Pormestari Vapaavuori: Vain kahdeksan prosenttia Helsingin koululaisista oli poissa lähiopetuksesta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rajoitusten purkaminen

Pormestari Vapaavuori: Vain kahdeksan prosenttia Helsingin koululaisista oli poissa lähiopetuksesta

Koululaiskysely kertoo, että vaikka etäopetukseen oltiin tyytyväisiä, kouluun oli kiva palata.

Lauttasaaren ala-asteen oppilaat leikkivät koulun pihalla torstaina.

Julkaistu: 14.5. 18:35

Valtaosa helsinkiläisistä peruskoululaisista osallistui torstaina koulujen lähiopetukseen.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että Helsingin 45 000 peruskoululaisesta vain kahdeksan prosenttia eli noin 3 500 oli poissa lähiopetuksesta.

Kaupungin päiväkodit ovat olleet koko ajan auki, mutta koulujen etäopetuksen aikana myös varhaiskasvatuksessa hoidettavien lasten määrä supistui murto-osaan.

Torstaina varhaiskasvatukseen osallistui 18 594 lasta, mikä on noin 70 prosenttia normaalista.

Helsinki julkaisi torstaina myös tietoja koululaisille suunnatusta etäopiskelun kyselystä.

1.–3.-luokkalaisille oli omat selkokieliset kysymykset ja 4.-9.-luokkalaisille omansa. Oppilaat saivat vastata kyselyyn anonyymisti kahden viikon jaksolla, joka päättyi toukokuun 10. päivänä.

Peräti 85 prosenttia kyselyyn vastanneista 1.-3.-luokkalaisista kertoi koulunkäynnin sujuneen etäkoulussa hyvin tai erittäin hyvin. Pienet koululaiset vastasivat kyselyyn monivalintaisina ”hymykasvoina”.

4.–9.-luokkalaista 61 prosenttia kertoi pitäneensä etäopiskelusta melko paljon tai hyvin paljon. Tulos on hieman pienempi kuin vuoden 2019 koululaisterveyskyselyssä. Tuolloin 4.–5.-luokkalaisista 79 prosenttia ja 8.–9.-luokkalaisista 60 prosenttia sanoi pitävänsä koulunkäynnistä.

Oppimistulokset olivat pääosin peruskoululaisten mielestä hyviä.

4.–9.-luokkalaisista 14 prosenttia kertoi oppineensa poikkeusjaksolla paremmin ja 40 prosenttia yhtä hyvin kuin lähiopetuksessa. Sen sijaan 35 prosenttia vastasi oppineensa etäjaksolla vähän huonommin ja 11 prosenttia selvästi huonommin kuin lähiopetuksessa.

"Kyselyn tulosten avulla Helsinki kehittää palveluitaan ja kohdistaa niitä entistä paremmin. Tämä on meille tärkeää tietoa myös sen varalta, jos etäopiskeluun palataan myöhemmin", toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tiedotteessa.

Oppimistaidoissa tai oppimisvälineiden hallinnassa ei kyselyssä havaittu merkittävää eroa kouluterveyskyselyyn verrattuna. Sen sijaan kouluun oli monilla ikävä: 1.–3.-luokkalaisista 67 prosenttia kertoi haluavansa takaisin kouluun paljon tai erittäin paljon.

Lähes kaikki pienet oppilaat kertoivat, että perheessä on kaikki hyvin ja kotona on turvallista. 4.–9.-luokkalaisista kuitenkin viisi prosenttia vastasi, ettei kotona ole aina turvallista.

Lauttasaaren ala-asteen 3CD-luokan oppilaat aloittivat koulunkäynnin omalla koululla torstaina.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?