Yli 3 000 osallistui Black lives matter -mielenosoitukseen, osa marssi Helsingin keskustassa tapahtuman keskeydyttyä Senaatintorilla – videot näyttävät tapahtumat - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Mielenosoitus

Yli 3 000 osallistui Black lives matter -mielenosoitukseen, osa marssi Helsingin keskustassa tapahtuman keskeydyttyä Senaatintorilla – videot näyttävät tapahtumat

Osa mielenosoittajista on jatkanut kulkuaan Yhdysvaltojen suurlähetystöä kohti tapahtuman loppumisesta huolimatta.

Julkaistu: 3.6. 16:20, Päivitetty 3.6. 20:17

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin keskiviikkona Black lives matter -mielenosoitus.

Ajatus mielenosoituksen järjestämisestä sai alkunsa Yhdysvalloissa tapahtuneesta George Floydin surmasta. Yhdysvaltalainen poliisi surmasi Floydin pidätyksen yhteydessä toukokuun lopussa.

Kello 17 alkanut mielenosoitus keskeytettiin noin tunnin alkamisen jälkeen, koska paikalla oli liikaa yleisöä. Päätöksen keskeyttämisestä tekivät tapahtuman järjestäjät poliisin toiveesta.

”Tämä oli menestys, eikä mitään jäänyt hampaankoloon”, sanoo tapahtumaa järjestämässä ollut Sara Balhas.

Hän sanoo ymmärtävänsä täysin, että poliisi halusi keskeyttää tapahtuman.

”Paikalla oli aivan valtavasti ihmisiä, ja he olivat lähellä toisiaan ja porukoissa. Nyt on pandemiatilanne, ja tartunnan riski on tietenkin olemassa.”

Tapahtuman piti alun perin jatkua kello 21 asti. Aluksi poliisi ilmoitti, että lopettamista pitää aikaistaa tunnilla. Pian tämän jälkeen tuli kuitenkin ilmoitus, että tapahtuma olisi syytä lopettaa heti.

”Onneksi saatiin olla edes tunti. Siinä ajassa ehdittiin keskustella jo paljon.”

Lue myös: George Floydin kuoleman laineet lyövät nyt myös Helsinkiin: Rasismin vastainen mielenosoitus Senaatintorilla keskiviikkona

Kaikki mielenosoittajat eivät kuitenkaan lähteneet kotiin. Heti virallisen tilaisuuden loppumisen jälkeen osa mielenosoittajista suuntasi matkansa kohti Mannerheimintietä.

Silminnäkijänä paikalla ollut HS:n toimituspäällikkö Laura Saarikoski kertoo, että mielenosoittajat tukkivat aiemmin Mannerheimintien toisen kaistan Stockmannin ja Sokoksen välissä.

”He huusivat I can’t breathe”, Saarikoski kertoo.

I can’t breathe -lause viittaa Floydin tukehtumiskuolemaan. Floyd kuoli poliisin painettua häntä niskasta maahan useiden minuuttien ajan.

Mielenosoittajia on nähty myös Sinebrychoffin puiston vieressä.

”Osa porukasta on varmaan menossa Yhdysvaltojen suurlähetystölle. Senaatintorilla on enää ehkä 150 ihmistä”, Sara Balhas sanoo.

Poliisi arvioi HS:lle aiemmin virallisessa tilaisuudessa, että ihmisiä oli Senaatintorilla luultavasti yli 3 000.

Mielenosoituksen tarkoituksena oli vastustaa rasismia ja puolustaa vapautta, kertoi mielenosoituksen organisoija Sara Balhas HS:lle aiemmin tiistaina. Hänen mukaansa tarkoitus ei sen sijaan ollut protestoida suomalaista poliisia vastaan, kuten jotkut ovat sosiaalisessa mediassa luulleet.

Lue lisää: Neljä poliisia erotettiin mustan miehen kuolemaan johtaneen pidätyksen vuoksi

Mielenosoituksen taustalla ei ollut organisaatiota, vaan se järjestettiin vapaaehtoisvoimin.

Balhaksen mukaan poliisiin oltiin yhteydessä mielenosoituksen järjestämisestä. Sosiaalisessa mediassa tapahtumaa jaettiin Balhasin sanoin ”älytön määrä”.

Helsingin poliisi tviittasi noin puoli tuntia mielenosoituksen alkamisen jälkeen, että paikalla on enemmän ihmisiä kuin tämänhetkiset kokoontumisrajoitukset sallivat. Poliisi ilmoitti puuttuvansa tarvittaessa järjestyshäiriöihin ja välittömiin uhkiin.

Tällä hetkellä koronaviruksen takia kokoontumisrajoitus on 500 henkilöä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki