Ahdistaako tai oletko yksin? Katso täältä päivitetty lista palvelevista puhelimista ja chateista, jotka auttavat poikkeusolojen keskellä

HS kokosi eri kanavia yksinäisyyden lievittämiseksi tai henkisen tuen saamiseksi.

Eristyksissä eläville on tarjolla monenlaista keskusteluapua.

10.5.2020 2:00 | Päivitetty 25.5.2020 15:24

Erilaiset rajoitukset ja etäisyyden pito muihin ihmisiin voivat alkaa ahdistaa, ja poikkeustilanteessa eläminen tuntua raskaalta. Koteihinsa eristäytyneille, karanteeniin joutuneille ja kaikenikäisille kansalaisille on tarjolla palveluita ja soittonumeroita keskusteluseuran ja henkisen tuen merkeissä. Yksinäisyyden tai turvattomuuden tunteen sattuessa yhteyttä muihin ihmisiin voi ottaa ystävien, tuttavien ja sukulaisten lisäksi eri palvelulinjoilla ja verkkosivuilla.

Tässä jutussa listatut avuntarjoajat ovat lisänneet palveluitaan koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana. Palveluista jotkut on yleisemmin suunnattu kaikkien käytettäviksi, osa rajatummin vain tietyille kohderyhmille.

Helsinki-apu

Helsinki-apu on suunnattu ikäihmisille. Puhelinpalvelusta avuntarpeessa olevat yli 70-vuotiaat kaupunkilaiset saavat keskustelutukea ja apua asiointiin poikkeuksellisissa oloissa. Puhelin (09 310 10020) palvelee arkisin klo 9–16.

Helsingin kaupungin kriisipäivystys

Kriisipäivystyksen puhelin on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden (p. 09 310 44222). Päivystykseen voi soittaa akuuteissa kriisitilanteissa. Niitä ovat esimerkiksi läheisen äkillinen kuolema, väkivaltatilanteet, vakava vammautuminen tai sairastuminen ja tulipalo sekä erilaiset onnettomuustilanteet. Kriisityöntekijät antavat neuvontaa ja ohjausta äkillisissä kriisitilanteissa. Akuutti kriisiapu on puhelimessa annettavaa kriisiapua ja jatkohoitotarpeen arviointia.

Turvaverkko Helsinki

Turvaverkko Helsinki tarjoaa apua lähisuhdeväkivallasta selviytymiseen matalalla kynnyksellä. Palvelua ylläpitää Mannerheimin lastensuojeluliiton Helsingin yhdistys. Palvelu on tarkoitettu pääkaupunkiseudulla asuville perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneille aikuisille ja lapsille. Apua saa soittamalla (p. 040 645 3622) tai lähettämällä sähköpostia: turvaverkko.helsinki@mll.fi sekä chat-palvelussa. Chat on avoinna ti, to ja su klo 14–16. Oman chat-ajan voi varata nettisivuilta löytyvältä yhteydenottolomakkeella tai laittamalla sähköpostia. Chatin vastaajina toimivat kriisityön ammattilaiset. Keskustelut käydään anonyymisti ja ne ovat luottamuksellisia.

Punaisen Ristin auttava puhelin

Valtakunnallinen auttava puhelin toimii numerossa 0800 100 200 ma–pe klo 9–21. Puheluihin vastaavat Punaisen Ristin koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset, joiden kanssa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista.

Naisten Linja

Naisten Linja on suunnattu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille, tytöille ja heidän läheisilleen. Puhelinpalvelu (p. 0800 02400) on avoinna ma–pe klo 16–20. Verkkosivun chat on avoinna ti, ke ja to klo 17–19. Nettisivuilla voi myös Nettikirjeen, jos kaipaa näkökulmaa, tukea tai neuvoja omaan tai läheisen tilanteeseen. Nettikirjeitä voi lähettää ja niihin vastataan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Naisten Linjan palvelut ovat anonyymejä.

Novat-vertaistukiryhmät naisille

Naistenkartano ry -kansalaisjärjestö tarjoaa naisille turvallisen vertaisyhteisön oman kasvun työstämiseen. Naistenkartanon Novat-ryhmät perustuvat vertaistukeen, ja Nettikartano tarjoaa luottamuksellista ammattiapua naisille verkossa. Novat-vertaistukiryhmät kokoontuvat verkossa sekä Teamsin avulla. Ne on tarkoitettu kaikille naisille, jotka kaipaavat keskustelutukea ja haluavat pohtia elämäänsä. Lisäksi Nettikartano-sivun Novat-chat on auki ma ja to klo 13–15. Chatissa voi keskustella Naistenkartanon työntekijöiden kanssa mieltä askarruttavista asioista. Keväänä aikana järjestetään myös etäkeskustelutilaisuuksia poikkeusoloista.

MIESluuri

Miessakkien Toiminnan Miesten aikuisille miehille suunnattu MIESluuri-puhelinpalvelu tukee ja neuvoo miehiä elämässä eteenpäin. MIESluuri p. 044 751 1310 päivystää tiistaisin ja torstaisin klo 18–22. Ahdinkoa ja neuvottomuutta kokeville miehille suunnatussa tuki- ja neuvontapuhelimessa vapaaehtoiset koulutetut miehet vastaavat vertaispohjalta.

EHYT ry:n päihdeneuvontapalvelu

Päihdeneuvonta antaa tietoa ja keskusteluapua niille, joita oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa. Neuvonta antaa apua myös työssään päihteidenkäyttäjiä kohtaaville ammattilaisille sekä työpaikkojen edustajille. Neuvontapuhelin (p. 0800 900 45) vastaa joka päivä ympäri vuorokauden. Puheluihin vastaavat päihdetyön ammattilaiset, ja soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista. Palvelun järjestää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Puhelinneuvonta antaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Sieltä ei saa terveysneuvontaa. Puhelinneuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi käyttää internetiä. Puhelin (0295 535 535) on avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Tekstiviestipalvelu (p. 050 902 0163) on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa. Palvelu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin.

Valtakunnallinen Korona-info

Valtioneuvoston verkkosivujen Korona-info-chatista saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa. Chat-ikkuna löytyy verkkosivun oikeasta alareunasta, ja se on käytössä verkkosivulla silloin, kun asiakaspalvelijat ovat vastaamassa kysymyksiin.

Espoon kaupungin mielenterveyspalvelut

Espoon kaupungin mielenterveyspalveluista saa apua, jos koronavirusepidemia huolettaa tai ahdistaa. Puhelinpalvelu (09 8163 1300) on avoinna arkisin klo 8–16. Muina aikoina palvelee sosiaali- ja kriisipäivystys (p. 09 8164 2439).

EJY ry:n keskusteluapu

EJY ry tarjoaa juttuseuraa Espoon senioreille vapaaehtoistensa kautta. Juttuseuraa voi tiedustella soittamalla (p. 050 381 0999) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen keikka@ejy.fi. EJY ry on espoolaisten sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistoimintafoorumi.

MIELI ry:n Kriisipuhelin

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelin päivystää päivittäin ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Keskusteluapua saa koronaviruksen aiheuttamiin huoliin tai mihin tahansa muihin kriiseihin tai murheisiin. Ruotsinkielinen puhelin (09 2525 0112) päivystää ⁠ma ja ke klo 16–20 sekä ti, to ja pe klo 9–13⁠. Kriisipuhelimen arabian- ja englanninkielinen linja (09 2525 0113) päivystää ma ja ti klo 11–15, ⁠ke klo 13–16 ja 17–21⁠ sekä to klo 10–15⁠.

MIELI ry:n kriisikeskusverkosto

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisikeskusverkosto tarjoaa vastaanottoaikoja etäyhteydellä eli videon välityksellä tai puhelimitse. Keskusteluapua saa koronaviruksen aiheuttamiin huoliin tai mihin tahansa muihin kriiseihin tai murheisiin. Palvelua tarjotaan myös maahanmuuttajille: suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi ja tarvittaessa tulkin välityksellä.

Mielenterveyden keskusliiton neuvonta

Mielenterveysneuvontaan ja vertaistukipuhelimeen voi soittaa millä tahansa huolen aiheella. Puhelimen lisäksi neuvoja annetaan chatissa. Kasvokkain tapahtuva neuvonta on nyt tauolla, mutta verkko- ja puhelinneuvontaa on vahvistettu. Verkkosivuille on koottu myös tietoa ja artikkeleita mielenterveyden häiriöistä sekä ongelmista selviämisestä. Verkkosivulla päivittyy lista palveluista. Neuvonta-chat on avoinna arkisin klo 12–18. Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta (020 391 920) on avoinna arkisin klo 10–15. Puheluun vastaa ammattilainen. Vertaistukipuhelin (0800 177 599) on avoinna arkisin klo 10–15. Puheluun vastaa mielenterveysongelmia itse kokenut ihminen. Kaikille avoin ryhmä-chat pidetään joka toinen keskiviikko klo 18–20.

Hyvä kysymys

Väestöliiton verkkopalvelussa on suomalaisten järjestöjen tuottamia palveluita ja vertaistukea. Omia palveluita on suunnattu eri ikäryhmille: nuorille, aikuisille, ikäihmisille ja perheille. Tietoa ja tukea koronaepidemian aikana saa esimerkiksi ryhmä-chateista, joita järjestetään eri aiheista. Psykoterapeuttien pitämä ajanvaraus-chat on kahdenkeskinen reaaliaikainen kirjoitettu keskustelu asiantuntijan kanssa. Vapaista vastaanottoajoista voi varata itselleen sopivan ajan. Chateissa keskustelua käydään nimimerkillä, ja niitä ohjaavat järjestöjen asiantuntijat tai koulutetut vertaisohjaajat. Päivystys-chatissa keskustelua käydään nimettömästi asiantuntijan kanssa. Asiantuntija ottaa keskustelijoita vastaan jonotusjärjestyksessä päivystys-chatin aukioloaikana.

Väestöliitossa on lisäksi tarjolla chat- ja puhelinpalveluja pienten lasten vanhemmille. Niissä voi keskustella myös koronan aiheuttamista huolista ja pulmista. Perhepulma-päivystyschatissa vastaa asiantuntija arkisin klo 9.30–11.30. Oman kysymyksensä voi lähettää Perhepulma – kysy asiantuntijalta -palstalle. Aikoja voi varata myös chat-vastaanotolle tai soittaa parisuhdepuhelimeen (p. 040 679 4770), joka on avoinna ti ja to klo 13–15.

Apuu-chat

Apuu-chat on SOS-Lapsikylän ylläpitämä valtakunnallinen keskustelupaikka alle 12-vuotiaille lapsille. Chat on avoinna päivittäin klo 9–22. Chatissa voi keskustella mieltä askarruttavista aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset.

Barnavårdsföreningenin chatit

Barnavårdsföreningen-lastensuojelujärjestö tukee lapsia ja perheitä, jotka kokevat arjen haastavaksi, esimerkiksi eron kohdatessa tai neuropsykiatristen haasteiden takia. Järjestön asiantuntijat päivystävät chatissa ma ja ke klo 15–18, ti, to ja pe klo 12–15. Suomenkielinen nuorten vanhemmille suunnattu chat toimii myös to klo 19–20 ja ruotsinkielinen erochat ti klo 10–12. Keskustella voi sekä suomeksi että ruotsiksi. Chatit on tarkoitettu kaikille, joilla on tarvetta keskustella poikkeustilanteesta: lasten vanhempien ja isovanhempien lisäksi myös lapsille ja nuorille. Vastaajat ovat asiantuntijoita sosiaali-, terveys- tai kasvatusalalta.

Juttukorva

HelsinkiMission Juttukorva-puhelinpalvelu tarjoaa lievitystä kaikenikäisten yksinäisyyteen poikkeustilanteen keskellä. Juttukorvassa voi keskustella järjestön työntekijän kanssa mistä tahansa aiheesta. Puhelinpalvelu (045 341 0504) on avoinna arkisin klo 13–15.

Verkkokriisikeskus Tukinet

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n verkkopalvelu Tukinet tarjoaa keskusteluapua päivittäin ympäri vuorokauden. Tukinetistä saa henkilökohtaisen tukihenkilön, voi osallistua ryhmä-chatteihin, kahdenkeskisiin chatteihin sekä ryhmäkeskusteluihin, kaikkiin halutessaan nimettömänä. Toiminnassa on mukana yli 80 järjestöä.

Verkko-Kerttu

Selkokielinen neuvontapalvelu Verkko-Kerttu vastaa kysymyksiin selkokielellä netissä. Kysymyksiin vastataan noin viikon sisällä. Uusimpia kysymyksiä, esimerkiksi koronavirukseen liittyviä, on listattu sivulle erikseen. Verkko-Kerttu on osa Verneri.net-verkkopalvelua ja Verneri.net/selko-sivustoa, joka on suunnattu kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille. Sivuston tekstit on kirjoitettu selkokielellä.

Kehitysvammaliiton tukipuhelin

Kehitysvamma-alan järjestöt tarjoavat tukea ja neuvontaa koronavirusasioissa. Tukipuhelin (p. 09 348 09 348) on avoinna ma–pe klo 12–16. Puhelin palvelee kehitysvammaisia ihmisiä, heidän omaisiaan ja alan henkilökuntaa.

Kohtaa mut -verkkokahvila ja -puhelin

Kehitysvammaisten Tukiliitto antaa tukea nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille. Tukinet-chatissa kokoontuu kaikille avoin Kohtaa mut -verkkokahvila tiistaisin klo 17–19. Ryhmää vetävät Tukiliiton työntekijät. Kohtaa mut -puhelimeen voi soittaa, jos tuntee itsensä yksinäiseksi tai kaipaa juttukaveria. Puhelin (0400 878 781) on avoinna arkisin klo 15–18. Puhelimeen vastaa Tukiliiton työntekijä. Kohtaa mut -puhelin on käytössä toukokuun loppuun asti.

Vammaistyön puhelinpalvelu perheille

Vammaistyön puhelinpalvelu on tarkoitettu erityishuollon asiakkaiden perheille. Sitä pitävät kehitysvammapoliklinikan psykologit, joiden kanssa voi keskustella perheen tilanteesta ja miettiä keinoja perheen jaksamiseen. Puhelin (p. 040 195 3054) on avoinna arkisin klo 9–11.

Kirkon keskusteluapu

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse tai verkon kautta. Lisätietoja löytyy eri seurakuntien verkkosivuilta ja somekanavista. Kirkko tarjoaa keskusteluapua sekä henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia, koulutettuja vapaaehtoisia sekä kirkon työntekijöitä. Palveleva puhelin (0400 221 180) on avoinna päivittäin klo 18–24. Palveleva chat on avoinna arkisin klo 12–20. Chat-keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja anonyymeja. Helsingin seurakuntien papit ovat tavoitettavissa päivittäin klo 9–21, ja puhelinnumerot on listattu nettisivulla. Tuomiokirkkoseurakunnan puhelinpäivystys (p. 09 2340 6102) on avoinna päivittäin klo 9–21. Kallion seurakunta tarjoaa puhelimitse (p. 09 2340 3602) tukea arkisin klo 9–21.

Seniori-info

Helsingin kaupunki on lisännyt neuvontapalveluja ikääntyneille. Seniori-info tarjoaa neuvoja ja ratkaisuja arjen haasteisiin, ja kysymyksiä voi esittää matalalla kynnyksellä. Puhelin (09 3104 4556) on avoinna arkisin klo 9–18. Apua on tarjolla myös chatissa arkisin klo 9–15. Chatissa yhteydenottoon vastaa kaupungin palveluneuvoja. Chat-ikkuna löytyy verkkosivun oikeasta alakulmasta.

Seniori-infon sivuilla voi kertoa myös huolensa tutun ikääntyneen ihmisen tilanteesta. Ilmoitus tehdään sähköisesti huoli-ilmoituksella. Huoli-ilmoituksen voi tehdä lähipiirin yli 65-vuotiaasta, jonka hyvinvoinnista on huolissaan ja jos on ilmeistä, ettei hän itse kykene hankkimaan apua tai ymmärrä avun tarvettaan. Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös soittamalla Seniori-infoon (p. 09 3104 4556, arkisin klo 9–15.

Senioripuhelin

Suomen Seniorihoivan puhelinpalvelu on suunnattu yli 70-vuotiaille pääkaupunkiseudun asukkaille. Senioripuhelin (p. 050 595 9250) on avoinna ti–to klo 10–14. Puhelimeen vastaa seniorityöhön erikoistunut työntekijä, jonka kanssa voi rupatella tai jakaa huolia. Soittaja voi myös pyytää soittamaan itselleen takaisin. Senioripuhelimeen voi myös ottaa yhteyttä henkilö, joka tuntee yksinäisen seniorin, jolle toivoisi soitettavan. Vihjeen voi jättää myös sähköpostitse: info@suomenseniorihoiva.fi. Puhelinpalvelu on toiminnassa 19.5.–11.6.

Aamukorva

HelsinkiMission Aamukorvasta tavoittaa keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina. Puheluun vastaa tehtävään koulutettu vapaaehtoinen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Aamukorva (p. 045 341 0504) on avoinna päivittäin klo 5–8. Palvelu on tarkoitettu yli 60-vuotiaille.

Lyssnande örat

HelsinkiMission ruotsinkielisille senioreille tarkoitettu puhelinpalvelu tarjoaa keskusteluseuraa kaikenikäisille. Numero (045 341 0504) on avoinna ti–to klo 15–17. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia ja anonyymeja. Myöhemmin avataan myös englanninkielinen palvelu.

Senioripysäkki

Senioripysäkki-puhelimessa HelsinkiMission ammattiauttajat tarjoavat keskusteluapua yli 60-vuotiaille. Yhteydenottopuhelin (045 341 0506) on avoinna ma–to klo 9–11.

Helsingin kaupungin perhetuki

Helsingin kaupunki lupaa tukea lapsiperheille poikkeustilanteessa. Helsinkiläiset lasten ja nuorten perheet saavat palveluja perhekeskuksesta, jossa annetaan tukea kasvatuspulmiin ja kuormittavaan arkeen. Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelu (p. 09 3101 5454) on avoinna arkisin klo 9–12, ruotsin kielellä maanantaisin klo 9–12. Perheentuki-sivustolle on koottu lisätietoa, ja sieltä löytyy eräs kanava avun pyyntöön: ”Tarvitsen apua” -nappi on sähköinen yhteydenottokanava, joka on käytettävissä ympäri vuorokauden. Oranssi–valkoinen nappi löytyy sivuston oikeasta alareunasta.

Apua eroon -chat

Päivystys-chatissa annetaan tietoa ja apua vanhemmille, jotka pohtivat eroa tai ovat eronneet. Asiantuntijoilta voi kysyä anonyymisti eroon liittyvistä asioita, kuten lapsen huollosta, tapaamisista ja elatuksesta. Vanhempien eron ABC-info toimii ma klo 10–11 ja Apua eroon -chat ma klo 21–22. Palvelun takana ovat Yhden vanhemman perheiden liitto, Väestöliitto ja Ensi- ja turvakotien liitto.

Nuorten Väestöliitto

Väestöliiton nettipalveluissa voi keskustella koronavirukseen liittyvistä huolista. Verkkosivulle on koottu tietoa ja useita ja chat-palveluita nuorille. Sivusto on suunnattu 13–19-vuotiaille.

Nuorten Turvasatama

Nuorten Turvasatama tarjoaa keskusteluapua ja ajanvietettä lastensuojelupalveluiden piirissä oleville tai olleille 13–29-vuotiaille nuorille. Palvelu toimii discord-sovelluksessa, ja siitä vastaavat Pesäpuu ry, Osallisuuden aika ry ja Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminta.

Nuorten kriisipiste

HelsinkiMission nuorten kriisipiste ja Krisjouren för unga tarjoavat luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa. Palvelu on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille. Puhelinpalvelu on avoinna ma–to klo 9–11. Suomeksi vastataan numeroissa 045 341 0583 ja 045 855 0945 sekä ruotsiksi numeroissa 045 341 0574 ja 044 765 4487.

Helsingin nuorten chatti

Nuorten chatti -palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille 16–29-vuotiaille nuorille sekä opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluville ulkokuntalaisille. Chatti on auki arkisin klo 12–16. Chatissa nuoria palvelevat sekä sosiaali- että terveysalan ammattilaiset. Nuori voi kysyä mieltään askarruttavista asioista kuten terveydestään, mielenterveysasioista, päihteistä ja kiusaamisesta sekä myös työhön ja opiskeluun tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista.

Nuortennetti.fi

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) on avoinna arkisin klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Numerossa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen päivystävät aikuiset ovat vaitiolovelvollisia. MLL:n lasten ja nuorten chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa. Chat on auki su–ke klo 17–20. Ajanvaraus-chatissa voi keskustella vaitiolovelvollisen MLL:n ammattilaisen kanssa itselleen sopivaan aikaan. Ryhmä-chat-sivulla järjestetään yhteisiä chatteja torstaisin klo 14–16. Keskusteluja ohjaavat MLL:n koulutetut nuoret verkkotukioppilaat ja/tai aikuinen ammattilainen.

