Helsingin puistot ovat koronakesänä kovilla, mistä saatiin esimakua Puu-Vallilassa – Bajamajoja puistoihin ei aiota tuoda - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Roskaaminen

Helsingin puistot ovat koronakesänä kovilla, mistä saatiin esimakua Puu-Vallilassa – Bajamajoja puistoihin ei aiota tuoda

Tyhjät noutoruokapakkaukset tursuavat nyt ulos yleisistä roskiksista.

Roska-astia Puu-Vallilassa sunnuntaina. Kantakaupungissa roskakorit tyhjennetään päivittäin.

Julkaistu: 25.5. 14:35

Lämmintä viikonloppua viettäneet puistojuhlijat jättivät karun näyn jälkeensä muun muassa Helsingin Puu-Vallilassa. Roska-astiat pursuilivat ja roskia oli levitelty laajasti pitkin puistoja.

Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom arvioi, että mennyt viikonloppu oli roskien määrässä suhteellisen normaali lämmin viikonloppu. Korona-ajasta kielii se, että jätteissä korostuvat nyt noutoruokapakkaukset.

”Huolimattomasti taitettu ja roskikseen tungettu pizzalaatikko tukkii roska-astian suuaukon niin, ettei sisälle enää mahdu muuta”, kertoo Engblom.

Yksi roskiksen tukkiva pahvipakkaus voi aiheuttaa melkoisen sotkun.

Engblomin mukaan Helsingin puistoja pyritään siivoamaan tarpeen mukaan, mutta siivousta tehostetaan etenkin viikonloppuisin. Suosituissa puistoissa siivous ja roska-astioiden tyhjennys tehdään yleensä kerran päivässä. Enimmillään siivousta on jouduttu tekemään kahdesti päivässä muun muassa Esplanadin puistossa. Urakoijat eivät kuitenkaan voi vuorokauden ympäri päivystää, missä on suurin tarve siivoamiselle.

Engblom painottaa, että vastuu puistojen siisteydestä on myös niiden käyttäjillä.

”En usko, että kysymys olisi siitä, ettei puistoissa olisi tarpeeksi roska-astioita. Esimerkiksi Sinebrychoffin puiston roska-astioiden kapasiteetti on 20 000 litraa. Monesti kysymys saattaa olla siitä, etteivät ihmiset välttämättä vaivaudu viemään roskiaan.”

Lauantaina Esplanadin puistossa oli ruuhkaa.

Ihmisiä istuskelemassa nurmialueella Esplanadin puistossa.

Kesällä puistot tulevat todennäköisesti olemaan tavallista suositumpia ajanviettopaikkoja. Kun ravintolat menevät kiinni jo kello 23, moni luultavasti siirtyy ulkoilmaan jatkamaan iltaa.

Entä vessat? Tuleeko niitä lisää? Siirrettäviä käymälöitä, kuten bajamajoja ei Engblomin mukaan aiota tuoda puistoihin sen enempää kuin ennenkään. Bajamaja ei sovellu vakituiseen käyttöön puistossa muun muassa siksi, että kevyt kuivakäymälä on altis ilkivallalle.

”Ei tarvita kuin kolme humalaista kaveria ja se on kaadettu sisältöineen pitkin puistoa”, Engblom sanoo.

Helsingissä yleisökäymälät ovat kiinteitä rakennuksia, ja niitä on kymmeniä ympäri kaupunkia. Kaupungin verkkosivuilla on kartta, jolta käymälät näkee.

Kaupunkitekniikkayksikön projektipäällikkö Ari-Pekka Muilu kertoo, että julkiset käymälät ovat normaalisti käytössä ensi kesänä. Käymälät on tarkoitus siivota kolmesti päivässä. Huolellisen siivouksen lisäksi erityisiä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi ei ole tarkoitus tehdä.

Runsaan vuoden aikana uusia yleisövessoja on perustettu 12 kappaletta. Nyt uusia käymälöitä on suunnitteilla muun muassa Kaivopuistoon sekä Jätkäsaareen.

Tällä hetkellä uuden käymälän asennustyöt ovat käynnissä Katajanokan Tove Janssonin puistossa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki