Suuri kauppakeskushanke kaatui Vantaalla – Koronakriisi sai sijoittajan vetäytymään - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kauppakeskukset

Suuri kauppakeskushanke kaatui Vantaalla – Koronakriisi sai sijoittajan vetäytymään

Vielä viisi vuotta sitten Kivistöön suunniteltiin kauppakeskusta, joka olisi ollut suurempi kuin Jumbo.

Tähän paikkaan piti nousta kauppakeskus Kivistössä. Kuva: Markus Jokela / HS

Julkaistu: 22.5. 15:18

Sitä pienennettiin, sitä muokattiin ja sitä siirrettiinkin pari kertaa. Siitä huolimatta viiden vuoden ponnistelujen jälkeen Vantaan Kivistön kauppakeskushanke ajoi lopulta karille.

Skanska ja NCC eivät rakenna Kivistöön mitään versiota kauppakeskuksesta.

Rakennusliikkeiden Vantaan kaupungin kanssa solmima esisopimus raukeaa ylihuomenna sunnuntaina.

Kauppakeskushanke kaatui lopulta siihen, etteivät Skanska ja NCC saaneet sille sijoittajaa.

Skanskan hankekehityksestä vastaava johtaja Antti Tuomainen kertoo, että rakennusliikkeillä oli itse asiassa aiesopimus sijoittajan kanssa jo viime syksynä, mutta koronakriisi sai sijoittajan vetäytymään.

Vielä alkukeväästä yhtiöt kävivät neuvotteluja.

Tuomaisen mukaan hankkeen kaatuminen harmittaa Skanskaa. Rakennusliikkeet olivat käyttäneet sen suunnitteluun vuosien varrella paljon aikaa ja rahaa.

Esisopimuksen rauetessa kaupunki palauttaa Skanskalle ja NCC:lle puolet näiden maksamasta noin 1,3 miljoonan euron etumaksusta.

”Katsoimme monta vaihtoehtoa ja viimeiseksi sitä, että kauppakeskus rakennettaisiin vaiheittain. Ainakaan ei voi sanoa, että emme yrittäneet. Silti ratkaisua ei saatu”, Tuomainen sanoo.

Seuraavaksi Vantaan kaupungin pitää päättää, mitä se tekee.

Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee hankkeen jatkoa kesäkuun alussa.

”Kivistön kaupunkikeskustaa on suunniteltu useiden toimijoiden kanssa jo yli kahden vuosikymmenen ajan, joten luonnollisesti Vantaan kaupunki on harmissaan erityisesti kivistöläisten puolesta, että esisopimus raukeaa”, Penttilä sanoo.

Skanska, NCC, Kesko ja HOK-Elanto allekirjoittivat Kivistön kauppakeskuksen rakentamista koskevat esisopimukset joulukuussa 2015. Rakentamisen arvoksi arvioitiin 150–160 miljoonaa euroa.

Rakentamisen piti käynnistyä vuonna 2016.

Kivistön kauppakeskushanke oli Suomen suurimpia. Uudelle asuinalueelle, uuden juna-aseman kylkeen suunniteltiin kauppakeskusta, joka olisi toteutuessaan isompi kuin Jumbo.

Neliöitä piti tulla yhteensä 100 000, ja keskus rakennettaisiin kahdessa vaiheessa.

Vantaan piti myös sijoittaa kauppakeskukseen erilaisia julkisia palveluita, kuten terveysasema ja kirjasto. Jättikeskuksen oli tarkoitus tarjota monipuolisesti julkisia ja kaupallisia palveluita Kivistön uuden asuinalueen tuleville 30 000 asukkaalle.

Tuomaisen mukaan Kivistön kauppakeskukseen oli kyllä tulossa vuokralaisia, mutta alun perin suunniteltu kokoluokka oli alueen silloiseen ostovoimaan nähden liian suuri. Siksi vuonna 2018 kerrottiin, että kauppakeskuksen koko supistuu selvästi.

Kun alun perin ensimmäisessä vaiheessa piti rakentaa 60 000 neliötä, nyt rakennettaisiinkin enää 15 000 neliötä.

Kesäkuussa 2019 kerrottiin, että kaupunki aikoo purkaa tonttivarauksen kauppakeskuksen toisen osan osalta. Kauppakeskusta ei laajennettaisikaan, vaan laajennuksen tilalle tulisi tapahtuma-areena.

Mikä on perinteisten kauppakeskusten tulevaisuus ylipäänsä? Kannattaako niitä vielä rakentaa?

Antti Tuomaisen mukaan Kivistön kauppakeskuksessa niin kuin muissakin vastaavissa hankkeissa näkyy se, että liikkeiden yksikkökoot pienenevät. Ennen kauppakeskuksiin tehtiin isoja tiloja.

”Nyt vuokralaisia tulee keskuksiin enemmän, mikä lisää työmäärää. Ja elämyksiä pitää tietenkin olla”, Tuomainen sanoo.

Lopulta kauppakeskusinvestoinnin ratkaisee sijainti ja ostovoima.

Joka tapauksessa Tuomainen uskoo, että alueilla tarvitaan omia paikalliskeskuksia. Sellaisia, joissa on alueen asukkaiden tarvitsemat lähipalvelut. Hän uskoo, että sellainen Kivistöönkin on mahdollista saada rakennettua sitä mukaa, kun alueen asukasmäärä kasvaa.

”Me toivomme, että Vantaan kaupunki löytää jonkin ratkaisun niin, että Kivistöön saadaan palvelut”, Tuomainen sanoo.

Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

Kivistön kauppakeskus siirtyy taas, Vantaa avaa kirjaston vuokratiloihin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat