Poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä Helsingissä: Suuhun teipattu tutti aiheutti tukehtumisvaaran, vauvan elimistöstä ei löytynyt päihdyttäviä aineita - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikokset

Poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä Helsingissä: Suuhun teipattu tutti aiheutti tukehtumisvaaran, vauvan elimistöstä ei löytynyt päihdyttäviä aineita

Lapsen huoltajia epäillään törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Julkaistu: 25.5. 11:21, Päivitetty 25.5. 14:57

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi alle puolivuotiaaseen vauvaan kohdistuneen väkivaltarikoksen tutkinnan. Poliisin mukaan vauvan suuhun oli huhtikuussa teipattu tutti. Lapsen huoltajia epäillään törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että epäillyt ovat aiheuttaneet vauvalle hengenvaarallisen tilan, koska tutin teippaamiseen liittyy tukehtumisvaara. Vauvalle ei kuitenkaan aiheutunut fyysisiä vammoja.

”Esitutkinnassa selvisi, että alle kuuden kuukauden ikäiselle vauvalle oli teipattu tutti suuhun. Nimike tarkentui törkeäksi, koska tutin teippaamiseen liittyy tukehtumisvaara, jos vauva oksentaa tai pulauttaa. On syytä epäillä, että rikoksesta epäillyt ovat toiminnallaan aiheuttaneet vauvalle hengenvaarallisen tilan”, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Jutta Antikainen.

Esitutkinnassa selvitettiin, oliko vauvalle annettu päihdyttäviä aineita, mutta vauvan elimistöstä ei löytynyt alkoholia tai huumaus- tai lääkeaineita.

HS uutisoi Meri-Rastilassa ilmi tulleesta tapauksesta huhtikuun lopussa.

HS:n tietojen mukaan ulkopuolinen henkilö hälytti poliisit asuntoon. Sisältä partio löysi vauvan, jonka suuhun oli teipattu tutti.

Jos laboratoriotutkimukset olisivat paljastaneet päihteitä vauvan verestä, nimikkeet olisivat muuttuneet raskaammiksi.

”Kyse on poikkeuksellisesta tapauksesta nimenomaan tekotavan osalta. Valitettavasti lapsiin ja jopa vauvaikäisiin kohdistuu yhteiskunnassamme eriasteisia väkivallantekoja, mutta kyseinen tapa altistaa lapsi hengen- tai terveyden vaaraan on arvioni mukaan poikkeuksellinen”, luonnehtii tapausta rikosylikomisario Jari Koski Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksiköstä.

Suomessa on paljastunut viime aikoina kaksi lapsisurmaa. Vantaalla epäillään äidin murhanneen kaksivuotiaan lapsensa. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi epäillyn 22-vuotiaan naisen huhtikuun lopussa.

Oripäässä puolestaan isää epäillään pienen vauvan taposta. Nelikuisella vauvalla oli poliisin mukaan vammoja, jotka eivät voi olla itse aiheutettuja. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi 37-vuotiaan miehen toukokuussa epäiltynä vauvan taposta.

Lapsiin kohdistuneet henkirikokset ovat kuitenkin harvinaisia Suomessa. Vuodessa surmataan alle viisi alle 15-vuotiasta, selviää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin henkirikoskatsauksesta. Luvut ovat vuosilta 2010–2018.

Noina vuosina yhdessä tapauksessa surmaaja oli äitipuoli, yhdessä isäpuoli, yhdessä eno ja kaikissa muissa biologinen vanhempi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?