Koronavirus vaikuttaa levinneen nuorten keskuudessa Sinebrychoffin puistossa – ”Tiedän yhteensä viidestä ihmisestä, jotka ovat saaneet tartunnan sen jälkeen” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Tartunnat

Koronavirus vaikuttaa levinneen nuorten keskuudessa Sinebrychoffin puistossa – ”Tiedän yhteensä viidestä ihmisestä, jotka ovat saaneet tartunnan sen jälkeen”

”Riski on olemassa, vaikka ollaan ulkona. Ulkotila ei tarkoita, että voi käyttäytyä miten tahansa”, sanoo Husin infektiosairauksien ylilääkäri. HS kävi seuraamassa Sinebrychoffin puiston elämää perjantaina.

Sinebrychoffin puistossa on mahdollisesti todettu korona-altistumisia. Perjantaina päivällä turvavälit olivat kunnossa.

Julkaistu: 29.5. 20:41, Päivitetty 30.5. 6:40

Useita nuoria vaikuttaa saaneen koronavirustartunnan Sinebrychoffin puistossa Helsingin Punavuoressa viimeisen viikon sisällä.

17-vuotias Noah Hasan oli viime perjantaina Sinebrychoffin, tuttavallisemmin Koffin puistossa, tervehtimässä kavereitaan. Hasan kertoo, että puistossa kokoontui arviolta 15–20 noin parikymppistä ihmistä.

”Siellä oltiin pienissä porukoissa, aika lähellä toisia. Kävin siinä nopeasti moikkaamassa paria kaveria, yritin pitää etäisyyttä”, hän sanoo.

”Kolme päivää sen jälkeen saatiin tietää ensimmäisestä tartunnasta. Nyt tiedän yhteensä viidestä ihmisestä, jotka ovat saaneet tartunnan sen jälkeen”, Hasan jatkaa.

Täysin varmaa ei ole, että tartunnat olisivat tulleet nimenomaan Sinebrychoffin puistosta. Hasan pitää sitä kuitenkin todennäköisenä.

”Niin moni siellä hengannut on saanut tartunnan.”

Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila kertoi torstaina viestipalvelu Twitterissä ystäviensä lapsien olleen Sinebrychoffin puistossa viikko sitten. Nyt Ihamuotilan mukaan ryhmästä neljä on saanut koronavirustartunnan.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, onko kyseessä sama kokoontuminen.

Kahden aikaan perjantaina Sinebrychoffin puisto on täynnä elämää. Lapset juoksevat, ja vanhempi väki nauttii auringosta retkituoleillaan. Iso osa puiston kävijöistä on pakannut eväät ja viltit piknikkiä varten.

Sinebrychoffin puistossa oli perjantaina päivällä paljon lapsia leikkimässä. Muuria vasten istuvat Eromon Agbomeirele ja Niklas Kuikanmäki.

Merja Honkanen ja Pauli Saksa odottavat tulevalta kesältä lämpöä, lomaa ja mökkeilyä.

Merja Honkanen ja Pauli Saksa ovat tulleet puistoon rentoutumaan töiden jälkeen. Perjantain kattaukseen kuuluu leivoksia, olutta ja käsidesiä.

Pelottaako koronavirus?

”Alussa tuntui, että on tiukat paikat, kun ei tiennyt mitä tulee tapahtumaan. Eihän tällaista tilannetta ole ennen Suomessa nähty. Arki kuitenkin lähti sitten lopulta rullaamaan”, Saksa kuvailee.

”En ole varsinaisesti pelännyt koko keväänä. Tietysti on toimittava tilanteen vaatimalla tavalla, eikä tässä nyt voi heittäytyä vieläkään ihan hulvattomaksi”, Honkanen sanoo.

Honkanen ja Saksa ovat valinneet puistosta tietoisesti syrjäisen paikan. Heitä ei arveluta puistossa oleminen, kun välimatka muihin ihmisiin on pitkä.

Samoilla linjoilla ovat lastensa kanssa piknikille tulleet Laura Kaario ja Noora Salonoja. He ovat kävelleet kymmenen kilometriä lastenvaunujen kanssa Espoosta asti Sinebrychoffin puistoon.

Laura Kaarion sylissä istuva yksivuotias Elias Kaario haluisi juoksennella pitkin puistoa. Noora Salonojan nelikuinen Oiva Joutsiniemi on ruokailuhetken jälkeen tyytyväinen.

”Jos täällä olisi hirveästi ihmisiä, niin riski olisi suurempi”, Salonoja sanoo.

”Tällaisissa paikoissa koko korona unohtuu”, Kaario kuvailee.

Naiset eivät ole kuulleet huhuja siitä, että koronavirus leviäisi erityisesti Sinebrychoffin puistossa.

Lapset kiljuvat ja kiipeilevät kiviaidalla, jonka edessä istuvat Eromon Agbomeirele ja Niklas Kuikanmäki. He ovat viettämässä vapaapäivää puistossa. Nuoret miehet kuvaavat koronaa liittyviä tunteitaan kyllästyneiksi.

Tauti ei pelota, etenkin kun ollaan ulkoilmassa.

Kuikanmäen mielestä on tärkeää, että asiat hiljalleen normalisoituvat.

”Onhan se esimerkiksi talouden kannalta tärkeää, että rajoituksia alettaisiin nyt purkaa. Tässä on oltu nyt jo todella kauan karanteenissa ja eletty varovaisesti. Se on kuitenkin fakta, että talous ei tule kestämään täydellistä sulkutilaa”, hän sanoo.

Agbomeirele on huomannut, että monien kavereiden asenteet koronavirusta kohtaan ovat alkaneet kesää kohti mennessä höllentyä.

”Kyllä sen huomaa kaikista, ettei koronaa enää muisteta, kun aurinkokin vihdoin tulee. Tulee sellainen fiilis, että haluaa taas elää.”

Eromon Agbomeirele ja Niklas Kuikanmäki odottavat mielenkiinnolla tulevaa kesää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että viruksen leviämisen estämiseksi tehdyt ohjeet on syytä muistaa myös säiden lämmetessä.

”Samat perusohjeet pätevät mitä ollaan koko kevät toitotettu. Turvavälin pitäminen, yskiminen ja aivastaminen hihaan tai puhtaaseen nenäliinaan”, hän sanoo.

Koulujen tulevana päättäjäisviikonloppuna ohjeet on hyvä pitää mielessä.

”Ohjeet unohtuvat helposti, kun ollaan niin sanotusti hyvällä fiiliksellä.”

Järvinen kertoo, ettei ole suoranaisesti tietoinen Sinebrychoffin puiston oletetuista tartuntatapauksista. Hän pitää sitä kuitenkin mahdollisena, kun samassa puistossa olleilta todetaan useita tapauksia.

”Kun iso joukko ihmisiä kokoontuu, todennäköisyys sille kasvaa, että seassa saattaa olla joku tartuttava. Riski on olemassa, vaikka ollaan ulkona. Ulkotila ei tarkoita, että voi käyttäytyä miten tahansa”, Järvinen sanoo.

Vielä lämmenneet säät eivät ole näkyneet piikkinä tartuntamäärissä, vaan tartuntojen määrä on laskenut. Riski määrien nousulle on Järvisen mukaan olemassa, jos ihmisten käyttäytyminen muuttuu.

”Kun rajoituksia löysätään, vastuu jää meille kaikille. Puistoon voi mennä, kun muistetaan ohjeet ja käyttäydytään.”

Oikaisu 29.5.2020 kello 22.44: Oiva Joutsiniemen nimi oli kirjoitettu virheellisesti muotoon Oiva Joutsenniemi.

Ohjeita|Miten Helsingissä tulee toimia koronaepidemian aikana? Katso täältä kattava listaus ohjeista ja palveluista

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki