Tuoreet ylioppilaat kertovat pettymyksestä, kun suuren päivän juhlat lässähtivät: ”Tulee tunne, ettei tämä vaihe elämässä ole symbolisesti päätetty” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poikkeusolot

Tuoreet ylioppilaat kertovat pettymyksestä, kun suuren päivän juhlat lässähtivät: ”Tulee tunne, ettei tämä vaihe elämässä ole symbolisesti päätetty”

Osa nuorista on siirtänyt isommat juhlat suosiolla syksylle. Osa aikoo juhlia jo nyt keväällä virallisena valmistujaispäivänä, mutta poikkeuksellisella tavalla.

Aleksanteri Lindh valmistui ylioppilaaksi tänä keväänä.

Julkaistu: 19.5. 7:59

Kirjoittajat kuuluvat pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen.

Valmistuvien ylioppilaiden harmiksi tänä keväänä ei pystytä turvallisesti järjestämään oppilaitosten valmistujais- ja ylioppilasjuhlia perinteisellä tavalla toukokuun lopulla. Nuorten onkin ollut vaikea suunnitella juhliaan koronan vuoksi.

Tommi Ahonen ja Leevi Vesanen ovat päätyneet viettämään omia ylioppilasjuhliaan varsinaisena kevään valmistujaispäivänä suvun ja lähipiirin kesken hallituksen asettamissa kokoontumisrajoissa.

Tikkurilan lukiosta valmistuvalle Ahoselle ylioppilasjuhlat ovat todella tärkeät: ”muuten tuntuu, että lukiota ei ole käyty loppuun”, Ahonen sanoo.

Hän aikoo pitää pienet juhlat kevään virallisena valmistujaispäivänä lähisuvulleen ja juhlii isommin vasta syksyllä.

Oppilaitosten viralliset ylioppilasjuhlat siirretään Kuntaliiton mukaan elokuun viimeiselle viikolle. Osa lukioista järjestää juhlat virtuaalisena ja todistukset lähetetään postitse.

“Tikkurilan lukiossa ei järjestetä virtuaalisia juhlia, joten haemme vaan todistukset valmistujaispäivänä”, Ahonen kertoo.

Munkkiniemen yhteiskoulusta valmistuva Leevi Vesanen viettää ylioppilasjuhliaan sukunsa kanssa mökillä Salossa. Hänen perheellään ja sukulaisilla on tapana viettää mökillä kesää.

”Ylioppilasjuhlat ovat lukion kohokohtia vanhojen tanssien ja abiristeilyn ohella. Olen odottanut sitä viimeistä kertaa koululla, kun pääsee kaikkien juhlallisuuksien keskellä painamaan sen lakin päähän”, Vesanen kertoo.

Munkkiniemen yhteiskoulussa juhlitaan kevätjuhla virtuaalisesti Youtube-kanavalla.

”Minusta on ihan mukavaa, että jonkinlainen päättäjäistilaisuus on järjestetty. Muuten meidän kohdalla koko lukio päättyisi kuin seinään.”, Vesanen toteaa.

Jotkut ylioppilaat ovat päätyneet perumaan juhlansa keväältä kokonaan ja viettämään päivän vain oman perheen kesken.

”Harmista ei pääse kokonaan yli. Ylioppilasjuhlat ovat kuitenkin vain yhden kerran elämässä”, kommentoi Sibelius-lukiosta valmistunut Aleksanteri Lindh koronaviruspandemian takia peruttuja ylioppilasjuhlia.

Jasmin Tuomi, Helsingin medialukion tuore ylioppilas, kertoo olleensa musertunut saadessaan tietää virallisten valmistujaisten perumisesta.

“Enää en ole yhtä musertunut. Harmittaa silti, sillä odotin sitä kovasti ja meidän suvussa ei ole paljon ylioppilaita.”

Onneksi juhlia voi siirtää. Alkuperäisenä valmistumispäivänä voi vaikka syödä kakkua oman perheen kesken ja pitää uutta ylioppilaslakkia päässä, kuten Tuomi aikoo tehdä. Tuomen kaveritkin juhlivat valmistumista kotona perheen kesken. Kaveriporukka on herätellyt yhdessä ideaa etähengailusta.

“Syötäisiin Skypen välityksellä kakkua ja juotaisiin vähän skumppaa. Lisäksi kummitätini varmaankin soittaa, koska olemme todella läheisiä.”

Toukokuun lopussa medialukion uudet ylioppilaat hakevat todistuksensa porrastetusti koululta. Lisäksi koululta tulee “Yhteinen kevättervehdys” -nimellä kulkeva video, joka sisältää ainakin opiskelijan puheen. Tuomi arvostaa elettä.

Juhlapäivänä Aleksanteri Lindh aikoo osallistua Sibelius-lukion järjestämiin etäjuhliin. Muutoin päivää ei ole vielä suunniteltu tarkasti, mutta odotettavissa on ainakin lautapelejä ja sukulaisten onnittelusoitot.

”Uskon, että tällä kertaa osallistun myös ainakin juhla-aterian tekoon, joka on minulle aika harvinaista.”

Lindh aikoo tehdä päivästä ikimuistoisen: ”Menen skumppalasi kädessä parvekkeelle ja laitan ylioppilaslakin päähäni.”

Rajoitusten keventyminen kymmenestä hengestä viiteenkymmeneen on Lindhin mukaan pieni muutos siihen nähden, kuinka paljon ihmisiä hänen juhliinsa olisi normaalioloissa kutsuttu vieraita.

”Olisin halunnut järjestää brunssin isolle porukalle. Suunnitelmissa oli kutsua frendejä aika paljon kerralla. Nyt juhlat ovat muuttuneet hiljaiseksi perhejuhlaksi.”

Myös Jasmin Tuomi oli suunnitellut juhlia isommalle ihmismäärälle. Hän ehti tilata juhlakengät ennen kuin sai tietää yo-juhlien perumisesta. Kultaiset kymmenen sentin avokkaat odottavat kotona, että Tuomi oppisi kävelemään niillä. ”Aion laittaa ne valmistujaispäivänä jalkaani, mutta en tiedä vielä, minne kävelen ne jalassani.”

Moni ylioppilas kaavailee siirtävänsä juhlat syksyn uudelle juhlapäivälle. Lindhin mielestä tunnelma ei ole silloin enää sama. Hänen kannaltaan ajankohta ei ole muutenkaan hyvä.

”Lähden inttiin, enkä välttämättä pääse sieltä juhlimaan koululle tai kotiinkaan.”

Tuomi aikoo lähteä heinäkuussa au-pairiksi Irlantiin. Tarkoitus on silti vierailla Suomessa lakkiaisseremonian vuoksi. Hänen mielestä on tärkeää, että kaikille ylioppilaille tulisi oikea yhteinen juhlapäivä saavutetun merkkipaalun kunniaksi.

”Moni on odottanut sitä solidaarista fiilistä, kun kaikki ylioppilaat juhlivat yhdessä.” Tuomi muistuttaa.

Hän aikoo järjestää isommat juhlat myöhemmin, “En ehkä kuitenkaan niin suuressa mittakaavassa kuin alun perin suunnittelin.”

Lasten infektiolääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa, että ylioppilasjuhlia järjestettäessä pitää huomioida koronavirustartunnan mahdollisuus. Jos ylioppilasjuhlat päättää kuitenkin järjestää, Helve suosittelee suunniteltua pienempää osallistujamäärää, sillä esimerkiksi turvavälien pitäminen voi sisätiloissa olla vaikeaa.

”Tuntuu ikävältä, ettei juhliin voi kutsua esimerkiksi isovanhempia. Tässä tilanteessa voisi pohtia juhlimiselle sellaista tapaa, jossa riskiryhmään kuuluva ei altistuisi tartunnalle.”

Yhdeksi tavaksi Helve ehdottaa etäyhteyttä juhlien aikana, ja painottaa, että ikävältäkin tuntuvien torjuntatoimien tavoite on estää tartuntoja.

”Lisäksi kutsuissa voisi esimerkiksi muistuttaa, että sairaana tai edes lieväoireisena juhliin ei pidä osallistua” neuvoo Helve.

Kukaan ei vielä osaa varmasti sanoa, voivatko myös syksylle suunnitellut ylioppilasjuhlat peruuntua koronaviruksen toisen aallon takia.

Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi Helve kehottaa juhlijoita seuraamaan päivittyviä ohjeita THL:n sivuilla.

Koronaviruspandemian ja sen aiheuttaman stressin keskellä Tuomi haluaa takertua hyviin asioihin.

”Lukiosta valmistuminen on mielestäni iso juttu ja juhlan aihe siitä huolimatta, vaikka maailmassa tapahtuu kaikenlaista kamalaa. Se, että kriisin keskellä on jotain aihetta juhlaan, tuo parempaa mieltä edes hetkeksi.”

Myös Lindh jaksaa vielä unelmoida isommista juhlista.

”Olisi tärkeää päästä juhlimaan omalla kaveriporukalla viimeistä kertaa, ennen kuin kaikki lähtevät eri teille elämässä. Jos ei saa kunnollista lopetusta, tulee tunne, ettei tämä vaihe elämässä ole symbolisesti päätetty.”

Kirjoittajat kuuluvat pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen.

Ylioppilaat|Piskuinen Paltamon lukio loikkasi yli 250 sijaa lähelle eliittilukioita – Katso, miten lukiot menestyivät ylioppilaskirjoituksissa

Ylioppilaat|Hakukone näyttää, ketkä valmistuivat ylioppilaiksi koronakeväänä – ylioppilaita voi hakea nimen ja koulun perusteella

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki