Taistelu ilmaherruudesta sai yllättävät mittasuhteet: Jo neljä ruokakauppaa tappelee asiakkaista 350 metrin etäisyydellä toisistaan Länsi-Helsingissä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kauppa

Taistelu ilmaherruudesta sai yllättävät mittasuhteet: Jo neljä ruokakauppaa tappelee asiakkaista 350 metrin etäisyydellä toisistaan Länsi-Helsingissä

Keskon valta-aseman taustalla on muutaman vuoden takainen yrityskauppa.

Tunnelitien ympäristössä on jo neljä ruokakauppaa. Alepa avautui toukokuussa.

Julkaistu: 2.6. 8:30

Etelä-Haagassa käydään taistelua ruokakaupan ilmaherruudesta.

Tunnelitielle ja Kauppalantielle on muodostunut ruokakauppojen suma. 350 metrin etäisyydellä toisistaan toimii tällä hetkellä neljä kauppaa.

Kaupoista kolme on Keskon: K-market Etelä-Haaga Kauppalantiellä sekä K-market Tunnelitie ja K-supermarket Haaga Tunnelitiellä. Joukon jatkoksi avautui toukokuussa HOK-Elantoon kuuluva Alepa.

K-kauppojen suuri lukumäärä alueella selittyy vuoden 2016 yrityskaupoilla. Kesko osti tuolloin Suomen Lähikaupan, minkä seurauksena yli 400 Siwaa ja Valintataloa muuttui K-marketeiksi.

”Joillekin alueille tuli silloin monta K-marketia lähekkäin. Olemme seuranneet tilannetta nyt pidempään, ja näyttää siltä, että kaupat kannattavat”, sanoo Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.

Keskon ruokakaupat toimivat kauppiasvetoisesti. Etelä-Haagan K-marketeilla on sama kauppias, ja vuodesta 1971 samassa paikassa kauppana toimineella K-supermarketilla on omansa.

HOK-Elanto lähti mukaan Etelä-Haagan ruokakauppakilpailuun avaamalla toukokuussa Kauppalantielle, lähes K-market Etelä-Haagan viereen Alepan.

Alepan ketjujohtaja Merja Mustonen tunnistaa kovan kilpailutilanteen, mutta kertoo, että S-ryhmä halusi siitä huolimatta ehdottomasti Etelä-Haagan markinoille.

”Etsimme sieltä pitkään liiketilaa, koska S-ryhmällä on ollut alueella selkeä aukko. Saimme asiasta lukemattomia pyyntöjä asukkailta”, Mustonen kertoo.

Mustosen mukaan Alepa yrittää vastata tiukkaan kilpailuun pitämällä ovensa auki vuorokauden ympäri. Kilpailijat menevät kiinni kello 22 tai 23. Alepan tavoite on myös olla vastaavan kokoluokan K-kauppoja halvempi.

Keskon Timo Heikkilän mukaan aukioloaikakilpailuun lähteminen ei olisi K-kaupoille automaattisesti kannattavaa: pitkiin aukioloaikoihin liittyy myös suuremmat kustannukset.

Nyt hieman yli 10 000 ihmisen kaupunginosassa on neljä ruokakauppaa vieri vieressä. Etelä-Haaga tunnetaan väljästi rakennettuna asuinalueena. Tunnelitien ympäristöön syntynyttä kaupppakeskittymää lukuunottamatta erilaisten kauppojen määrä on vähäinen.

Heikkilän mukaan lähekkäin olevien pienten kauppojen kannattavuus perustuu siihen, että niihin tullaan kävellen. Ne ovat siis lyhyen matkan päässä kotoa.

Alepan Merja Mustosen mukaan kyse ei myöskään ole ennätystiiviistä kauppakeskittymästä. Hän mainitsee esimerkkinä Kontulan. Ostoskeskuksella on kolme isoa ruokakauppaa, mutta silti myös Alepa reilun puolen kilometrin päässä.

Korjaus 2.6. klo 12.40: Etelä-Haagan asukasluku on Tilastokeskuksen viimeisimmän tilaston (2018) mukaan hieman yli 10 000, ei vajaa 10 000.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?