Sekasin-chat

Sekasin-chat on avoinna joka päivä: arkisin klo 9–24 sekä la–su klo 15–24. Sekasin on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sitä koordinoivat MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti, ja chatissa päivystävät usean järjestön ammattilaiset eri ammattialoilta sekä koulutetut vapaaehtoiset. Chatissa voi puhua nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Sekasin Gaming

Sekasin Gaming on avoinna päivittäin ympäri vuorokauden. Palvelu toimii videopeliyhteisöille suunnitellussa Discord-sovelluksessa. Verkkonuorisotila ja -yhteisö on ammatillisesti moderoitu, ja sen puhe- ja tekstikanavilla voi keskustella anonyymisti suomalaisten nuorten kanssa. Lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena.

Ärligt talat

Helsingin kaupungin ruotsinkielistä nuorisotyötä tehdään poikkeusoloissa sosiaalisen median kanavissa ja Ärligt talat -chatissa. Chat on avoinna ma, ti ja to klo 19–22, ja siellä voi keskustella anonyymisti ohjaajan tai psykologin kanssa. Nuorisotyön some-kanavat ovat käytössä Instagramissa, Whatsappissa, SnapChatissa ja Discordissa.

Netari

Pelastakaa Lapset ry:n digitaalinen nuorisotalo Netari tarjoaa keskustelutukea lapsille ja nuorille poikkeustilanteen keskelle. Netarissa voi hengailla rennosti kavereiden kanssa tai jutella mieltä askarruttavasta asiasta luotettavan aikuisen kanssa. Chat-palveluita on avoinna viikonpäivästä riippuen klo 9–24 välillä.

Nyyti ry

Valtakunnallinen yhdistys Nyyti ry edistää opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä. Nyytin ryhmämuotoisessa chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aihepiireistä. Chatissa ovat mukana aina Nyytin vapaaehtoiset tai työntekijät. Koronaepidemiaan liittyviä chatteja järjestetään torstaisin klo 18–20 ja tiistaisin klo 15–17. Lisäksi verkkosivuille on avattu avoimia keskusteluryhmiä, joissa voi jutella koronan vaikutuksista elämään.

Tyttöjen talo

Helsingin ja Espoon Tyttöjen talot toimivat nyt verkon kautta. Palvelut on tarkoitettu kaikille 10–29-vuotiaille tytöksi tai naiseksi identifioituville ja tyttöyttä itsessään pohtiville. Talojen toiminta ja nuorisotyö on siirtynyt verkkoon etäyhteyden avulla. Tyttöjen talon työntekijät Helsingissä ja Espoossa tavoittaa mm. chatin, puhelimen, videoyhteyden sekä somekanavien kautta. Chat-kanavat on tarkoitettu alle 30-vuotiaille nuorille.

Poikien talo

Poikien talo tekee sukupuolisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä 10–28-vuotiaiden poikien ja nuorten miesten parissa sukupuolen moninaisuuden huomioiden. Työntekijät ovat sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisia. Talon toiminta on siirtynyt verkkoon etäyhteyden avulla. Poikien talon työntekijät ovat tavoitettavissa esimerkiksi chatin, puhelimien ja video-yhteyden ja somekanavien kautta. Chat-kanavat on tarkoitettu alle 30-vuotiaille nuorille.

Poikien puhelin

Väestöliiton Poikien puhelin on auttava palvelu, jonka kohderyhmää on koronavirustilanteesta johtuen laajennettu kaikkiin alle 30-vuotiaisiin poikiin ja nuoriin miehiin. Ikään liittyvä palvelumuutos on voimassa 13. heinäkuuta saakka. Puheluihin vastaa aikuinen, koulutettu mieshenkilö. Puhelut voi soittaa nimettömänä, ja ne ovat luottamuksellisia. Puhelin (0800 94884) on avoinna arkisin klo 13–18. Poikien puhelimen chattiin pääsee verkkosivun oikeasta alakulmasta (puhelimessa vihreä palkki näkyy näytön alalaidassa). Chatissa käydään keskustelua kahden kesken Poikien puhelimen työntekijän kanssa, ja ne ovat luottamuksellisia ja nimettömiä. Chat on avoinna ma–to klo 13–18 ja pe klo 13–15.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat