Espoossa on ilmennyt neljä uutta vanhusten koronakuolemaa, Vantaalla tautiin on kuollut kahdeksan hoivakotien asukasta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Hoivakodit

Espoossa on ilmennyt neljä uutta vanhusten koronakuolemaa, Vantaalla tautiin on kuollut kahdeksan hoivakotien asukasta

Espoon uusimmat vanhusten kuolemat ovat kolmessa hoivakodissa. Vantaalla covid-19-tautiin on kuollut vanhuksia sekä koronahoivakodissa että muissa yksiköissä.

Mehiläisen ylläpitämässä espoolaisessa hoivakodissa Mainiokoti Huvilaharjussa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin nyt kaksitoista vanhusta.

Julkaistu: 4.5. 14:22, Päivitetty 4.5. 15:01

Espoolaisissa vanhusten yksiköissä on neljä uutta koronaviruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemantapausta. Vantaalla puolestaan on maanantain tietojen mukaan yhteensä kahdeksan covid-19-tautiin kuollutta vanhusta.

Espoon neljä uutta koronakuolemaa ovat kolmessa hoivakodissa, joissa oli jo aiemmin todettu koronaviruksen saaneita asukkaita. Espoolaisissa hoivakodeissa on siis yhteensä 15 covid-19-tautiin kuollutta ja Espoon sairaalassa viisi koronaviruksen takia kuollutta vanhusta.

Tämän tarkemmin Espoon perusturvajohtaja Juha Metso ei kerro yksiköistä, joissa covid-19-tautiin kuolleet asukkaat elivät. Hoivakodeissa on Espoossa yhteensä noin 1 350 vanhusta.

Espoon tapauksista on kuitenkin jo aiemmin tullut ilmi kymmenen kuolemantapausta Mehiläisen ylläpitämässä Mainiokoti Huvilaharjussa. Ennen pääsiäistä paljastunut tartuntaryväs Huvilaharjussa on Metson mukaan johtanut nyt 12 asukkaan kuolemaan.

”Se on suurin osa Espoon kuolemista koronaan. Ei voi osoittaa sormella, että siellä olisi toimittu eri tavoin kuin silloin yleisesti toimittiin. Tutkimme asian huolellisesti”, Metso sanoo.

Vanhuksia on Espoon palveluista joko hoivakodeissa, Espoon sairaalassa tai kotihoidossa. Kotihoidossa on noin 2 000 espoolaisvanhusta, joista kolmella on todettu koronatartunta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tehohoidossa tai sairaalaosastoilla olevat mahdolliset koronakuolemat eivät ole mukana Espoon kaupungin luvuissa.

Vantaalla covid-19-tautiin kuolleita vanhuksia on kolmessa hoivakodissa. Vantaalla toimii erityinen koronahoivakoti, johon covid-19-tautiin sairastuneita vanhuksia on siirretty. Myös koronahoivakodissa on ainakin yksi kuolemantapaus. Yhteensä hoivakoteja on Vantaalla 40.

Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen ei kuitenkaan nimeä yksiköitä, joissa yhteensä kahdeksan kuolintapausta on tähän mennessä on ollut. Koronaviruksen saaneita vanhuksia on ollut Vantaan yksiköissä todetusti yhteensä 20.

”Vantaalla ei ole ryvästä tapauksia vaan yksittäisiä koronahoivakodissa ja myös omissa sekä ostopalvelupaikoissa”, Lahnalampi-Lahtinen sanoo.

Vantaalla kotihoidossa olevissa vanhuksissa ei ole todettu koronatartuntoja.

Helsingin kaupunki julkaisee tietoja hoivakotien koronakuolemista kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Vappuviikolla julkaistun tuoreimman tilaston mukaan helsinkiläisissä hoivakodeissa oli 74 koronaan kuollutta asukasta.

Useita koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut Helsingin kaupungin omista paikoista ainakin Töölön ja Kontulan seniorikeskuksissa sekä Diakonissalaitoksen vastuulla olevassa Sanervakodissa.

Lue lisää hoivakotien tilanteesta: Vanhusten telkeäminen huoneisiinsa pitää lopettaa koronakriisin uhallakin, vaatii hoitajien puheenjohtaja Silja Paavola – ”Myös häkissä pitäminen on epäinhimillistä”

Kerro kokemuksesi: millaista korona-arki on hoivakodeissa?

Oletko vanhusten hoivakodissa tai palvelutalossa työskentelevä ammattilainen? Tai onko omaisesi ollut korona-aikana tällaisessa yksikössä?

Haluamme kuulla, millaista työ on koronaviruksen aikana tai miltä tilanne näyttää omaisen kannalta. Suuntaamme kyselyn pääkaupunkiseudulle eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa sijaitsevien yksiköiden tapahtumiin.

Meitä kiinnostaa erityisesti, miten henkilökuntaa ja asukkaita suojataan tartunnoilta, miten suojavarusteita on saatavissa ja miten asukkaat reagoivat poikkeusoloihin.

Voit vastata alla olevalla lomakkeella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Haastattelu voidaan perustelluista syistä tehdä myös kertomatta haastateltavan nimeä, mutta ei niin, ettei nimi ole toimituksen tiedossa. Kerro siis tarkasti, mistä hoitoyksiköstä kirjoitat ja miten sinuun saa yhteyden, vaikket haluaisikaan julki tunnistettavia tietoja itsestäsi.

Terveydenhuolto|Kolmesta Helsingin hoivakodista tehty kantelut aluehallintovirastoon – Kontulan seniorikeskuksessa kymmenen koronakuolemaa

Koronavirus|Kymmenen asukasta on kuollut koronavirukseen Mehiläisen hoivakodissa Espoossa

Hoivakodit|Helsingissä sijaitsevissa hoiva­kodeissa yhteensä 74 korona­virukseen kuollutta

Poikkeusolot|Vantaa perustaa koronavanhainkodin: Sairastuneet siirretään yhteen yksikköön, hoitajille ”avaruuspuvut”

Vanhustenhoito|Vanhusten telkeäminen huoneisiinsa pitää lopettaa korona­kriisin uhallakin, vaatii hoitajien puheen­johtaja Silja Paavola – ”Myös häkissä pitäminen on epäinhimillistä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?