Senaatintorin jättiterassi saatetaan avata asteittain – Avajaisia ei ehditä valmistella kesäkuun ensimmäiseksi päiväksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Ravintolat

Senaatintorin jättiterassi saatetaan avata asteittain – Avajaisia ei ehditä valmistella kesäkuun ensimmäiseksi päiväksi

On mahdollista, että terassialuetta avataan asiakkaille vähitellen.

Vappuaattona Senaatintorilla oli autiota ja tyhjää. Tilanne muuttuu, kun torille syntyy kesäkuussa uusi terassialue. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Julkaistu: 22.5. 12:34

Työ Senaatintorille rakennettavan valtavan terassin järjestelyistä käy parhaillaan kiivaana. Suunnitteluryhmän avainhenkilöt ovat paiskineet töitä jopa helatorstaina, kun kansalaiset viettivät vapaapäivää.

Helsinki kertoi keskiviikkona, että ravintolatoiminnan vilkastuttamiseksi Senaatintorille on avautumassa laaja terassialue mahdollisimman nopeasti.

Kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer Torikortteleiden kehitysyhtiö Helsingin Leijonasta sanoo, että aivan kesäkuun alussa ei terassialuetta saada auki.

Terassialue halutaan tehdä mahdollisimman turvalliseksi, ja järjestelyt tehdään resurssiviisaasti. Kokemusta on saatu takavuosien maakuntatapahtumista ja joulunajan Tuomaan markkinoista.

”Mutta kesä on jo täällä. Yksi vaihtoehto meillä on avata aluetta vähitellen, katsoa, miten kaikki toimii, ja laajentaa asiakaspaikkoja tulevina viikkoina.”

Oletus on, että asiakkaat kokevat ulkoterassit tautitilanteen vuoksi turvallisemmiksi kuin sisätilat.

Senaatintoria tarjotaan terassialueeksi kaikille keskustan ravintoloille. Eräänlainen etulyöntiasema on kuitenkin torikortteleiden ravintoloilla, jotka pystyvät järjestämään tavarakuljetukset ja muut huoltotoimet jouhevasti.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) muistutti blogissaan helatorstaina, että ravintolatoiminta on monipolvinen ketju. Siihen tarvitaan ruuantuottajia, tavarantoimittajia, asiakasvirtoja, tapahtumia ja konseptisuunnittelua.

Aukioloajat ja asiakaspaikat vaikuttavat ratkaisevasti siihen, milloin ravintolan avaaminen on kannattavaa.

Helsinki yrittää nyt kaikin mahdollisin keinoin tukea kaupungin profiilille tärkeää ravintolatoimintaa. Kaupunki ei peri ravintolaterassien maksuja huhti-kesäkuulta.

Myös pop up -ravintolatoiminta sallitaan entistä vapaammin, ja elintarvikkeita voi myydä vaikkapa pysäköintipaikoilta ja veneistä. Terassit voivat laajentua kaupungin puistoihin.

Vapaavuori lupasi tiedotustilaisuudessa, että kevyesti toteutettavalta puistoterassilta ei vaadita edes toimenpidelupaa.

Kauppahallin kupeeseen rakennetaan pieni biennaalipaviljonki, jolla voidaan tukea merellisiä yrittäjiä. Paviljonkin oli määrä palvella Vallisaareen suunniteltua kuvataidebiennaalia, mutta tämä tapahtuma jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi.

”Biennaalipaviljonkia kuitenkin hyödynnetään nyt tässä tilanteessa”, Bauer sanoo.

Uusi palvelutoiminta on mahdollista myös veneiltä niillä laitureilla, jotka eivät ole reittiliikennekäytössä.

Helsinki avaa toimintaansa seuraavan parin viikon aikana lähes kaikilla mahdollisilla toimialueilla.

Alle 500 hengen yleisötilaisuuksia sallitaan kesäkuun alusta alkaen.

Lisäksi monet sisäliikuntapaikat, uimarannat, osa uimahalleista ja maauimalat avautuvat 1. päivä kesäkuuta.

Rajoitusten purkaminen|Pormestari Vapaavuori kertoi Senaatintorista tulevan piristysruiske kesäiseen Helsinkiin – Laajalle terassialueelle mahdollisesti myös muualla toimivia ravintoloita

Rajoitusten purku|Helsinki elvyttää kaupunki­elämää sääntelyä lieventämällä, Senaatintorista kaavaillaan isoa terassia

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat