Joku näistä kuudesta vaihtoehdosta on Stora Enson uusi pääkonttori, joka nousee Helsingin paraatipaikalle Katajanokalla - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rakentaminen

Joku näistä kuudesta vaihtoehdosta on Stora Enson uusi pääkonttori, joka nousee Helsingin paraatipaikalle Katajanokalla

Kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun osallistui kuusi toimistoa, ja voittaja valitaan kesäkuussa.

Stora Enson uusi pääkonttori ja uusi hotelli sijoittuvat Katajanokanlaituriin purettavan varastorakennuksen paikalle. Kuvassa kilpailuehdotus nimeltä Beacon.

Julkaistu: 25.5. 11:16, Päivitetty 25.5. 12:33

Suomalainen puurakentaminen saa Helsingin kaupunkikuvassa näkyvän paikan, kun metsäyhtiö Stora Enson uusi pääkonttori ja hotelli nousevat Katajanokanlaiturille.

Metsä, meri tai luonto ovat läsnä useissa kilpailutöissä. Julkisivultaan kilpailutöissä on hyödynnetty paitsi uusklassista linjakkuutta, myös aaltoilevia muotoja sekä valolla ja merimaisemalla leikitteleviä puusäleikköjä.

Kansainvälisen kutsukilpailun aineisto on nyt nähtävillä, ja voittaja valitaan kesäkuussa. Arkkitehtuurikilpailuun osallistui kuusi kansainvälistä toimistoa. Kilpailutöitä arvioidessaan tuomaristo ei tiedä, mikä työ on minkäkin arkkitehtitoimiston toteuttama. Siksi nimiä ei kerrota myöskään tämän artikkelin kuvateksteissä.

Uudisrakennuksen on määrä valmistua vuonna 2023.

Alue Stora Enson pääkonttorille on varattu Katajanokanlaiturilta. Uudisrakennuksen tieltä puretaan vanha varastorakennus. Pääkonttori- ja hotellikompleksin rakennuttaa ja sen omistajaksi tulee vakuutusyhtiö Varma.

”Tavoitteemme on rakennuttaa Katajanokalle kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti korkeatasoinen toimitila paikkaan, jonka voidaan sanoa olevan Helsingin paraatipaikalla. Maanpäällisiä kerroksia on neljä, sanoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Maaperätutkimuksissa selviää, miten kellarirakentaminen ja mahdolliset maanalaiset pysäköintipaikat voisivat toteutua. Korkeudeltaan uudisrakennus peilaa Grand Marinan rakennusta naapurissa.

Arkkitehtuurikilpailuun osallistuivat Suomesta Anttinen Oiva Arkkitehdit, PES-Arkkitehdit sekä Arkkitehtitoimisto ALA.

Norjasta kilpailuun osallistui Oslon oopperatalon suunnitellut Snøhetta. Ruotsista mukana on White Arkitekter. Kuudes toimisto on Shigeru Ban Architects Europe, joka toimii Ranskassa ja Japanissa.

Helsingin kaupunki valmistelee Katajanokan asemakaavan muutosta, joka on edellytys rakentamisen käynnistämiselle. Asemakaavan luonnosvaiheen aineisto on parhaillaan yleisön arvioitavana.

Helsingin kaupungin tavoitteena on vaalia keskustan toiminnallisuutta siten, että ranta-alueet säilyvät elävinä. Katajanokanlaiturin ja rakennuksen väliin on tarkoitus avata kävely-yhteys, jolloin katutason toimijat voisivat hyödyntää merellisiä ulkotiloja esimerkiksi avaamalla niille terasseja.

Kilpailutöistä osassa on hahmoteltu meren ja laiturin väliin korkea aita, joka voi vaikuttaa kohteen kaupunkikuvalliseen ilmeeseen, mutta myös alueen turvallisuuteen. Maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoo, että turva-aita rajaa joka tapauksessa uudisrakennuksen aluetta ja satama-aluetta sen kupeessa.

Katajanokka on tunnetusti hyvin hankala uudisrakennuskohde. Sinnemäki muisteli tiedotustilaisuudessa, miten osa helsinkiläisistä yhä harmittelee Norrménin talon purkua Alvar Aallon suunnitteleman Stora Enson talon tieltä.

Tuoreempi tapaus oli tilapäisen maailmanpyörän paikalle suunniteltu ristinmuotoinen hotellirakennus, jossa edes arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuronin maailmanmaine ei taannut toteutusta. Helsingin kaupunginvaltuusto tyrmäsi hankkeen vuoden 2010 keväällä.

Sinnemäen mielestä nyt julkistetun kutsukilpailun sato on niin korkeatasoista, että sieltä löytyy suunnitelma, joka innostaa helsinkiläisiä.

Kilpailutöiden julkistus on ajoitettu samaan hetkeen asemakaavan valmisteluvaiheen kanssa, jotta töistä voidaan käydä avointa julkinen keskustelu.

Uudisrakennuksen valmistuessa Alvar Aallon suunnittelema toimistorakennus Katajanokalla menettää vuokralaisensa. Liiketoiminnan kehityspäällikkö Antto Kauhanen Stora Ensosta sanoo, että Aallon suunnittelema toimistorakennus on palvellut yhtiötä hyvin jo 60 vuotta.

”Sinä aikana henkilöstömäärä on lisääntynyt, ja talon tekniikka on vanhentunut siinä määrin, että etsimme uutta kotia”, Kauhanen sanoi.

Stora Enson nykyisen pääkonttorin tulevaisuus on vielä auki. Rakennuksen omistaja eli saksalainen kiinteistösijoitusyhtiö Deka Immobilien on ottanut yhteyttä mahdollisiin uusiin vuokralaisiin.

Beacon

Zander

Uusi Aalto

Spring

Rantametsä

Juuret

Presidentinlinnaa vastapäätä suunnitellaan pääkonttoria Stora Ensolle – Alvar Aallon ”Sokeripala” menettää vuokralaisensa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki