Helsingin uusi suurmuseo sai enimmäkseen ilahtuneita reaktioita Kauppatorilla – ”Kalasatama olisi ollut parempi paikka modernille rakennukselle” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rakentaminen

Helsingin uusi suurmuseo sai enimmäkseen ilahtuneita reaktioita Kauppatorilla – ”Kalasatama olisi ollut parempi paikka modernille rakennukselle”

Museota kaavaillaan samalle tontille kuin Guggenheimia aikanaan.

Sari Rautio uskoo, että suomalainen design kiinnostaisi myös ulkomaalaisia. Oikealla Antti Vimpari.

Julkaistu: 3.6. 11:30, Päivitetty 3.6. 13:49

Hallitus myönsi tiistaina 60 miljoonaa euroa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamista varten.

Museota kaavaillaan Kauppatorin vanhalle arvotontille.

HS kysyi Kauppatorilla kahvittelevien helsinkiläisten mielipiteitä hallituksen päätöksestä.

Lue lisää: Helsingin uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo saa valtiolta 60 miljoonan euron tuen, rahaa luvassa myös Espoon kaupunkirataan ja Vihdintien pikaratikkaan

Sari Rautio uskoo, että tuleva arkkitehtuuri- ja designmuseo toisi matkailijoita Helsinkiin muualta Suomesta sekä myös ulkomailta.

”Onhan se hieno juttu. Hallituksella on varmasti halu varmistaa, että nyt katsotaan myös tulevaisuuteen. Olen myös sitä mieltä, että suomalainen design ansaitsee näkyvän paikan.”

Etelärannan tonttia kaavailtiin myös Guggenheimille.

Antti Vimpari sanoo suhtautuvansa myönteisesti uuden museon rakentamiseen.

Samoilla linjoilla on Antti Vimpari. Hän katsoo, että museo olisi kansallinen projekti, joka elvyttäisi myös taloutta.

”Kyllä museo varmasti nostaisi Helsingin profiilia. Museoon kävijöitä tulisi varmasti muualta, mutta myös Helsingin sisältä. Vierailisin ehdottomasti ja toisin myös vieraita”, Vimpari sanoo.

Hänen mielestään museolle kaavailtu paikka on hyvä ja sopiva. Tontti on sama, jolle Guggenheimia aikanaan suunniteltiin.

”Paikka on hieno ja keskeinen sekä helposti löydettävissä. Myös meri on lähellä”

Joséphine Mickwitz ja Taneli Hassinen aikovat vierailla museossa, jos sellainen rakennetaan.

Helsingin kaupungin ja Suomen valtion näkemysten mukaan museon toiminnasta vastaamaan perustettaisiin uusi yritys.

Yrityksen omistaisi täysin säätiö, joka perustettaisiin myös omistamaan museoiden kokoelmat. Helsingin kaupungin odotetaan valtion tavoin tekevän 60 miljoonan investoinnin säätiön pohjakassaan. Päätöksiä asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

Lue lisää: Helsinki on valmis myymään Etelärannan arvotonttinsa uudelle supermuseolle: ”Voi tulla hotelli ja kävelykeskusta laajenisi sinne”, sanoo Vapaavuori

Joséphine Mickwitz ei vastusta museon rakentamista, mutta hänen mielestään ajoitus tuelle ei ole paras mahdollinen.

”En olisi juuri nyt laittamassa museota. Koen, että tämä ei ole oikea hetki”, sanoo Mickwitz.

Kävisittekö museossa?

”Jos museo tulisi, kyllä me siellä vierailisimme.”

Rakennusalaa tuntevan Taneli Hassisen mielestä taas on hienoa, että arkkitehtuurille pyhitetään oma museo Helsingissä. Hassinen olisi kuitenkin valinnut paikan toisin.

”Olen sitä mieltä, että esimerkiksi Kalasatama olisi ollut parempi paikka modernille rakennukselle. Se on kuitenkin hienoa, että museo tulee edes johonkin. On tärkeää, että arkkitehtuuri nostetaan esille”, Hassinen sanoo.

Hassinen ei pidä 60 miljoonan euron tukea kovinkaan suurena rahana.

”Rakennushankkeen kohdalla 60 miljoonaa on pieni raha. Isoissa rakennushankkeissa puhutaan useimmiten monista sadoista miljoonista. Kulttuurikohteet ovat tärkeitä vetovoiman kannalta.”

Lisäbudjetti|Helsingin uusi arkkitehtuuri- ja design­museo saa valtiolta 60 miljoonan euron tuen, rahaa luvassa myös Espoon kaupunki­rataan ja Vihdintien pika­ratikkaan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?