Kulttuuri­historiallisesti erittäin merkittäväksi arvioitu Kuohukujan ostoskeskus Myyrmäessä puretaan - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kaupunkirakentaminen

Kulttuuri­historiallisesti erittäin merkittäväksi arvioitu Kuohukujan ostoskeskus Myyrmäessä puretaan

Myyrmäen asuttamisen merkkipaalusta on väännetty yli vuoden verran, mutta Vantaan kaupungilla ei ollut mahdollisuuksia suojella rakennusta.

Kuohukujan ostoskeskusta pidetään poikkeuksellisen näyttävänä esimerkkinä 1960–1970-lukujen liimapuupalkkiarkkitehtuurista.

Julkaistu: 19.5. 12:27

Yksi Vantaan vanhimmista ostoskeskuksista puretaan.

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kaavamuutoksen, joka mahdollistaa Myyrmäen Kuohukujan ostoskeskuksen purkamisen.

Päätöksenteko tässä kohteessa on ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Valtuusto palautti kaavan vuosi sitten takaisin valmisteluun, koska enemmistö poliitikoista halusi vielä selvittää mahdollisuutta ostoskeskuksen suojelemiseen.

Kuohukujan ostoskeskus on Myyrmäen asuttamisen merkkipaalu. Se on valmistunut vuonna 1972, kolme vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset asukkaat olivat muuttaneet uuteen kaupunginosaan. Ostoskeskus sijaitsee 300 metrin päässä Louhelan asemasta.

Kuohukujan ostoskeskusta pidetään poikkeuksellisen näyttävänä esimerkkinä 1960–1970-lukujen liimapuupalkki­arkkitehtuurista.

Vantaan kaupunginmuseo on luokitellut arkkitehti Ilpo Hälvän suunnitteleman ostoskeskuksen kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi.

Vanhan ostoskeskuksen puolesta ovat vedonneet Vantaa-Seura ja Vantaan kaupunginmuseo.

Vantaa ei ole vielä suojellut yhtäkään ostoskeskusta, ja moni niistä on katoamassa kaupunkikuvasta. Purku-uhan alla ovat muun muassa Myyrinpuhos (1975) ja Isomyyri (1984). Esimerkiksi Helsinki on tehnyt suojelukaavan ainakin kolmelle ostoskeskukselle.

Vantaan vasemmistoliiton ryhmä edellytti maanantain valtuustokokouksessa, että valtuustolle tuodaan vanhojen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ostoskeskusten suojeluun tähtäävä suunnitelma.

Käytännön ongelma vanhojen ostoskeskusten suojelussa on, että jonkun pitäisi maksaa suojelukustannukset.

Kuohukujankin ostoskeskus on yksityisessä omistuksessa eikä Vantaa ole halukas ostamaan sen osakkeita.

Uudessa kaavassa ostoskeskuksen paikalle nousee matala liikerakennus sekä 8-kerroksinen asuintalo, jossa on asuntoja yhteensä 77.

Uudisrakennuksessa voidaan käyttää vanhan ostoskeskusrakennuksen aiheita: tummaa tiiltä, liimapuupalkkeja, ruutujakoa, mustia kehyksiä ja oransseja levyjä.

Vanhassa ostoskeskuksessa ei ole paljon käyttökelpoisia rakennusosia. Osat eivät täytä nykyisiä rakentamismääräyksiä, tai ne ovat kunnoltaan huonoja tai ne eivät ole alkuperäisiä. Katto on vuotanut, palkit ovat taipuneita ja pilarit alapäistään lahot.

Vain liimapuupalkkeja voidaan käyttää uudisrakennuksen katoksessa.

Yllätyskäänne Vantaan politiikassa: Pitkään purettavaksi kaavailtu ostari Myyrmäessä sai lisätoivoa

Keskelle metsää nousi muutamassa vuodessa lähiö, jonka nimikin päätettiin viime tingassa – 50 vuotta täyttävän Myyr­mäen alku oli tuskainen

Aavemainen ostoskeskus tekee kuolemaa Myyrmäessä – Muualla vanhoja ostareita jo arvostetaan, Vantaa ei ole suojellut yhtäkään

HS Vantaa|Vanhanajan ostoskeskus revitään alas Myyrmäessä: ”Rakennus on päästetty liian huonoon kuntoon”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat