Tukihenkilöt pääsevät taas äidin ja vauvan kanssa Helsingin Perhepesähotelliin, mutta synnyttäneiden osastolla rajoitukset pysyvät - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Synnytykset

Tukihenkilöt pääsevät taas äidin ja vauvan kanssa Helsingin Perhepesähotelliin, mutta synnyttäneiden osastolla rajoitukset pysyvät

Perhepesähotelliin voivat päästä äidit, joiden raskaus ja synnytys ovat sujuneet ilman ongelmia.

Ensi maanantaista alkaen HUS päästää tukihenkilön synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Naistenklinikan vieressä sijaitsevaan Perhepesähotelliin.

Julkaistu: 29.5. 14:08

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS purkaa koronavirusepidemian vuoksi huhtikuussa asetettuja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajoituksia asteittain.

Ensimmäisenä tukihenkilöt saavat mennä synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Naistenklinikan läheisyydessä sijaitsevaan Helsingin Perhepesähotelliin 1. kesäkuuta alkaen, HUS tiedottaa.

Scandic Hotel Meilahdessa sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta, joten rajoitusten purkaminen on turvallista aloittaa sieltä.

”Valitettavasti HUS-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo tiedotteessa.

Rajoituksia tukihenkilöille ei vielä poisteta Helsingin seudulla, sillä Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on HUSin alueella.

HUSin alueen synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingissä Naistenklinikalla sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

Heinosen mukaan epidemiatilannetta seurataan ja loput rajoitukset puretaan, kun tilanne on turvallinen synnyttäjille, vastasyntyneille ja hoitohenkilökunnalle.

Perhepesähotellissa voidaan hoitaa synnytyksen jälkeen terveitä äitejä, joiden raskaus ja synnytys ovat sujuneet ilman suurempia ongelmia.

Kriteerinä on myös äidin hyvä yleisterveys, päihteettömyys sekä sujuva kielitaito suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vastasyntyneen tulee olla täysaikainen ja terve.

”Perheiden tulee pysyä Perhepesähotellissa pääsääntöisesti omissa huoneissaan ja välttää turhaa liikkumista yleisissä tiloissa. Myös käsihygienia on tärkeää”, kertoo HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen.

Naistenklinikalla hoidetaan päivittäin noin 25 synnytystä. Synnyttäneiden osastoilla paikkoja on 65. Perhepesähotellissa on 19 huonetta.

Valtaosa synnyttäneistä kotiutuu sairaalasta 1-2 päivän päästä synnytyksestä.

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta, että synnyttäjän mukana voi olla yksi tukihenkilö. Hus on tiukentanut tämän jälkeen linjausta omien synnytyssairaaloidensa osalta. 2. huhtikuuta alkaen HUS rajoitti tukihenkilöiden läsnäolo-oikeutta synnytyssairaaloissa.

Linjauksen mukaan tukihenkilö saa olla mukana alatiesynnytyksessä synnytyshuoneessa, mutta ei saa olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastolla sairaaloissa.

”Päätös tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaamisesta on hyvin poikkeuksellinen ja se tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen. Ymmärrämme, että tämä on iso asia synnyttäjille. Emme olisi tehneet rajausta, jos se ei olisi ollut välttämätön potilasturvallisuuden ja henkilöstön suojaamiseksi”, sanoi Heinonen aikaisemmin.

Poikkeusolot|Hus päätti rajoittaa tuki­henkilöiden läsnä­oloa synnytyksissä: Synnyttäjä ja kätilöt kertovat, millaista on poikkeus­arki Helsingin ainoassa synnytys­sairaalassa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki