Matkapuhelin­data kertoo, miten luonnossa liikkumisen suosio on räjähtänyt Helsingin seudulla – Kartat näyttävät suosituimmat retkeily­alueet - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poikkeusolot

Matkapuhelin­data kertoo, miten luonnossa liikkumisen suosio on räjähtänyt Helsingin seudulla – Kartat näyttävät suosituimmat retkeily­alueet

Ihmisten määrä oli esimerkiksi äitienpäivänä moninkertainen verrattuna edelliseen vuoteen Uutelassa, Mustavuoressa ja Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.

Makkaranpaistoa Kuusijärven nuotiopaikalla maaliskuun puolivälissä. Eväsretkellä Eemil, Eevert ja Sami Mäntyaho sekä Kaisa Sievänen. Kuva: Liisa Takala

Julkaistu: 16.5. 18:09, Päivitetty 17.5. 15:24

Vantaan Kuusijärven ulkoilualueella luonnossa liikkujan pitää nyt olla entistäkin tarkempana, että pystyisi pitämään turvavälejä muihin.

Esimerkiksi äitienpäivänä väkimäärä melkein kolminkertaistui verrattuna vuodentakaiseen, vaikka säässä ei ollut suuria eroja. Piknikvilteillä syötiin eväitä rannassa, nuotiopaikalla paistettiin makkaraa, moni seurue kulki järveä kiertävillä lyhyillä reiteillä tai kohti Sipoonkorpea.

Kuusijärven kohdalla jälkimmäinen asia selittääkin, miksi jo ennestään suosittu alue on nyt valtavan monen mielestä kiinnostava. Silta kansallispuistoon avattiin talvella ja sen ylittää moni.

Ulkoilijoita Kuusijärven rannassa maaliskuun puolivälissä. Kaisa Holopainen tuli ulkoilemaan perheineen. Kuva: Antti Hämäläinen

Sama ulkoilijoiden määrän lisääntyminen näkyy kuitenkin lukuisissa muissakin luontokohteissa. Metsähallitus joutui jo maaliskuussa ensimmäisiä kertoja varoittelemaan esimerkiksi Nuuksion ja Kirkkonummen Meikon ruuhkista.

Tutkimme tilannetta tarkemmin Telian mobiiliverkon datan avulla laatimissa tilastoissa aktiviteettimääristä.

Nyt toukokuussa viime vuoteen verrattuna todella suosittuja ovat sunnuntaisin olleet esimerkiksi Helsingin Vuosaaren Uutela ja Mustavuori.

Ulkoilijoita Mustavuoren luonnonsuojelualueella maaliskuussa. Kalle ja Vanamo Meller sekä Isla, Teo ja Mira Lainiola. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Tällä kartalla verrataan äitienpäivää nyt ja äitienpäivää vuosi sitten. Sää ei niinkään selitä eroja: molempina päivinä päivän ylin lämpötila oli viidentoista asteen paikkeilla eikä päivällä satanut.

Lähes kaikissa tässä esitellyissä paikoissa nähdään kasvua verrattuna vuodentakaiseen.

Esimerkiksi Roihuvuoren Kirsikkapuistossa kävijöitä riitti sunnuntaillekin, vaikka suurimmat väkijoukot kukkivia puita katsomassa olivat ilmeisesti paikalla lauantaina. Hanami-juhlaa ei tänä vuonna varsinaisesti järjestetty, vuosi sitten se oli viikkoa myöhemmin.

Roihuvuoren Kirsikkapuiston väkijoukkoja lauantaina 9. toukokuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Nuuksion kohdalla sen sijaan nähdään jopa pieni miinus. Varsinkin Haukkajärven reitit ovat tietenkin muinakin keväinä olleet suosittuja ja osa retkeilijöistä on saattanut vältelläkseen tungosta tarkoituksella mennä muualle.

Kun katsotaan toukokuun ensimmäistä viikonloppua eli päivämääriä 3.5.2020 ja 5.5.2019, Nuuksionkin luku kääntyy taas plussalle.

Tässä näkyy myös alueen suuruus ja mittaustapa.

Telian luvut eivät kuvaa alueen kokonaiskävijämäärää vaan muutosta valitulla ruudulla. Ruudulla oleva kävijä kirjataan yhdeksi aktiviteetiksi alueella, jos hän on ollut ruudussa vähintään kaksikymmentä minuuttia vuorokauden aikana.

Tarkasteluun on valittu ruudut, jotka parhaiten edustavat kutakin luontokohdetta. Nuuksiossa tarkasteltu ruutu on kuusitoista neliökilometriä.

Siihen sopii siis erittäin suosittu Haukkalampi, mutta samalla voidaan päätellä, että Kansallispuistosta löytyy paljon myös hiljaisempia reittejä.

Vanhankaupunginlahtea aiemmin keväällä. Kuva: Lukijan kuva / Ilkka Roitto

Jos etsit laajemmin vinkkejä, kannattaa tutustua tarkemmin HS:n ulkoilualuekoneeseen.

Oikaisu 17.5. klo 15.22: Mustikkamaa oli sijoitettu karttoihin väärän paikkaan. Kartat on nyt korjattu.

Näin tiedot on koottu

Data on kerätty Telian Crowd Insghts -palvelulla, joka laatii tilastoa ihmisvirtojen liikkeistä mobiiliverkon avulla. Suomen kartta on jaettu ruutuihin, joiden aktiviteettia seurataan tarkistamalla montako ihmistä kullakin ruudulla oleskelee vähintään kaksikymmentä minuuttia kyseisen vuorokauden aikana.

Tiedot on laajennettu markkinaosuus- ja väestötilastotietoa hyödyntäen kattamaan koko väestö.

Tilastoista ei voida selvittää yksittäisten ihmisten tai puhelimien liikkeitä.

Ulkoilu|Älä änge samaan metsään kuin kaikki muutkin – HS:n hakukoneessa satoja luontokohteita Uudeltamaalta

HS Vantaa|Kehnompikin metsänkävijä pääsee nyt Vantaalta kansallispuistoon: 126-metrinen terässilta johdattaa suoraan umpimetsään

HS Vantaa|Parin miljoonan euron silta oltiin nimeämässä petoeläimen jalan mukaan Vantaalla – Sitten hauskana koettu ”Sudentassu” säikäytti poliitikot

Luonto|Koronakriisin nostattama retkeilybuumi toi roskaajat ja ilkivallan kansallispuistoihin: ”Tarvitaan selkeästi opastusta luonnossa liikkumiseen”

Ulkoilu|Uudenmaan luontokohteet ruuhkautuivat: Virkistysalueelle autojono Vihdissä, paikalle tarvittiin liikenteenohjausta

Koronavirus|Mitä tehdä, kun kaupunki hiljenee? Pääkaupunki­seudun luonto­kohteet täyttyivät viikon­loppuna jopa ruuhkaksi asti

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat