Espoon poliittiset ryhmät joutuivat Myntinmäen rakentamisesta riitaan: Vihreät kävelivät ulos neuvotteluista yllättävin seurauksin - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kaupunkisuunnittelu

Espoon poliittiset ryhmät joutuivat Myntinmäen rakentamisesta riitaan: Vihreät kävelivät ulos neuvotteluista yllättävin seurauksin

Kansallispuiston kokoinen metsäalue on ajanut vihreät ja muut puolueet umpikujaan Espoon pohjois- ja keskiosien rakentamisessa.

Espoon osayleiskaavassa suunnitellaan osin rakennettaviksi Mynttilän komeita kallioita.

Julkaistu: 13.5. 18:43

Espoossa on syttynyt ilmiriita vihreiden ja muiden puolueiden kesken.

Kiista koskee Espoon pohjois- ja keskiosien rakentamista ja etenkin Myntimäen laajan luonnontilaisen metsän rakentamista. Lisäksi puolueilla on ollut eriäviä näkemyksiä omakotitalorakentamisen ja kerrostalovaltaisen asumisen määrästä ja laajuudesta.

Vihreiden poistumisella neuvotteluista oli yllättävät seuraukset. Puolue on ollut jo pitkään mukana vaikean osayleiskaavan suunnittelussa ja vaikuttanut uusien asuinalueiden suunnitelmiin.

Vihreiden poistuminen jätti muille puolueille vapaat kädet rukata riitaisaa osayleiskaavaa uuteen uskoon: nyt kerrostaloalueita on muutettu pientaloiksi ja pientalojen ja kerrostalojen rakentamista mahdollistavia alueita kokonaan omakotitaloalueiksi.

”Vähensimme kerrostaloja ja lisäksi muutimme pientaloasumista selvästi omakotitalorakentamiseksi. Tämä oli mahdollista kun vihreät lähtivät, sillä se on ollut heille iso kysymys”, sanoo Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok).

Markkulan mukaan Espoo tarvitsee kipeästi myös uusia omakotitaloalueita.

”Nyt me saamme taas uusia tontteja niillekin, jotka haaveilevat omasta talosta, heidän kaikkien ei tarvitse muuttaa Vihtiin. Samalla saadaan hillittyä asumisen hintoja.”

Samaa mieltä on myös Maria Guzenina (sd).

”Me tarvitsemme monimuotoista asumista tänne. Emme voi vain rakentaa kerrostaloalueita.”

Kerrostaloasumista on vähennetty Markkulan mukaan sekä kiistanalaisella Mynttilän alueella, jonne on tarkoitus tehdä uusi juna-asema tulevaisuudessa että vanhoilla pientalovaltaisilla asuinalueilla Kuurinniityssä, Tuomarilassa ja Sunassa.

Puolueet ovat neuvotelleet osayleiskaavasta sopuratkaisua jo kahden viikon ajan. Sopuratkaisua ovat vihreiden poistuttua sorvanneet kokoomus, sdp, keskusta ja kristillisdemokraatit.

Kerrostaloasumisen määrä saattaa vähentää kokonaisuudessa kaavan asukasmäärää.

”Sovimme, että jos asukasmäärä nyt jollakin tuhannella asukkaalla vähenee, niin se ei haittaa.”

Osayleiskaava piti alun pitäen sisällään kaikkiaan noin 60  000 uutta asukasta. Uusia asuinalueita olisivat Myntinmäki ja Hista, jonne molempiin on tarkoitus rakentaa juna-asema uutta kaupunkirataan varten.

Etenkin Myntimäen hyvin säilyneen ja monimuotoisen yhtenäisen metsäalueen rakentaminen oli vihreille jo alun pitäen vaikea kysymys.

Lopulta kynnyskysymykseksi puolueelle nousi liian vähäinen määrä muita suojelualueita, sanoo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Partanen (vihr).

Lisäksi ryhmää huolettaa muiden ryhmien halu jatkaa hajanaisen kaupunkirakenteen perinnettä myös uusilla asuinalueilla.

”Käytännössä tässä rakennetaan uusia asuinalueita, jossa ei turvata joukkoliikennepalveluita eikä muita palveluita.”

”Se ei ole kaupungin ilmastotavoitteiden mukaista.”

Asuinrakentaminen Myntinmäessä on myös Partasen mukaan kyseenalaista.

”Lopulta näytti vain mahdottomalta toteuttaa alueelle 10 000 asukkaan asuinalue ja säilyttää kaikki arvokkaat luontokohteet siellä.”

Kaavaan on kuitenkin lisätty vihreille kädenojennuksena 250 hehtaarin verran suojelualueita, Markkula huomauttaa. Vihreissä kädenojennusta ei ole nähty riittäväksi suhteessa menetettyihin alueihin.

”Vähän pahaltahan se tuntuu, mutta tässä on kuitenkin nyt kyse hillitystä kasvusta. Ja sinne jää virkistysalueita ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita maisemia”, Markkula sanoo.

Kaupunginhallituksen ryhmät saavat torstaina uuden pohjaesityksen nyt solmitun sovun pohjalta. Tämä esitys on maanantaina kaupunginhallituksen ylimääräisessä kokouksessa päätöksen pohjana.

Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat