Mäkkylän räjähdys oli ansa poliisille, räjähteet olivat HS:n tietojen mukaan ilotulitetasoisia – tämä tapahtumista tiedetään - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poliisi

Mäkkylän räjähdys oli ansa poliisille, räjähteet olivat HS:n tietojen mukaan ilotulitetasoisia – tämä tapahtumista tiedetään

Asunnon asukas ei HS:n tietojen mukaan kuollut räjähdykseen, vaan hän oli tehnyt itsemurhan ennen kuin poliisi meni asuntoon.

Huoneiston terassi.

Julkaistu: 26.5. 10:21, Päivitetty 26.5. 18:42

Keskusrikospoliisi (krp) tutkii Espoon Mäkkylässä tapahtunutta räjähdystä kahtena murhan yrityksenä. Rikoksista epäilty noin 40-vuotias mies on kuollut.

Mäkkylän räjähdyksessä oli kyse poliisille rakennetusta ansasta.

”Epäilyn mukaan räjähteet oli asetettu ovelle vahingoittamistarkoituksessa, mutta tutkinta on niin alkuvaiheessa, ettei esimerkiksi motiivia tekoon voida arvioida. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan mitään viitteitä siitä, että asia kytkeytyisi esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai terrorismiin”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs krp:n tiedotteessa.

Kaksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia loukkaantui maanantai-iltana, kun he olivat menossa tehtävälle asuntoon. Asunto sijaitsee Ruutikellarintiellä.

Lue lisää: Espoon Mäkkylässä tapahtui räjähdys, kaksi poliisia loukkaantui ja asunnosta löytyi kuollut mies – poliisi tutkii murhan yrityksenä

Partion avatessa asunnon oven oviaukossa laukesi räjähde.

Molemmat poliisit loukkaantuivat räjähdyksessä. He kävivät sairaalassa hoidattamassa vammojaan, mutta eivät joutuneet jäämään sairaalahoitoa.

HS:n tietojen mukaan ansa oli rakennettu ilotulitetasoisista räjähteistä. Mies itse ei kuollut räjähdykseen, mutta hän oli tehnyt itsemurhan ennen kuin poliisi meni asuntoon.

Hajonneen ikkunan sirpaleita.

Rikoskomisario Töyräs sanoo HS:lle, että räjähteiden laatua ja määrää vasta tutkitaan.

”Kyllä tässä olisi ollut aineksia siihen, että poliiseille olisi tullut pahempia seurauksia. Talon rakenteille ei ilmeisesti tullut vahinkoja, mutta ovessa on näkyviä vaurioita.”

Töyräs ei halua kommentoida miehen kuolinsyytä, koska se on salassapidettävää tietoa.

”Näkemys on, että hän ei kuollut räjähdyksessä.”

Töyräs ei ota kantaa siihen, oliko mies kuollut jo ennen poliisipartion tuloa vai kuoliko hän tunteja jatkuneessa piirityksessä.

”Tilanne kesti useita tunteja. Kun poliisi pääsi etenemään asuntoon, sieltä löytyi kuollut henkilö.”

Töyräs ei myöskään halua kertoa, miten poliisi sai hälytyksen paikalle. Hän ei suostu kertomaan, oliko hälyttäjä mies itse.

”Poliisi sai tiedon, että olisi syytä mennä selvittämään henkilön tilannetta, ja sen takia asunnolle mentiin.”

Espoon Mäkkylässä oli maanantai-iltana poliisitehtävä.

Asunnon tekninen tutkinta on kesken, joten Töyräs ei myöskään kerro, onko asunnosta löytynyt esimerkiksi aseita. Hänen mukaansa mies ei kuitenkaan ollut poliisin vanha tuttu. Hänellä ei siis ollut ainakaan merkittävää rikoshistoriaa.

Mies on epäiltynä poliisipartioon kohdistuneista murhayrityksistä, vaikka häntä ei enää saada vastaamaan teosta. Normaalissa esitutkinnassa pyritään selvittämään muun muassa teon motiivia.

”Nyt tutkitaan, miksi väkivaltaa on kohdistettu poliisia kohtaan tai sitä henkilöä kohtaan, joka sinne asuntoon kenties olisi mennyt”, Töyräs muotoilee.

Tämän lisäksi poliisi selvittää erikseen miehen kuolinsyytä. Kuolinsyyntutkinnat ovat salassa pidettäviä, joten tästä ei ole odotettavissa lisätietoja.

Välikohtauksen tapahtumarakennus.

Oikaisu 26.5.2020 kello 11:21: Ingressistä sai aiemmin käsityksen, että mies olisi kuollut ennen räjähdystä. Oikea tieto on, että mies kuoli ennen kuin poliisi meni sisälle asuntoon. Oikaisu kello 18.40: Myös leipätekstiin korjattu oikea tieto, että mies kuoli ennen kuin poliisi meni sisälle asuntoon.

Poliisi|Espoon Mäkkylässä tapahtui räjähdys, kaksi poliisia loukkaantui ja asunnosta löytyi kuollut ihminen – Asukkaita herätettiin keskellä yötä evakuoitavaksi: ”Kuulin ovelta bum bum”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?