaatiohoidot sekä pakastettujen alkioiden siirrot niille potilaille, jotka eivät kuulu vakavan covid-19-taudin riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi diabeetikot, verenpainetautia sairastavat tai immunosuppressiivista lääkitystä käyttävät potilaat, Hus kertoo.

Toistaiseksi koeputkihedelmöityshoitoja ei ole mahdollista aloittaa millekään potilasryhmälle.

”Ennen kuin voimme aloittaa hoidot, arvioimme jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti, onko hoidon aloittaminen turvallista. Jos potilaalla on hoitojen aika koronavirustartuntaan viittaavia oireita, joudumme valitettavasti keskeyttämään hoidon”, Husin lisääntymislääketieteen yksikön apulaisylilääkäri Varpu Ranta kertoo tiedotteessa.

Raskaus ei tämän hetken tiedon mukaan lisää riskiä koronavirustartuntaan eikä tartunta näytä aiheuttavan haittaa raskaudelle.

Rannan mukaan keskenmenoriski ei näytä lisääntyvän, eikä lisääntymistä sikiön kehityshäiriöiden määrä ole todettu. Viruksen siirtymisestä sikiöön ei ole varmaa näyttöä.

Hus painottaa kuitenkin, että tietoa koronaviruksen vaikutuksista on toistaiseksi kertynyt vähän ja muuttuvan tilanteen vuoksi myös linjaukset voivat muuttua nopeasti.

Tartunnat|Lapset saattavat tartuttaa koronavirusta kuin aikuiset, varoittavat saksalaistutkijat – Suomi seuraa nyt tarkasti maita, joissa koulut on avattu

Tartunnat|Altistuneiden jäljittäjät tietävät, mistä koronavirus yleensä tarttuu – Muita enemmän tartuntoja on niissä ryhmissä, joissa etätyö ei onnistu

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat