HSL teki lähes täyskäännöksen matkalippu-uudistuksessa: 14 päivän kausilipun voi ostaa jatkossakin - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Joukkoliikenne

HSL teki lähes täyskäännöksen matkalippu-uudistuksessa: 14 päivän kausilipun voi ostaa jatkossakin

Vuosilipun säästötilaus tulee mahdolliseksi myös matkakortilla.

Helsingin seudun joukkoliikenteen mobiililippuihin on tulossa uusi lipputuote: 14 päivän kausilippu.

Julkaistu: 22.5. 14:48

Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippu-uudistus on kovasanaisen kritiikin jäljiltä muuttanut muotoaan.

Uusimmassa esityksessä sekä matkakortille että mobiilisovellukseen on mahdollista ladata kautta 14 päivää, 30 päivää tai 360 päivää, joita voi ostaa useita kerralla. Kahden viikon jakso ei ole aiemmin ollut mahdollinen mobiililipuissa.

Myyntiin tulee myös aiempaa isompi valikoima vuorokausilippuja. Ne voivat olla 1–13 vuorokauden mittaisia, ja niitä voisi yhdistellä esimerkiksi 14 päivän kausilipun kanssa. Vuorokausilippuja myydään myös muille kuin HSL:n jäsenkuntien asukkaille.

Vuosilipun voi ostaa joko kertaostoksena tai jatkuvana säästötilauksena. Sekä matkakortilla että HSL-sovelluksessa on ollut oma vuosilippunsa, mutta niiden maksutavat ovat hieman poikenneet toisistaan.

Nyt molemmissa maksuvälineissa lipputyypit yhtenäistetään samanlaisiksi. Jatkuvassa säästötilauksessa maksu peritään 30 päivän välein matkustajan ilmoittamalta maksukortilta.

Jos HSL:n hallitus hyväksyy uudistuksen, se otetaan käyttöön niin pian kuin se on teknisesti mahdollista eli aikaisintaan ensi vuoden alussa.

HSL:n hallitus palautti toukokuun alussa takaisin valmisteluun ehdotuksen, jossa kausilippuja olisi jatkossa myyty vain 30 päivän jaksoissa. Tämä herätti kovaa kritiikkiä, koska nyt matkakortille voi ladata kautta 14–366 päivää.

Vähävaraisille tai pätkätöiden tekijöille hyppäys 14 päivän kaudesta 30 päivän kauteen oli iso. Uudistus närkästytti myös niitä, jotka räätälöivät kautta esimerkiksi vuodenvaihteesta kesäloman alkupäivään asti.

Alkuperäisessä esityksessä 30 päivän kausilippuja olisi voinut ostaa samalla kertaa useita, mutta ei esimerkiksi 46 päivän jaksoa.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo, että kritiikistä on otettu opiksi.

”Nyt on yritetty löytää ratkaisu, joka soveltuisi mahdollisimman monelle”, Rihtniemi sanoo.

Lipputuotteiden yhtenäistämisellä pyritään siirtymään uuteen tilipohjaiseen taustajärjestelmään, jossa ei voi olla kovin runsaasti erilaisia lipputuotteita.

Tilipohjainen taustajärjestelmä tarkoittaa sitä, että matkustajan tekemät ostokset näkyvät digitaalisessa järjestelmässä eikä niitä tarvitse erikseen tutkia matkakortin sirulta. Tämä helpottaa esimerkiksi hyvitysten maksamista.

Tähän mennessä matkakortilla ja HSL-sovelluksella on ollut omat erilliset taustajärjestelmät.

Uusi taustajärjestelmä antaisi HSL:lle esimerkiksi mahdollisuuden tuoda markkinoille Lontoon joukkoliikenteestä tutun joustavan maksutavan, missä järjestelmä laskee, mikä lipputuote on matkustajalle edullisin.

Eri kaupunkien matkalipuille voidaan räätälöidä joustavasti erilaisia tunnisteita, joilla voidaan varmistaa, että matkustaja on maksanut juuri sen kaupungin lipputuotteen. Matkustusoikeus voitaisiin tunnistaa matkakortin lisäksi cEMV-kortilla, QR-koodilla tai biometrisellä tunnisteella.

Tilipohjainen järjestelmä mahdollistaa monia muitakin lipputuotteiden uudistuksia, joita nyt ei ole voitu tehdä.

Tavoitteena on, että uusi järjestelmä hankitaan useiden toimijoiden yhteistyönä siten, että Suomeen mahdollisesti saataisiin valtakunnallisia lipputuotteita. Parhaillaan kaupunkiliikenteen järjestäjät muun muassa Oulussa, Turussa ja Tampereella valmistelevat omaa kantaansa järjestelmähankintaan.

Jos uusi järjestelmä saadaan hankittua, se voisi olla jo ensi vuonna käytössä HSL:n mobiililipuissa. Järjestelmän arvo on noin neljä miljoonaa euroa, mutta sen hinta HSL:lle riippuu siitä, kuinka moni liikenteen tilaaja osallistuu hankintaan ja kuinka paljon uutta järjestelmää käytetään.

HSL:n hallitus käsittelee lippu-uudistusta ensi tiistaina.

Joukkoliikenne|HSL:n lippu-uudistus jäihin, kovaa kritiikkiä kauden myymisestä vain 30 päivän jaksoissa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat