200 nuoren väkivaltaisen kokoontumisen syy selvisi: 15-vuotiaan tytön epäillään julkaisseen luvatta toisen nuoren kuvia Helsingissä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Väkivalta

200 nuoren väkivaltaisen kokoontumisen syy selvisi: 15-vuotiaan tytön epäillään julkaisseen luvatta toisen nuoren kuvia Helsingissä

Poliisi tutkii tapausta identiteettivarkautena ja lievänä pahoinpitelynä.

Nuoriso kokoontui maanantai-iltana tappelemaan Malmille ja Pasilaan. Poliisin näkemyksen mukaan paikat valikoituivat hyvien joukkoliikenneyhteyksien vuoksi. Kuvassa Malmin asema.

Julkaistu: 2.6. 11:09, Päivitetty 2.6. 15:24

Jopa 200 nuoren levottomiksi kokoontumisiksi Helsingin Malmilla ja Pasilassa maanantai-iltana äityneessä tilanteessa oli pohjimmiltaan kyse kahden henkilön riidasta.

Poliisi epäilee riidan alkaneen luvattomasta valokuvien julkaisusta sosiaalisessa mediassa.

”Noin 15-vuotias nuori nainen oli poliisin tietojen mukaan kirjautunut luvatta toisen nuoren Snapchat-tilille ja julkaissut hänestä kuvia. Tästä oli syntynyt nuorten välille riita, jota puitiin sosiaalisessa mediassa”, poliisi tiedottaa.

Ylikomisario Jari Taponen kertoi jo aiemmin tiistaina HS:lle, että poliisi oli saanut selville yhteenottojen keskeisten osallistujien henkilöllisyydet.

”Puoleenpäivään mennessä saamme ehkä nämä pukarit kiinni, jos ovat heränneet”, Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon johtaja Taponen kertoi tiistaina aamupäivällä.

Iltapäivään mennessä poliisi oli jo kuullut osallisilta lisätietoja tapauksesta. Niiden perusteella riidan osapuolet olivat sopineet tapaavansa yhteenottotarkoituksessa. Sosiaalisessa mediassa kuohunut riita houkutteli paikalle myös runsaasti muita nuoria yleisöksi.

Poliisi epäilee riidan osapuolten vetäneen toisiaan tukasta. Poliisin tiedossa ei ole, että kukaan olisi loukkaantunut tilanteessa.

Tapausta tutkitaan identiteettivarkautena ja lievänä pahoinpitelynä.

Poliisipartiot keskeyttivät maanantai-iltana kahdesti ison nuorisoporukan yhteenoton. Malmilla ja Pasilan asemalla tapahtuneissa kahakoissa oli mukana samoja nuoria, ja enimmillään paikalla noin 200 henkilöä.

Malmi ja Pasila valikoituivat Taposen mukaan todennäköisesti kokoontumispaikoiksi siksi, että ne ovat joukkoliikenteen solmukohtia, joihin nuoret pääsivät kulkemaan helposti.

”Tähän ei liity mitään sellaista, että olisi mitään Malmi vastaan Pasila -asetelmaa.”

Poliisi jatkaa asian selvittämistä kuvariidan osapuolten ja näiden vanhempien kanssa.

Koronavirustilanteesta johtuvien poikkeusolojen seurauksen nuorisotalot ja -kahvilat ovat kiinni, joten nuorilla on Taposen mukaan ylipäätään pyrkimystä kerääntyä paikkoihin, joihin on helppo kokoontua.

”Tällaisia ovat esimerkiksi joukkoliikenneasemat. Nuorten kokoontumispaikkojen ollessa kiinni myös valvovat luotettavat aikuiset puuttuvat paikalta, jolloin nuorten väliset konfliktit saattavat yltyä fyysisiksi yhteenotoiksi. Joskus nuorilla ei ole keinoja ratkaista riitoja, jolloin fyysinen tai verbaalinen yhteenotto tuntuu ainoalta ratkaisulta.”

Maantantai-illan yhteenotot tapahtuivat erittäin rauhallisesti sujuneen koulujen päättäjäisviikonlopun jälkeen. Helsingin poliisin nuorisoryhmässä rikoskomisariona työskentelevän Marko Forssin mukaan rikosilmoituksia tuli viikonloppuna vain noin kymmenen, joista yksikään ei ollut edes epäilty lievä pahoinpitely.

”Se ei tietenkään tarkoita, etteikö pahoinpitelyitä olisi ollut, mutta poliisin tietoon niitä ei ole tullut yhtään”, Forss kertoo.

Poliisi|Helsingin poliisi puuttui yhteen­ottoihin kahdesti: Noin 200 nuorta kokoontui Malmilla, rähinöinti jatkui Pasilassa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?