Espoon Mäkkylässä tapahtui räjähdys, kaksi poliisia loukkaantui ja asunnosta löytyi kuollut ihminen – Asukkaita herätettiin keskellä yötä evakuoitavaksi: ”Kuulin ovelta bum bum” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poliisi

Espoon Mäkkylässä tapahtui räjähdys, kaksi poliisia loukkaantui ja asunnosta löytyi kuollut ihminen – Asukkaita herätettiin keskellä yötä evakuoitavaksi: ”Kuulin ovelta bum bum”

Asuinkerrostalossa tapahtui maanantai-iltana räjähdys. Lähistöllä asuvat kertoivat HS:lle, että alue on tunnettu suhteellisen rauhallisena.

Julkaistu: 25.5. 22:15, Päivitetty 26.5. 12:40

Kaksi poliisia loukkaantui ja runsaasti asukkaita evakuoitiin asuinkerrostalon huoneistossa tapahtuneen räjähdyksen vuoksi maanantai-iltana Espoon Mäkkylässä.

Asunnosta löytyi myöhemmin kuollut ihminen. Räjähdys tapahtui poliisin mukaan illalla noin kello 20.30. Poliisin ensitiedote tapauksesta tuli illalla ennen kello 23:a.

Kaksi tehtävää suorittamassa ollutta poliisia loukkaantui räjähdyksessä. Heidät vietiin sairaalaan saamaan vammoihinsa hoitoa, mutta heillä ei ollut hengenvaaraa. Heidän ei poliisin mukaan myöskään tarvinnut jäädä sairaalahoitoon.

Poliisin mukaan loukkaantuneet olivat suorittamassa rutiininomaista tarkastustehtävää asuntoon.

Poliisin mukaan kukaan ulkopuolinen ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Lue lisää: Mäkkylän räjähdys oli ansa poliisille, räjähteet olivat HS:n tietojen mukaan ilotulitetasoisia

Poliisin eristysnauhaa rapun ovessa.

Välikohtauksen tapahtumarakennus.

Paikalla oli useita poliisipartioita ja raskaasti varustautuneita poliiseja. Poliisin mukaan viitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta tai terrorismista ei ole ollut. Viranomaiset ovat kommentoineey yön ja aamun aikana tapahtumia niukkasanaisesti.

Tapauksen tutkinta on siirtynyt keskusrikospoliisille, koska räjähdyksessä loukkaantui poliiseja.

Espoon Mäkkylässä oli maanantai-iltana poliisitehtävä.

Pienehkön kerrostalon asukkaita evakuoitiin illalla varotoimenpiteenä hotelliin.

Paikalla ollut HS:n toimittaja kertoi puolenyön aikaan, että evakuoituja siirrettiin yöllä alueelle tuotuun linja-autoon. Sinne tuotiin noin 20 talon asukasta.

Aamulla kello 8 jälkeen paikalla ei enää näkynyt poliiseja, ja tutkinta näytti päättyneen. Ruutikellarintiellä sijaitsevan pienkerrostalon katutasossa olevasta asunnosta oli rikottu kaksi ikkunaa. Tilapäiset lasit sekä viereinen rappukäytävän ovi oli peitetty poliisin nauhalla.

Lasinsiruja näkyi pienellä terassilla ja oven suussa.

Hajonneen ikkunan sirpaleita.

Asunnon rikkoutunut ikkuna.

Huoneisto, jonka ikkunat on rikottu, on HS:n tietojen mukaan pieni yksiö. Asuntoon näkee katutasosta sisään, eikä mikään muu kuin ikkuna näytä olevan asunnossa sisällä rikki.

Naapurissa asuva Jonathan Gripenberg ei ollut kotona räjähdyksen aikaan, mutta näki koko poliisioperaation ikkunastaan.

”Oli noin 15 autoa täällä. Tämä on niin rauhallinen alue. Ei tapahdu mitään koskaan”, Gripenberg sanoo.

Hän on itse asunut alueella melkein kahdeksan vuotta.

”Kuulin kun neljän aikaan aamuyöstä operaatio loppui.”

Samassa talossa asuva naapuri osuu paikalle. Abdelaziz Gennovni heräsi yöllä lasin rikkoutumiseen. Seuraavaksi poliisi tuli koputtamaan. ”Kuulin ovelta bum bum.”

Gennovni epäili aluksi, että poliisit olisivat liittyneet koronapandemiaan. Hänen mukaansa taloyhtiössä asuu paljon rauhallisia, nuoria opiskelijoita.

”Vaikea sitä on kuvailla. Käytävästä tuli sellaista kovaa kaikua”, talossa niin ikään asuva Veikko Isotalo kertoo HS:lle maanantai-iltana kuulemastaan kovasta pamauksesta.

Isotalo, 27, ja hänen tyttöystävänsä kertovat olleensa räjähdyksen aikaan sisällä asunnossaan, kolmikerroksisen talon toisessa kerroksessa.

Hetken aikaa Isotalo ajatteli räjähdyksen liittyvän yläkerran remonttiääniin tai lähellä olevaan työmaahan. Silti tapaus hämmästytti.

Muutaman minuutin kuluttua Isotalo käveli olohuoneen poikki ja näki ikkunasta pihalla olevat poliisit.

”Hämmästeltiin siinä, kun tuli paloautoa, ambulanssia ja sitten lisää poliisiautoja. Kun poliiseja alkoi tulla isommissa suojavarusteissa, aloin vasta ymmärtää, että tässä on nyt jonkinlainen tilanne päällä”, hän kertoo.

Isotalo kertoo lukeneensa tiedotusvälineistä, että rakennus evakuoidaan. Pariskunnalle itselleen evakuointimääräys tuli vasta myöhemmin illalla, arviolta puoliltaöin.

”Oltiin laitettu reppu valmiiksi, jos lähtö tulee.”

Tässä vaiheessa heille ei kerrottu, mitä oli tapahtunut. Talon asukkaat ohjattiin lähistölle tuodun linja-auton luokse, Isotalon mukaan rauhallisissa tunnelmissa.

Noin kahden maissa asukkaille kerrottiin Isotalon mukaan, että heidät vietäisiin yöksi hotelliin. Pariskunta sai luvan käydä hakemassa asunnolle jääneen koiransa.

Espoon Mäkkylässä oli maanantai-iltana poliisitehtävä.

HS haastatteli Isotaloa sekä maanantaiyönä että tiistaina aamupäivällä. Tiistaina Isotalo kertoi puhelimitse, että oli edelleen hotellilla eikä ollut vielä saanut tietoa kotiinpääsystä.

”Vielä on vähän vaikea sisäistää, mitä tässä on käynyt”, Isotalo kertoo. ”Ehkä päällimmäinen tunne on nyt se, että odottaa vain, että pääsisi takaisin asuntoon.”

Isotalo on asunut talossa noin kolme vuotta. Hän kuvailee asuinaluetta rauhalliseksi ja luonnonläheiseksi paikaksi, jossa asuu paljon lapsiperheitä. Mitään vastaavaa hän ei ole aiemmin todistanut.

”Tuli tosi hurjat assosiaatiot, kun poliisin panssariautot olivat leikkipaikalla, jossa lapset ovat leikkineet muutamaa tuntia aiemmin”, Isotalo kuvailee.

Raskaasti aseistetut poliisit asemissa Espoon Mäkkylässä.

HS-työryhmä: Emilia Kangasluoma, Elina Pikkarainen, Riikka Maukonen, Ossi Mansikka, Kalle Koponen, Anu-Elina Ervasti

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?