”Ihmisillä oli tosi kova nälkä” – Päihdetyöntekijä kertoo koronan vaikutuksista huumeidenkäyttäjiin, päiväkeskukset auki maanantaina - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Päihdetyö

”Ihmisillä oli tosi kova nälkä” – Päihdetyöntekijä kertoo koronan vaikutuksista huumeidenkäyttäjiin, päiväkeskukset auki maanantaina

Matalan kynnyksen apua päihde- ja mielenterveysongelmaisille ihmisille tarjoavat Symppis-päivätoimintakeskukset ottivat maanantaina askeleen kohti normaalia toimintaansa.

Itäkeskuksen Symppis-päivätoimintakeskus alkoi 1. kesäkuuta lähtien palauttaa palveluitaan vähitellen. Sisällä saa toistaiseksi olla samanaikaisesti korkeintaan kymmenen asiakasta.

Julkaistu: 1.6. 16:51

Koronaviruksen leviämistä hillitsevät toimet näkyivät aluksi nälkänä huumeidenkäyttäjien keskuudessa Helsingissä, kertoo johtava sosiaaliohjaaja Linda Brown Helsingin Symppis-päiväkeskuksista.

Tilanteen aiheutti se, että poikkeustilan vuoksi Kontulan ja Itäkeskuksen Symppikset joutuivat keskeyttämään puuronjakelunsa ja supistivat muutoinkin toimintaansa merkittävästi.

Helsingin kaupunki kuitenkin reagoi Brownin mukaan tilanteeseen nopeasti. Asunnottomille ja muille heikommassa asemassa oleville ryhdyttiin jakamaan mukaan otettavia lämmitettäviä aterioita ja eväspusseja paitsi päiväkeskuksilla myös suoraan kadulla.

”Ihmisillä oli tosi kova nälkä”, Brown kertoo.

Symppisten henkilökunta on jalkautunut viime kuukaudet jakamaan ruokapusseja. Myös puhtaita ruiskuja ja muita välineitä on viety suoraan huumeidenkäyttäjille.

Yksittäisiä asiakkaita on Brownin mukaan myös otettu sisätiloihin syömään lämmin ateria, jos muuta mahdollisuutta ruoan lämmittämiseen ei ole ollut. Kontulassa on lisäksi ollut koko poikkeustilanteen ajan mahdollisuus käydä suihkussa.

Sosiaali- ja terveysneuvontaa on tarjottu molemmissa Symppiksissä koko poikkeustilan ajan. Myös huumeidenkäyttäjien neulanvaihtopiste on pysynyt auki.

Matalan kynnyksen apua päihde- ja mielenterveysongelmaisille ihmisille tarjoavat Symppis-päivätoimintakeskukset pääsivät maanantaina ottamaan askeleen kohti normaalia toimintaansa. Symppiksissä järjestettiin tiukimman poikkeustilan ajan vain akuuteimmat henkilökohtaiset palvelut, mutta nyt sisään otetaan jälleen useampia asiakkaita kerralla.

Yhtäaikainen kävijämäärä on kuitenkin rajoitettu niin Kontulassa kuin Itäkeskuksessakin kymmeneen, ja turvaväleistä pidetään Brownin mukaan huolta.

”Ei mitään hengailua, ei biljardin peluuta ja bingoa”, Brown sanoo.

Maanantaista lähtien päiväkeskusten tiloihin on myös saanut tulla syömään kaupungin tarjoaman lämpimän aterian. Niidenkään asiakkaiden, joilla olisi mahdollisuus lämmittää ateriansa muualla, ei siis välttämättä tarvitse ottaa ruokapussia mukaansa.

Tällä hetkellä Symppiksissä on tarjolla terveys- ja sosiaalineuvontaa kello 9–15.

Ennen korona-aikaa yksin Itäkeskuksen Symppiksessä kävi päivittäin yli 300 asiakasta. Heistä noin 70 asioi ulko-oven kupeeseen rakennetussa neulanvaihtopisteessä.

Lue lisää: Tätä on arki huumehelvetin lietsomisesta syytetyssä keskuksessa Helsingissä

Korona-aika on Brownin mukaan näkynyt Symppisten asiakaskunnassa nälkäisyyden lisäksi myös siten, että ihmiset kaipaavat turvallista oleskelupaikkaa. Myös juttuseuralle vaikuttaa olevan kovasti kysyntää.

”Keskustelun tarve on kyllä suuri”, Brown toteaa.

Tätä on arki huumehelvetin lietsomisesta syytetyssä keskuksessa Helsingissä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki